Κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: Ιταλοί γονείς παγιδευμένοι στα Χανιά μαζί με τα μωρά τους

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη μας θυμίζει πως κάποιοι άνθρωποι που προτίμησαν την Ελλάδα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας στην Ελλάδα και θέλουν να πάνε πίσω στις χώρες τους με τα μωρά τους.

Κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: Ιταλοί γονείς παγιδευμένοι στα Χανιά μαζί με τα μωρά τους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αναδημοσιεύουμε την αποκαλυπτική συνέντευξη της Φανής Νικηφοράκη για το Zarpanews, που αφορά ένα ζευγάρι Ιταλών, που μετά τις συλλήψεις των ιθυνόντων στην κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, παραμένουν υπό ιδιότυπη ομηρία στην Ελλάδα.

Περιμένουν την εκδίκαση της οριστικής επιμέλειας, ενώ κατά δήλωσή τους έχουν πέσει θύματα του κυκλώματος και απλά θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Πρόκειται για την κλινική που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για υπόθεση εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά

Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη και να δείτετο σχετικό βίντεο, με ακόμα ένα θέμα που έχουμε «ξεχάσει» παρότι στην μέση βρίσκονται οικογένειες και μωρά.

Παγιδευμένοι στα Χανιά είναι εδώ και τέσσερις μήνες οι δυο Ιταλοί που απέκτησαν δίδυμα με παρένθετη μητέρα μέσω της κλινικής που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για υπόθεση εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά.

Μέσω του zarpanews.gr, το ζευγάρι απευθύνει δραματική έκκληση στις δικαστικές Αρχές να δώσουν ένα τέλος στην «Οδύσσειά» τους με μια οριστική δικαστική απόφαση που θα διασφαλίζει ότι οι τέσσερίς τους – εκτός από βιολογική – θα είναι και μια νόμιμη οικογένεια που θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, στην Ιταλία και οπουδήποτε αλλού.

«Είμαστε σε απόγνωση. Εκλιπαρούμε τους δικαστές να μας στείλουν σπίτι για τα Χριστούγεννα, να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας. Είμαστε στ’ αλήθεια σε απόγνωση. Σας ικετεύουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο εδώ. Και οι δικαστές είναι γονείς, τους παρακαλάμε να μας αφήσουν να κάνουμε Χριστούγεννα στο σπίτι, με τα μωρά μας, με τους γονείς μας, όπως κάνουν όλοι οι Χανιώτες, όπως όλος ο κόσμος…» τονίζουν.

«Κουβαλάω μια ιστορία γεμάτη πόνο: Αυτή ήταν η τελευταία μας λύση για να αποκτήσουμε παιδιά»

Για την Σ. Π. και τον Φ.Σ. η τεκνοθεσία μέσω παρένθετης ήταν η τελευταία ελπίδα, μετά από μια ιστορία «γεμάτη πόνο» όπως μας λένε, γι’ αυτό και τους θυμώνει όταν διαβάζουν επικριτικά σχόλια στο διαδίκτυο. «Κουβαλάω μια ιστορία γεμάτη πόνο. Έχω χάσει δύο μωρά, δυο παιδιά που τα κυοφόρησα, τα γέννησα και τα είδα να πεθαίνουν. Το ένα πέθανε στα χέρια μου» λέει η Σ.Π.

Όπως εξιστορούν, μετά από δύο απώλειες,  το 2016 και το 2019, υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις στη Ρώμη και βρέθηκε έτσι ο γενετικός παράγοντας που εξηγούσε τους θανάτους. Στη συνέχεια προσπάθησαν μέσω εξειδικευμένης κλινικής στην Ιταλία να δημιουργήσουν δικά τους έμβρυα, τα οποία θα υποβάλλονταν σε εξέταση DNA πριν εμφυτευτούν στην μήτρα της για να εξασφαλιστεί πως δεν ήταν θνησιγενή. Με αυτόν τον τρόπο έμεινε έγκυος κυοφορώντας ένα υγιές έμβρυο, το οποίο ήταν βιώσιμο, όμως σύντομα απέβαλε και μάλιστα διαγνώστηκε με καρδιολογικό πρόβλημα που δεν της επέτρεπε να προσπαθήσει για νέα εγκυμοσύνη.

Στη συνέχεια μπήκαν σε πρόγραμμα για υιοθεσία παιδιού και αφού παρακολούθησαν τα σεμινάρια γονεϊκότητας, στη συνέχεια τους απέρριψαν καθώς δεν πληρούσαν το κριτήριο του υψηλού εισοδήματος (άνω των 25.000 ευρώ/ χρόνο) για να υιοθετήσουν παιδί.

Άλλη παρένθετη στα χαρτιά και άλλη… στην κοιλιά – «Μας εξαπάτησαν»

Μέχρι να μάθουν για τις συλλήψεις των υπευθύνων της κλινικής, τον περασμένο Αύγουστο, πίστευαν ακράδαντα πως όλα είχαν γίνει νόμιμα: «Ήμασταν αφελείς, τους πιστέψαμε. Μας εξαπάτησαν. Μας είπαν πολλά ψέμματα» λένε σήμερα. Την κλινική την βρήκαν μέσω ίντερνετ αλλά έλαβαν και πολύ καλές συστάσεις στην Ιταλία.

Σε όλη τη διάρκεια της κύησης, η κλινική τους έστελνε υπερηχογραφήματα των εμβρύων και τους διαβεβαίωνε πως όλα εξελίσσονταν καλά και πως τα μωράκια θα γεννιόντουσαν μετά τα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο, όταν ξαφνικά στις 9 Αυγούστου κόπηκε κάθε επικοινωνία… τότε αναζήτησαν στο διαδίκτυο ειδήσεις για να διαβάσουν στο zarpanews.gr για το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει και να δουν σε βίντεο τον γιατρό, τον εμβρυολόγο και το προσωπικό της κλινικής να οδηγείται σε ανακριτή και εισαγγελέα.

«Στις 14 Αυγούστου το έμαθα από εσάς, ότι τα μωρά γεννήθηκαν. Διάβασα ότι γεννήθηκαν. Η λέξη που γράψατε «υγιή», ότι ήταν υγιή τα μωρά, αυτή η λέξη ήταν για ‘μας ανακούφιση, σήμαινε τα πάντα» σημειώνει ο Φ.Σ.

Άμεσως μετά, επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση και ήρθε στα Χανιά, με την ήδη διαμορφωμένη εντύπωση πως σε τρεις εβδομάδες θα μπορούσαν να πάρουν τα μωρά και να φύγουν, με όλα τα νόμιμα έγγραφα και με τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Ωστόσο, η πρώτη ψυχρολουσία δεν άργησε να έρθει καθώς το όνομα της παρένθετης που είχαν δει στη δικαστική απόφαση δεν είχε καμία σχέση με την γυναίκα που κυοφορούσε τα μωρά τους. Μάλιστα η πρώτη κυοφουρούσε άλλα μωρά, άλλου ζευγαριού με επίσης άλλο όνομα στα έγγραφα ενώ η δεύτερη «έγινε καπνός» αμέσως μετά το εξιτήριο από το γενικό νοσοκομείο Χανίων…

«Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να βγει η σωστή δικαστική απόφαση, μέχρι το όνομα να διορθωθεί» τονίζει ο Φ.Σ.

«Ηρθαμε με τα καλοκαιρινά μας…»

Έκτοτε, η υπόθεσή τους διαρκώς περιπλέκεται… Με προσωρινή διαταγή από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν εξασφαλίσει την προσωρινή επμέλεια των παιδιών αλλά το τακτικό δικαστήριο που θα κρίνει την οριστική επμέλεια, ορίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2024!

Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πάρουν καν ληξιαρχική πράξη γέννησης για τα μωρά, με αποτέλεσμα τα μωρά να μην μπορούν να κάνουν καν ονοματοδοσία, να αποκαλούνται «μωρό Α και μωρό Β» να μην υπάρχουν για το σύστημα υγείας και οι ίδιοι να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για τα πάντα, ακόμα και για παιδίατρο και για εμβόλια! «Κάναμε όλους τους ελέγχους, τα εμβόλια, όλα με δικά μας έξοδα. Δεν έχουμε δικαίωμα σε ιατρική περίθαλψη.

«Ήρθαμε με τα καλοκαιρινά μας ρούχα, περιμέναμε να μείνουμε τρεις εβδομάδες. Όλα τα πράγματα για τα μωρά, τα αγοράσαμε από την αρχή, καρότσι, κούνιες, πορτ μπεμπέ, ρούχα, σεντονάκια, πράγματα που τα είχαμε και στην Ιταλία, τα αγοράσαμε δύο φορές. Ρούχα δικά μας δεν είχαμε, ψωνίσαμε από τη λαϊκή αγορά» τονίζει η Σ.Π.

«Βλέπω εφιάλτες τη νύχτα – Τρέμω μήπως χρειαστώ ασθενοφόρο»

Από τον Αύγουστο, νοίκιασαν μέσω… βραχυχρόνιας μίσθωσης ένα διαμέρισμα ενώ όπως μας λένε βρήκαν αμέριστη βοήθεια από γείτονες, επαγγελματίες που γνωρίζουν Ιταλικά και απλό κόσμο. «Την ημέρα είμαστε γεμάτοι με Έλληνες που μας βοηθάνε… αλλά τη νύχτα… αν συμβεί κάτι τη νύχτα; Δεν θα μπορώ ούτε να καλέσω ασθενοφόρο. Δεν μιλάω ούτε αγγλικά, ούτε ελληνικά» τονίζει η Σ.Π. «Σας παρακαλώ βοηθήστε μας, μη μας αφήσετε άλλο εδώ».

«Ευχαριστούμε τόσο πολύ ολους τους Χανιώτες που μας στέκονται σε αυτήν την δύσκολη περίοδο. Συνέχεια μας βοηθάνε, μας φέρονται τόσο φιλικά» προσθέτει ο Φ.Σ.

«Είμαστε θύματα – Δεν έχουμε κάνει τίποτα σε κανένα» τονίζουν.

Οι ίδιοι, εκλιπαρούν τις δικαστικές Αρχές να βρουν τον τρόπο ώστε να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημά τους: «Να μπουν για ένα λεπτό στην θέση μας, να καταλάβουν τι περνάμε. Έχουμε εξοντωθεί οικονομικά και ψυχολογικά. Θέλουμε μόνο να γυρίσουμε στο σπίτι μας, να κάνουμε γιορτές» τονίζουν και ζητάνε να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η δικαστική απόφαση.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

Ως μοναδικό σχόλιο θέλουμε να συγχαρούμε την δημοσιογράφο που κρατάει ένα τόσο σημαντικό θέμα στην επικαιρότητα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ