O γάμος, η τεκνοθεσία και το πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη οικογενειών

Για ακόμα μια φορά ένα ζήτημα που αφορά την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών, βγάζει όλη την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας.

O γάμος, η τεκνοθεσία και το πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη οικογενειών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένας «γενναίος πολιτικός άνδρας, φιλελεύθερος, που μάχεται κατά των διακρίσεων» αποφάσισε να φέρει στην βουλή το ζήτημα του γάμου των ΛΟΑΤΚΙ, χωρίς όμως να αγγίξει τα ζητήματα της δημιουργίας οικογένειας και την τεκνοθεσία.

Μάλιστα έδωσε διέξοδο στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, όπου κάλεσε τους διαφωνούντες να απέχουν. Στους διαφωνούντες βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το τοτέμ της ακροδεξιάς πτέρυγας που ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, υπέρ του τριπτύχου πατρίς-θρησκεία-στρέιτ οικογένεια.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ, θα ήθελε να υφαρπάξει την δημοκρατική ψήφο από την Νέα Δημοκρατία αλλά με τι κόστος;

Αφού δεν μπορείτε τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί τα καίτε;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατ' εξοχήν συντηρητικό κόμμα. Πορεύεται με τον σταυρό στο χέρι, με την κυριολεκτική έννοια, καθώς αντλεί μεγάλο ποσοστό των ψήφων της από την Εκκλησία και την συντήρηση. 

Εκεί μέσα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να φανεί ως «κεντρώος μεταρρυθμιστής». Ουσιαστικά με αυτό το σχέδιο νόμου, όταν έρθει προς συζήτηση, θα προσπαθήσει να κάνει το μεγαλύτερο pink washing που έχει δει η Ελληνική Βουλή.

Ο κίνδυνος είναι να καεί ένα τέτοιο ζήτημα και να βγει εκτός πολιτικής ατζέντας για πολλά χρόνια. Με την ακροδεξιά πτέρυγα και τους ψηφοφόρους της να αντιδρούν, ο πρωθυπυοργός αποφάσισε να επιτρέψει την αποχή, στηριζόμενος στα υπόλοιπα κόμματα. Δηλαδή, όταν σε όλα τα νομοσχέδια επιβάλεται κομματική πειθαρχία, στο εξής ένα που έχει να κάνει με ευάλωτα άτομα, οικογένειες και παιδιά, ο πρωθυπουργός σφυρά κλέφτικα. Ρίχνοντας το βάρος της ψήφισης του νομοσχεδίου στους πραγματικά ή τύποις προοδευτικούς.

 

Ποιο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ;

Το ΠΑΣΟΚ είδε στις δημοσκοπήσεις να σκαρφαλώνει στην δεύτερη θέση με ασφάλεια, κάτι που είχε να συμβεί περίπου 12 χρόνια. Οι επιλογές του ήταν να στηρίξει το νομοσχέδιο όπως παρουσιάζεται ή να παρουσιάσει ένα δικό του, που να συμπεριλαμβάνει και την τεκνοθεσία και να πει: «Δεν μπορώ να υπερψηφίσω το δικό σας, αλλά με χαρά να υπερψηφίσετε το δικό μου».

Κάτι που ναι, μεν θα έβγαζε στην σέντρα την υποκρισία, όμως υπάρχει φόβος να μην συναινέσει η κυβέρνηση και να χάνονταν και η ευκαιρία για ΛΟΑΤΚΙ γάμους. Ακόμα το ΠΑΣΟΚ δεν τολμά να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο κυβερνητικό σχέδιο. Γιατί θέλει να δει τους αριθμούς και αν μπορεί να δημιουργήσει αναταρραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Πολιτικά θεμιτό, κοινωνικά πατάει όμως σε δύο βάρκες γιατί μέρος του κοινού του θέλει κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί που στήριξαν την κατάργηση της μοιχείας, που στήριξαν την ποινικοποίηση του βιασμού εντός γάμου, θέσπισαν τον πολιτικό γάμο και επέτρεψαν στις γυναίκες να διατηρούν το επώνυμό τους.

Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για αυτό δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, πετώντας την μπάλα στα προοδευτικά κόμματα, για να παρουσιαστεί ο ίδιος ως.προοδευτιΚούλης. Το ΠΑΣΟΚ με τις δικές του εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά και των ψηφοφόρων του, δεν ρισκάρει με κομματική πειθαρχία.

Οι παλαιοί και νέοι αριστεροί τι λένε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το νομοσχέδιο, θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά δεν έχει «σηκώσει» το θέμα όπως θα έπρεπε, με έναν πολιτικό που βγήκε στην επιφάνεια για αυτά ακριβώς τα ζητήματα. Το ξεπέταγμα του Στ.Κασσελάκη έγινε όταν «ισοπέδωσε» με μια φράση σε τηλεοπτική εκπομπή τον Α.Σπίνο, βάζοντάς τον στη θέση του και δημιουργώντας ρεύμα υπέρ των δικαιωμάτων και του προσώπου του (σ.σ. «Δεν είναι άποψή μου. Μιλάτε για τη ζωή μου»).

Δεν ρισκάρει να μην θεσμοθετηθεί ο γάμος και αυτό δίνει «αέρα» στη ΝΔ να υπολογίζει στο να βγουν τα κουκιά. Το γεγονός πως δεν κατεβάζουν δική τους πρόταση που να περιλαμβάνει την τεκνοθεσία, μάλλον θετικό είναι για την στήριξη του νομοσχεδίου ως πρώτο βήμα.

Η Νέα Αριστερά και η Πλεύση, φέρονται έτοιμες να στηρίξουν χωρίς αστερίσκους, με την Νέα Αριστερά να «σηκώνει» το θέμα λίγο πιο έντονα.

Το ΚΚΕ αποτελεί ερωτηματικό. Καθώς μπορεί να δούμε κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης που «καταψηφίστηκε γιατί δεν πήγαινε αρκετά μακριά τα δικαιώματα». Αυτό «ακούγεται ΚΚΕ», όμως δημιουργεί ένα άσχημο προηγούμενο. Είναι βέβαιο πως σε περίπτωση καταψήφισης θα ασκηθεί αυστηρή κριτική για ομοφοβία, όπως έχει ήδη αρχίσει σε ιστοσελίδες προσκείμενες σε αυτό. 

Η διέξοδος του ΚΚΕ είναι αυτό που δεν κάνει ο Ν.Ανδρουλάκης, να παρουσιάσει μια δική του πρόταση με διαφοροποιήσεις και να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση. Να αναγνωριστεί πως το ΚΚΕ έχει κομματική πειθαρχία σε όλα τα νομοσχέδια, οπότε εκτός απροόπτου η διαφωνία συνεπάγεται διαγραφή.

Ο κόσμος του ΚΚΕ στις μικρές ηλικίες είναι πιο προοδευτικός, όμως σε μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχουν συντηρητικά αντανακλαστικά ως προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Οπότε το πολιτικά ασφαλές χαρτί του ΚΚΕ που δεν διασπά συχνά την βάση του, είναι η καταψήφιση με δική του πρόταση ή σαφή αιτιολόγηση της διαφωνίας, κάτι που μένει να δούμε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ