Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την υπαγωγή στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Η μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τη ΓΓΕΚ στο «νεοσύστατο και υποστελεχωμένο» υπουργείο, θα δημιουργήσει «μεγάλη θεσμική αναταραχή και διοικητικές δυσλειτουργίες».

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την υπαγωγή στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ψηφίσουν το άρθρο 19 του νομοσχεδίου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», το οποίο προβλέπει την υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος του ΕΑΑ αναφέρει ότι η μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας στο «νεοσύστατο και υποστελεχωμένο» υπουργείο, θα επιφέρει «μεγάλη θεσμική αναταραχή και διοικητικές δυσλειτουργίες».

«Το νομικό καθεστώς και οι διοικητικές λειτουργίες του ΕΑΑ (και όλων φυσικά των ερευνητικών κέντρων) διέπονται από νομοθεσία και διαδικασίες που μόνο η ΓΓΕΚ έχει την αρμοδιότητα αλλά και τη γνώση να εφαρμόζει», εξηγεί.

Προσθέτει, επίσης, ότι «πρόκειται για ένα πρωτοφανές εγχείρημα καθότι ποτέ δεν έχει αποκοπεί Ερευνητικό Κέντρο από την εποπτεία της ΓΓΕΚ». «Οσες μεταβολές υπαγωγής σε διαφορετικό υπουργείο έχουν υπάρξει, έχουν γίνει με μεταφορά όλης της ΓΓΕΚ με όλα τα Ερευνητικά Κέντρα μαζί, ποτέ μεμονωμένων ερευνητικών κέντρων», επισημαίνει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει ότι η «απαραίτητη συνεργασία του ΕΑΑ με το ΥΚΚΠΠ, συνεργασία που το ΕΑΑ συστηματικά επιδιώκει εδώ και χρόνια, μπορεί να γίνει μέσω πάγιων διαδικασιών, όπως σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, μνημονίων συνεργασίας».

«Το διακύβευμα για το οποίο σας καλώ αυτή την ύστατη στιγμή να ζητήσετε την απόσυρση του Αρθρου 19 και να μην το ψηφίσετε, είναι η εξαιρετική πορεία ανάπτυξης του ΕΑΑ, πορεία που επετεύχθη μέσα από αντιξοότητες και με την επίπονη εργασία και τις θυσίες των ερευνητών, των επιστημόνων, του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΑΑ, και που δεν πρέπει να διασαλευτεί κατά κανέναν τρόπο», τονίζει ο κ. Πλειώνης, περιγράφοντας αναλυτικά τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τέλος, ο κ. Πλειώνης στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι το ΕΑΑ από την ίδρυσή του έως σήμερα «είναι πάντα παρόν για να προσφέρει στην Πολιτεία και την κοινωνία» συνδράμοντας μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. «Η ευθύνη όμως για την αναμενόμενη διασάλευση της ομαλής λειτουργίας του με προφανές αποτέλεσμα την ανακοπή ή επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας αυτού του ιστορικού ερευνητικού κέντρου της χώρας μας θα είναι βαρύτατη..

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανήκει σε όλους του Ελληνες, σε όλες τις γενιές, είναι ένας φορέας που επέζησε πολέμων, κατοχών, δικτατοριών, είναι ένας φορέας που μας γεμίζει περηφάνια από την ίδρυσή του έως σήμερα και… servare intaminatum»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ