Αλήτες - φυλακισμένοι - δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, θα μπω φυλακή.

Αλήτες - φυλακισμένοι - δημοσιογράφοι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς και αν τα πάω αρκετά καλά, γράφοντας την αλήθεια για τους πολυχρονεμένους μας αφέντες, θα με μηνύουν για συκοφαντική δυσφήμιση.

Με το που ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» που βρίσκεται σε Δημόσια διαβούλευση, θα μπω φυλακή - από 6 μήνες μέχρι 3 χρόνια- για καθεμιά και θα ξαναβγώ όταν γίνω καλό παιδί και κακή δημοσιογράφος. Δηλαδή ποτέ. 

Κάντε χώρο, ερχόμαστε

Άρθρο 44

Συκοφαντική δυσφήμηση - Αντικατάσταση άρθρου 363 Ποινικού Κώδικα

Το άρθρο 363 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 363

Συκοφαντική δυσφήμηση

Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου, ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον εν γνώσει του ψευδές γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη του άλλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή και αν τελεί την πράξη δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή. Στην έννοια του τρίτου δεν περιλαμβάνονται δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι που λαμβάνουν γνώση των ισχυρισμών κατά την ενάσκηση καθήκοντος στο πλαίσιο πολιτικής, ποινικής ή διοικητικής δίκης, χωρίς να συνδέονται προσωπικά με τα μέρη».

Πλημμελήματα μηνών 3 και μέχρι ετών 5 

Τόσοι θα είναι - τουλάχιστον-οι μήνες φυλάκισης για τα πλημμελήματα της δημόσιας δυσφήμησης και της δημόσιας συκοφαντικής δυσφήμησης. Οι δημοσιογράφοι μπορεί και να οδηγούνται στη φυλακή σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ανέβηκε την περασμένη Τρίτη για δημόσια διαβούλευση και φέρνει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με πρόσχημα την - απαραίτητη - επιτάχυνση των διαδικασιών γίνονται σοβαρές εκπτώσεις σε θεμελιώδεις αρχές, δηλαδή στο κράτος δικαίου. 

Η απόφαση για το αν θα φυλακιστεί ένας δημοσιογράφος αλλά και κάθε πολίτης που διώκεται για πλημμέλημα θα ανήκει από εδώ και στο εξής σε έναν μόνο δικαστή, αφού καταργούνται τα τριμελή πλημμελειοδικεία του πρώτου βαθμού και διατηρούνται τα μονομελή για σχεδόν όλες τις πρωτόδικες υποθέσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Για τη δημόσια συκοφαντική δυσφήμηση, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, δηλαδή έως πέντε έτη. Έτσι, ενώ πριν οι σχετικές υποθέσεις δικάζονταν από σύνθεση τριών δικαστών, τώρα ένας μόνος δικαστή θα αποφασίζει.

Η νομοθετική ρύθμιση με την υπογραφή του Γιώργου Φλωρίδη, καθιστά κανόνα τη μη αναστολή της ποινής για πλημμελήματα και ορίζει εγκλεισμό σε περίπτωση καταδίκης.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης σε ομιλία του στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε προειδοποιήσει: «Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της. Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητά τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο. Ίσως όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ