Ακατάλληλη η Γάζα για να διαβίωση. Πότε θα τελειώσει αυτή η αθλιότητα;

Κίνδυνος λιμού, ασθένειες, βομβαρδισμοί, άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους, νοσοκομεία που υπολειτουργούν. 

Ακατάλληλη η Γάζα για να διαβίωση. Πότε θα τελειώσει αυτή η αθλιότητα;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτήρισε τη Γάζα «ακατάλληλη για διαβίωση» τρεις μήνες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, προειδοποιώντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος λιμού και καταστροφή της δημόσιας υγείας.

Σε μια ζοφερή εκτίμηση των καταστροφικών επιπτώσεων της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας αντιμετωπίζουν «καθημερινά απειλές για την ίδια τους την ύπαρξη», ενώ ο κόσμος απλώς παρακολουθεί.

Είπε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, οικογένειες κοιμούνται στην ύπαιθρο καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα και περιοχές όπου οι Παλαιστίνιοι είχαν κληθεί να μετακινηθούν έχουν βομβαρδιστεί.

Ο Γκρίφιθς είπε: «Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί ποτέ και ο λιμός είναι προ των πυλών». Τα λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν εν μέρει είναι υπερφορτωμένα και έχουν κρίσιμη έλλειψη προμηθειών, οι ιατρικές εγκαταστάσεις δέχονται ανελέητες επιθέσεις, οι μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται και μέσα στο χάος περίπου 180 Παλαιστίνιες γυναίκες γεννούν κάθε μέρα.

«Η Γάζα έχει γίνει απλά ακατάλληλη για διαβίωση», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Three months since the horrific 7 October attacks, Gaza has become a place of death and despair.

This war should never have started. But it’s long past time for it to end.

My statement:https://t.co/lkUlogG3Cm pic.twitter.com/kLFBZsKGLt

— Martin Griffiths (@UNReliefChief) January 5, 2024

Είπε ότι η ανθρωπιστική κοινότητα αντιμετωπίζει μια «αδύνατη αποστολή» - προσπαθεί να βοηθήσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ το προσωπικό του ΟΗΕ και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώνονται, οι διακοπές στις επικοινωνίες συνεχίζονται, οι δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές, οι αυτοκινητοπομπές φορτηγών δέχονται πυρά και οι ζωτικής σημασίας εμπορικές προμήθειες «είναι σχεδόν ανύπαρκτες».

Ο Γκρίφιθς επανέλαβε τα αιτήματα του ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό του πολέμου και απελευθέρωση όλων των ομήρων, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να συμβεί αυτό».

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και οι μαχητές της και άλλοι μαχητές της πήραν περίπου 250 ανθρώπους ως ομήρους. Περισσότεροι από 120 παραμένουν σε αιχμαλωσία.

Η αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, με στόχο την εξόντωση της Χαμάς, έχει σκοτώσει περισσότερους από 22.400 ανθρώπους, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς. Η καταμέτρηση δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Η τρίμηνη σύγκρουση έχει εκτοπίσει περίπου το 85% του πληθυσμού της Γάζας και ο ΟΗΕ έχει εντοπίσει περισσότερες από 37.000 δομές που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η Unicef, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα περισσότερα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες δεν λαμβάνουν επαρκή διατροφή, με λιγότερα από 200 φορτηγά βοήθειας να εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα - λιγότερο από το μισό του προπολεμικού επιπέδου - και η διανομή να δυσχεραίνεται από τις μάχες.

Μια έρευνα της Unicef διαπίστωσε ότι το 90% των παιδιών κάτω των δύο ετών τρώνε δύο ή λιγότερες από τις πέντε βασικές ομάδες τροφίμων κάθε μέρα, κυρίως ψωμί ή γάλα. Το ένα τέταρτο των εγκύων γυναικών δήλωσε ότι τρώει μόνο μία ομάδα τροφίμων την ημέρα.

Η Unicef αναφέρει ότι τα περιστατικά διάρροιας μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν αυξηθεί από 48.000 σε 71.000 - μια ένδειξη κακής διατροφής. Κανονικά, μόνο 2.000 περιπτώσεις διάρροιας αναφέρονται κάθε μήνα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ διέκοψε τις παραδόσεις τροφίμων, καθαρού νερού, φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στη Γάζα αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς. Ανταποκρινόμενο στις πιέσεις των ΗΠΑ επέτρεψε να εισέλθει βοήθεια μέσω της Αιγύπτου στα τέλη Οκτωβρίου και ο αριθμός των φορτηγών αυξήθηκε από περίπου 100 σε έως και 200 κάθε μέρα.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχουν αρκετά τρόφιμα στην περιοχή και ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τυχόν ελλείψεις σε όργανα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η συνεργαζόμενη εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφανί Τρεμπλέ, επανέλαβε την Παρασκευή ότι «η τρέχουσα ανταπόκριση καλύπτει μόνο ένα μέρος των αναγκών των ανθρώπων».

Επανέλαβε αυτό που δήλωσε τον περασμένο μήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: «Είναι λάθος να αναφέρουμε την αποτελεσματικότητα της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Γάζα μόνο με βάση τον αριθμό των φορτηγών. Μια αποτελεσματική επιχείρηση παροχής βοήθειας στη Γάζα απαιτεί ασφάλεια. Απαιτεί προσωπικό που μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια. Απαιτεί καλή υλικοτεχνική ικανότητα και την επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας».

Ποιο είναι το τελευταίο σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα;

Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant μοιράστηκε το «σχέδιο για την επόμενη ημέρα» για τη Λωρίδα της Γάζας μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η οποία κυβερνά την περιοχή από το 2007.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος του εγγράφου «όραμα για την τρίτη φάση» που υποβλήθηκε στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα. Αναφέρει ότι η πολιτική διοίκηση του θύλακα θα περάσει σε ανώνυμους «παλαιστινιακούς φορείς», ενώ το Ισραήλ θα διατηρήσει τη δυνατότητα να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες εντός της Λωρίδας μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με αυτό το τελευταίο σχέδιο, ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ θα κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη των εχθροπραξιών εκεί, αλλά αυτό συνοδεύεται από ορισμένες επιφυλάξεις, αποκάλυψε ο Gallant.

Το σχέδιο αναφέρει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που πήρε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, διαλύσει τις «στρατιωτικές και κυβερνητικές ικανότητες» της Χαμάς και απομακρύνει κάθε εναπομείνασα στρατιωτική απειλή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Μόλις επιτευχθούν όλα αυτά, θα αρχίσει μια νέα φάση στην οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα και δεν θα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ», ενώ άλλοι παλαιστινιακοί φορείς θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της περιοχής.

Το Ισραήλ θα διατηρεί το δικαίωμα να επιχειρεί στο εσωτερικό της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνάμεις του θα μπορούν να έρχονται και να φεύγουν κατά βούληση - παρόμοια με τις τρέχουσες ρυθμίσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν θα διατηρούσε συνεχή πολιτική παρουσία στον θύλακα μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου, ούτε θα υπήρχαν ισραηλινοί οικισμοί.

Ο Gallant δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την εντατική επιτήρηση των συνόρων της Γάζας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διατήρηση αποκλεισμού της Λωρίδας μέσω ξηράς, αέρα και θάλασσας, καθώς και τη διενέργεια ελέγχων σε ό,τι εισέρχεται και εξέρχεται από τη Γάζα μεταπολεμικά, ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Hamdah Salhut.

Ο Gallant δεν διευκρίνισε ποιοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα κυβερνούν τη λωρίδα, δηλώνοντας απλώς ότι: «Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι, επομένως οι παλαιστινιακοί φορείς θα είναι επικεφαλής, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εχθρικές ενέργειες ή απειλές κατά του κράτους του Ισραήλ».

«Ο φορέας που θα ελέγχει την περιοχή θα βασίζεται στις δυνατότητες του υπάρχοντος διοικητικού μηχανισμού (πολιτικές επιτροπές) στη Γάζα», αναφέρει το σχέδιο του Gallant.

Πώς συγκρίνεται το σχέδιο με όσα έχει πει ο Νετανιάχου;

Ο Νετανιάχου έχει επίσης πει ότι μια «πολιτική κυβέρνηση» θα πρέπει να κυβερνήσει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, αλλά είναι αντίθετος στην ιδέα να τεθεί επικεφαλής της Λωρίδας της Γάζας η Παλαιστινιακή Αρχή, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Φατάχ που ελέγχει εν μέρει τη Δυτική Όχθη.

Είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει πρώτα να «εξαλείψει τη Χαμάς» προτού τεθούν σε εφαρμογή τα μεταπολεμικά σχέδια.

Τον Νοέμβριο, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της Γάζας για «αόριστο χρονικό διάστημα», χωρίς να διευκρινίσει πώς θα συμβεί αυτό. Πρόσθεσε ότι αυτό θα ήταν απαραίτητο για να αποτραπεί η «έκρηξη» μιας νέας «τρομοκρατίας της Χαμάς».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ