Άδωνις Γεωργιάδης: Χαρούμενος που έκλεισε 7 νοσοκομεία – Ώρα να τα κλείσει όλα

Ένα λευκό περιστέρι στα χέρια του, που προσγειώνεται απότομα, αντί να πετάξει. Μόνο έτσι μπορούμε να περιγράψουμε τη μοίρα της δημόσιας υγείας στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη.

Άδωνις Γεωργιάδης: Χαρούμενος που έκλεισε 7 νοσοκομεία – Ώρα να τα κλείσει όλα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ο οποίος και επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος γιατί δε λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή), ο Άδωνις Γεωργιάδης έρχεται να συνεχίσει το δύσκολο έργο της αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που μας είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ενίσχυση νοσοκομείων με προσωπικό, την υλοποίηση του Υγειονομικού χάρτη κ.ά. Μια επιστροφή απόλυτα συνειδητή, θα λέγαμε, μαθηματικά μελετημένη και με συγκεκριμένο στόχο.

Πιο συγκεκριμένα, μία από τις κύριες προτεραιότητες για τον Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργός Υγείας είναι ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη και οι αλλαγές χρήσης και συγχωνεύσεις των δημόσιων υγειονομικών δομών, με στόχο αυτές να είναι περισσότερο αποδοτικές στις παροχές τους προς τους πολίτες. Σε δεύτερο βαθμό είναι και η στελέχωση του ΕΣΥ, καθώς ο ίδιος αναγνωρίζει τις ελλείψεις των γιατρών, σχολιάζοντας παράλληλα πως δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι γιατρός στο ΕΣΥ στις μέρες μας. Ευχαριστούμε για τη γενναιοδωρία.

Να θυμίσουμε ότι στην προηγούμενη θητεία του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, σταμάτησαν τη λειτουργία τους πέντε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) – το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Παναγία Θεσσαλονίκης, η Πολυκλινική Αθηνών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

Ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα της θητείας του αυτής, πολλά από τα οποία τον έφεραν και σε συγκρούσεις με τους γιατρούς και φαρμακοποιούς, ήταν και τα εξής:

  • Το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, που τον έφερε αντιμέτωπο με τους γιατρούς (ακόμα και της δικής του πολιτικής παράταξης).
  • Οι έντονες αντιδράσεις που εισέπραξε από τον ιατρικό κόσμο όταν έθεσε στους γιατρούς ζήτημα επιλογής ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα ή στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
  • Όταν επιχείρησε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να «ανοίξει» το επάγγελμα (μνημονιακή απόφαση) βρέθηκε σε μεγάλη κόντρα με τους φαρμακοποιούς.

Αν κρίνουμε, δηλαδή, από τα αποτελέσματα της προηγούμενης θητείας του, γιατί να πιστέψουμε ότι η επιστροφή του εκεί γίνεται με καλή πρόθεση;

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την κυνική δήλωση του ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, το 2021, μια εποχή κατά την οποία το σύστημα υγείας της χώρας βρισκόταν πιο πιεσμένο από ποτέ εξαιτίας της πανδημίας, σχολίασε ότι «καλώς έκλεισαν εκείνα τα νοσοκομεία τότε, γιατί δεν είχαν καθόλου κίνηση και δεν χρειάζονταν».

Με αντίστοιχη αμετανόητη διάθεση εμφανίστηκε χθες και στη ραδιοφωνική εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, όπου, μετά τα ανάλογα πειράγματα του δεύτερου, ο νέος υπουργός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους για άλλη μια φορά και μας υπενθύμισε: «Μιλάτε με έναν υπουργό που στο παρελθόν έχω κλείσει 7 νοσοκομεία»., αποκαλύπτοντας επί της ουσίας το λόγο της επιστροφής του.

Ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά αποκάλυψε γιατί επέστρεψε στο συγκεκριμένο υπουργείο και για «ποια δουλειά» τον διόρισε ξανά στο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή της περαιτέρω διάλυσης του ΕΣΥ.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ως κατήφορο χωρίς τέλος έσπευσε να χαρακτηρίσει την κυνική στάση του Υπουργού ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Μέσα από δήλωσή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ξεπέρασε ακόμη και τα απώτατα όρια κοινωνικής αναλγησίας ο νέος και παλιός υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης με το να επαίρεται ότι έκλεισε επτά (7) νοσοκομεία ως υπουργός Υγείας το 2013. Παίρνοντας ραδιοφωνική «πάσα» από τον ομοϊδεάτη του Άρη Πορτοσάλτε, αποκάλυψε ουσιαστικά τον ρόλο που του ανέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή την εκθεμελίωση και διάλυση του Ε.Σ.Υ. υπέρ του ιδιωτικού τομέα, συνεχίζοντας πιο “αποτελεσματικά” το έργο του έτερου ομοϊδεάτη του Θάνου Πλεύρη».

Την ίδια ώρα, αυτό που αναρωτιόμαστε αν θα βάλει μπροστά ο νέος Υπουργός είναι και η εφαρμογή της ατζέντας της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή του νέου ΕΣΥ των Πλεύρη και Γκάγκα, που ανέτρεψε ένα σύστημα δεκαετιών και επιτρέπει στους γιατρούς του δημοσίου να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές  και στους ιδιώτες να λαμβάνουν θέσεις απασχόλησης στο ΕΣΥ. Η μεγάλη ταφόπλακα, δηλαδή, που θα οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία στην απόλυτη διάλυση. Τι άλλο να περιμένουμε, όμως;

Ο περίφημος υγειονομικός χάρτης

Ποιο είναι το μεγάλο όραμα της ΝΔ; Μα, φυσικά, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Η υλοποίηση, λοιπόν, του περίφημου υγειονομικού χάρτη προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, τα οποία είναι αχρείαστα κατά την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση. Υπό το πρίσμα αυτό, τα νοσοκομεία εκείνα που έχουν χαμηλή πληρότητα και δίπλα τους σε κοντινή απόσταση υπάρχει κι άλλη αντίστοιχη υγειονομική μονάδα, θα συγχωνευτούν και οι κλινικές θα συγκεντρωθούν σε ένα.

ΝΠΙΔ: η λέξη-κλειδί

Υπό το πρίσμα αυτό θα έρθει και πάλι στο προσκήνιο το ξεχασμένο από τον Χρυσοχοΐδη θέμα της μετατροπής των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) από Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που είναι σήμερα. Το επιχείρημα είναι πως πρέπει να διοικηθούν με διαφορετικό τρόπο, που θα περιλαμβάνει και συνδυασμό των νέων διοικήσεων, που αναμένεται άμεσα να τοποθετηθούν στο ΕΣΥ με τον νόμο Κεραμέως μέσω ΑΣΕΠ.

Ώρα για ΣΔΙΤ

«Θα επικρατήσουν άραγε οι ιδιώτες στο ΕΣΥ;», αναρωτιόμαστε γελώντας. Είναι σχεδόν βέβαιο πως στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο νέος υπουργός θα αξιοποιηθούν τα περιβόητα ΣΔΙΤ. Όπου ΣΔΙΤ εννοούμε τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για χειρουργεία και εργαστηριακές εξετάσεις. Θα αξιοποιηθούν επίσης και για την κάλυψη αναγκών ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές. Αναμένουμε τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, οι οποίοι είναι ήδη τρομερά δυσαρεστημένοι με τον κ. Γεωργιάδη.

Τι γίνεται με τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ;

Άλλη μια φορά που υπουργός εξαγγέλλει αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στην υγεία. Για τις ελλείψεις, βέβαια, ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πως υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής, καθώς πολλές προκηρύξεις για προσλήψεις που έχουν γίνει, είναι άγονες. Ξεχνάει, όμως, πως, όταν το Σύστημα προωθεί τις ανισότητες, η μαζική φυγή των υγειονομικών είναι αναπόφευκτη. Παράδειγμα τέτοιων ανισοτήτων το πρόσφατο τερατώδες μπόνους στους διοικητές για την επίτευξη στόχων τους. Τους στόχους τους οποίους επιτυγχάνουν με ιδρώτα οι λιγοστοί υγειονομικοί. Μέρα και νύχτα. Ναι.

Και με τον χώρο του φαρμάκου;

Μεγάλες παρεμβάσεις θα γίνουν και στον πολύπαθο τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει σχεδιασμός να αλλάξει όλη η φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται στην χώρα με αναπτυξιακή, όπως πάντα, κατεύθυνση, αλλά τα όποια μέτρα που θα ληφθούν θα περιλαμβάνουν νέους «κόφτες» στη συνταγογράφηση. Οι προθέσεις της νέας ηγεσίας παραμένουν μέχρι στιγμής κάπως αδιευκρίνιστες.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ