Κένυα: Για δολοφονίες, βιασμούς και ξυλοδαρμούς κατηγορείται γιγαντιαία πολυεθνική

Η αγωγή που κατατέθηκε μετά την πραγματοποίηση αρκετών δολοφονιών, ξυλοδαρμών και βιασμών υποστηρίζει ότι η Del Monte έχει εμπλακεί σε μια βίαιη παρατεταμένη διαμάχη για την ιδιοκτησία γης με την τοπική κοινότητα, η οποία διεκδικεί τη γη της εταιρείας ως προγονική της κτήση.

Κένυα: Για δολοφονίες, βιασμούς και ξυλοδαρμούς κατηγορείται γιγαντιαία πολυεθνική
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για νεοαποικιοκρατικές τακτικές στην πολύπαθη Κένυα, κατηγορείται πολυεθνικός κολοσσός που δραστηριοποιείται στην εμπορία φρούτων.

Η κατηγορία και η αγωγή ουσιαστικά ισχυρίζεται πως οι αερομεταφερόμενοι ανανάδες της πολυεθνικής, που φτάνουν στο τραπέζι μας, στάζουν αίμα Κενυατών.

Η Del Monte κατηγορείται για φερόμενες δολοφονίες, επιθέσεις και βιασμούς στη φυτεία ανανά κοντά στο Ναϊρόμπι

Στην περίπτωση μας ακολουθείται από εκτεταμένη έρευνα του Guardian και του Bureau of Investigative Journalism, όπου έχουν συγκεντρωθεί μαρτυρίες για τον θάνατο πολλών ντόπιων με 4 θανάτους μόνο την παραμονή Χριστουγέννων και τα Χριστούγεννα. Σε μια ιστορία που έχει αρχίσει να εκτυλίγεται περισσότερους από 6 μήνες.

Το προϊόν της Del Monte που φτάνει στα ελληνικά τραπέζια από τις φυτείες της Κένυας είναι ο αεροπορικός ανανάς, σύμφωνα με το site της εταιρείας. Η εταιρεία εισάγει ανανάδες και από την Κόστα Ρίκα. Η αγωγή κατά της εταιρείας εκκρεμεί.

Οι κατηγορίες κατά της Del Monte

Ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές της κοινότητας έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του αμερικανικού πολυεθνικού κολοσσού τροφίμων Del Monte, για φερόμενες δολοφονίες και επιθέσεις στη φυτεία ανανά κοντά στο Ναϊρόμπι, αναφέρει η αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας.

Η αγωγή κατατέθηκε εκ μέρους ατόμων που ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν επιθέσεις από τους φρουρούς ασφαλείας της Del Monte και των συγγενών των φερόμενων ως θυμάτων. Η Del Monte, μια εταιρεία που απασχολεί 6.000 άτομα στην Κένυα, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κατηγορίες για κακοποίηση και βία.

Η ύποπτη δολοφονία τεσσάρων ανδρών που κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να κλέψουν ανανάδες από το αγρόκτημα της Del Monte κοντά στη Θίκα, βορειοανατολικά του Ναϊρόμπι, συγκαταλέγεται μεταξύ των πρόσφατων περιστατικών που ερευνώνται.

Η αγωγή εν συντομία

Η νομική αγωγή υποστηρίζει ότι η Del Monte έχει εμπλακεί σε μια παρατεταμένη διαμάχη για την ιδιοκτησία γης με την τοπική κοινότητα, η οποία διεκδικεί τη γη της εταιρείας ως προγονική της κατοικία. Σύμφωνα με την αγωγή, οι εντάσεις κλιμακώνονται καθώς οι ντόπιοι διασχίζουν την εκτεταμένη φυτεία των 10.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να έρχονται σε αντιπαραθέσεις με το προσωπικό ασφαλείας της Del Monte.

Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, βιασμοί και δολοφονίες πριν φτάσει ο ανανάς στο τραπέζι μας

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι φρουροί ασφαλείας της εταιρείας έχουν διαπράξει σοβαρές πράξεις βίας κατά καταπατητών, που περιλαμβάνουν επίθεση, ξυλοδαρμό, βασανιστήρια, ακρωτηριασμό, βιασμούς και δολοφονία.

Υποστηρίζει ότι έχουν λάβει χώρα πολυάριθμες δολοφονίες στην φυτεία ανανά της Del Monte στην Κένυα, με άτομα που κατηγορούνται για κλοπή να υποβάλλονται σε θανατηφόρους ξυλοδαρμούς, να πνίγονται σε φράγματα ή να απορρίπτονται στον παρακείμενο ποταμό.

Επιπλέον, η νομική αγωγή εκφράζει περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Del Monte, υποστηρίζοντας ότι τα λύματα της εταιρείας που καταλήγουν σε ποτάμια ή/και τον υδροφόρο ορίζοντα περιλαμβάνουν «τοξικά φυτοφάρμακα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Οι δηλώσεις της Del Monte για τις κατηγορίες στον Guardian

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Ιουνίου του 2023, η Del Monte δεσμεύτηκε «για συνεχείς βελτιώσεις» στον τρόπο λειτουργίας της «ώστε να τηρεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η νεκροψία που ανέθεσε η αστυνομία, έδωσε ως αιτία θανάτου του Peter Mutuku Mutisya  - ένα από τα άτομα που αναφέρονται στην ομαδική αγωγή - τον πνιγμό και δεν εντόπισε «κανένα προφανές εξωτερικό τραύμα». Στην εξέταση παρευρέθηκε επίσης γιατρός που πληρώθηκε από την Del Monte, ο οποίος συνέταξε τη δική του έκθεση.

Δεν δολοφονήσαμε κανέναν, αυτοί ανήκουν σε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος που κλέβει ανανάδες

Εκπρόσωπος της Del Monte δήλωσε: «Πιστεύουμε στο δικαστικό σύστημα της Κένυας (σ.σ. βλέπε Έχουμε εμπιστοσύνη στην Κενυατική δικαιοσύνη). Η Fresh Del Monte παραμένει πλήρως αφοσιωμένη και υποστηρίζει την κοινότητα στην οποία δραστηριοποιείται στην Κένυα και παραμένουμε αφοσιωμένοι στους υπαλλήλους μας, στην κοινότητά μας και στην 135χρονη δέσμευσή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε υποστηρίξει ενεργά την κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια και παίρνουμε πολύ σοβαρά την κοινωνική μας ευθύνη εκεί, όπως κάνουμε παντού αλλού όπου δραστηριοποιούμαστε».

Πρόσθεσε: «Το οργανωμένο έγκλημα, ιδίως γύρω από την κλοπή ανανάδων, γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτο στην περιοχή. Αναζητούμε ενεργά πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Οι φερόμενες δολοφονίες των Χριστουγέννων διερευνώνται από την αστυνομία της Κένυας.

Περισσότερες μαρτυρίες των συγγενών θα βρείτε στον Guardian και το The Bureau of Investigating Journalism.

Πηγές: Guardian, The Bureau of Investigating Journalism, 

Φωτογραφίες: Unsplash, Del Monte Europe.

Μετάφραση, επιμέλεια: Σοφοκλής Αρχοντάκης

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ