Μετά τον Ερντογάν, ο Γεραπετρίτης υποκλίνεται στην ακροδεξιά για τη... ροζ ελληνική σημαία

Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσά τους μια ροζ ελληνική σημαία, η οποία και αποσύρθηκε με απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, επειδή οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

Μετά τον Ερντογάν, ο Γεραπετρίτης υποκλίνεται στην ακροδεξιά για τη... ροζ ελληνική σημαία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πριν δυο εβδομάδες επέδειξε την ύψιστη πολιτική σοφία να υποκλιθεί στον Σουλτάνο Ερντογάν, έδωσε εντολή να αποσυρθεί από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης ένα έργο Τέχνης που έθιξε τον πατριωτισμό του προέδρου της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρη Νατσιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής να αποσυρθεί το έργο, λέγοντας ότι η ελληνική σημαία παρουσιάστηκε ως «κουρέλι». Πράγμα που φυσικά είναι στη φαντασία του. Καμία σημαία δεν βεβηλώθηκε επειδή καμία σημαία δεν υπήρξε εκεί. Πρόκειται απλώς για ένα συμβολικό έργο τέχνης.

Η ροζ ελληνική σημαία της καλλιτέχνιδας Georgia Lale, που λογόκρινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταγγέλλει την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Το χρώμα της είναι τέτοιο, γιατί φτιάχτηκε από ροζ σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα.

Και σαν να έπεσε από τον Άρη, σαν να μη μετράμε τόσες γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά έναν ιδιότυπο εθνικισμό, επιτίθεται στο ελεύθερο πνεύμα μιας δημιουργού και ξερνάει φασιστίλα, γιατί δεν αντέχει την κακή τάχα σημειολογία του «παραποιημένου», από την αθωότητα και τα όνειρα δολοφονημένων γυναικών (από Έλληνες πολλές φορές), εθνικού συμβόλου. Ένας πατριωτισμός σωστό παράδειγμα για όλους.

Η Γεωργία Λαλέ δήλωσε για την απόσυρση του έργου της: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Αφού είστε ηθικά και συναισθηματικά αγράμματοι να ερμηνεύετε την Τέχνη, γιατί ασχολείστε μαζί της; Γιατί προσβάλλεται η σημαία του έθνους σας; Το οποίο τιμάτε πώς ακριβώς; Καταργώντας δικαιώματα, φτωχοποιώντας τους ανθρώπους του;

Δεν υπάρχει μέρα που να αντέχεται. Υποχρεωτική αυτοανάφλεξη.

«Η τέχνη επιτρέπεται να παίζει ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα – από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία», σχολίασε επικριτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».

Σε ανάρτησή της, η Νέα Αριστερά σχολιάζει: «Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ