Τα φροντιστήρια του Μαξίμου στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Έχουν περάσει έξι μήνες μετά από τη μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ και το κόμμα φαίνεται πως καλείται να διαχειριστεί την πρώτη ουσιαστική εσωκομματική του κρίση, που έχει προκληθεί από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Τα φροντιστήρια του Μαξίμου στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να έχουν πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις από την πρόταση της κυβέρνησης, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κόμματος που αντιτίθενται στην πρωτοβουλία για ισότητα στο γάμο. Μάλιστα, μετά τη δημόσια, γενναιόδωρη και πονηρή προτροπή του πρωθυπουργού για αποχή από την ψηφοφορία στη Βουλή, ο αριθμός των διαφωνούντων όλο και αυξάνεται.

Μετωπική Μαξίμου – Σαμαρά 

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε κατά την παρουσία του στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί αποχής των βουλευτών της ΝΔ εάν διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».

Με τη σειρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το παραπάνω κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δήλωσε για τον Αντώνη Σαμαρά: «Η αποχή είναι μια στάση κοινοβουλευτική. Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει πέραν από πρώην πρωθυπουργός, έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο ίδιος στη ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ούτως ή άλλως είχε επιλέξει την αποχή».

Βγαίνοντας στην αντεπίθεση, ο κος Σαμαράς δήλωσε ότι ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την «αποχή», απαντώντας στον Παύλο Μαρινάκη: «Ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς».

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Σκέρτσος

Με τον καπνό του εμφυλίου πολέμου να μυρίζει ήδη άσχημα, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει επιστρατεύσει τον έτερο υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, με στόχο να σβήσει τη φωτιά αλλά και να χαρτογραφήσει τις προθέσεις του συνόλου των βουλευτών του κόμματος προτού η μεταρρύθμιση πάρει το δρόμο της ψηφοφορίας.

Έτσι, λοιπόν, ο κ.Σκέρτσος  έχει διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με όλους τους βουλευτές της ΝΔ, ενημερώνοντάς τους για το περιεχόμενο του επίμαχου νομοσχεδίου, αλλά και απαντώντας στις ερωτήσεις τους. 

Το πολιτικό «μασάζ» στους διαφωνούντες βουλευτές

Τα φροντιστήρια για τα ιδιαίτερα μαθήματα περί του νομοσχεδίου λαμβάνουν χώρα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Οι 158 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κάθονται στα κομματικά θρανία για «σεμινάριο» με απαραίτητη παρουσία. Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη ιδίως μετά την δημόσια παρέλαση κορυφαίων στελεχών της ΝΔ σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι, απελευθερωμένοι μετά την προτροπή Μητσοτάκη, δηλώνουν πλέον ανοιχτάότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Στη χθεσινή, λοιπόν συνάντηση, από τους 75 βουλευτές του πρώτου από τα δύο γκρουπ στα οποία χωρίστηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αλφαβητική σειρά, το παρών έδωσαν περίπου 60. Η πιο ηχηρή απουσία ήταν μάλλον αυτή του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Με τη σειρά του,  ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ήταν αυτός που ανέλαβε -ω τι έκπληξις- να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος «να μην το ψηφίσουμε» και πως «δεν μπορεί αυτοί που απείχαν τότε ή καταψήφισαν το 2015, να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το Σύμφωνο Συμβίωσης».

Από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος , ως βασικός εισηγητής αυτής της συνάντησης, δήλωσε:«Ανήκουμε στη Δύση. Ο Καραμανλής είπε ότι ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά. Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο».

Ασυγκίνητος ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζει την επίθεση

Φαίνεται πως σύμφωνα με διαρροές, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει για την κίνηση του Μαξίμου:

«Σήμερα, ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών "φροντιστηρίων" του κ.Σκέρτσου στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να "επιτεθεί" στον κ.Αντώνη Σαμαρά επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον... Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ κι επί μεταβατικής προεδρίας της ΝΔ, για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων! Δεν αντιλαμβανόμαστε το "μάθημα" που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα;».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ