Στέφανος Κασσελάκης: «Ζήτημα ανθρωπιάς» η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Στον απόηχο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο επικεφαλής του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, σήμανε την αρχή του πρώτου κύκλου επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους των ανθρώπων του Πολιτισμού και των δημιουργών, με στόχο να συζητήσει μαζί τους και να αναδειχθούν λύσεις στα προβλήματά τους, να διαμορφωθούν προτάσεις για θεσμικά ζητήματα και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική της κυβέρνησης.

Στέφανος Κασσελάκης: «Ζήτημα ανθρωπιάς» η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ανάμεσα στα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών, αρχικά με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια με Σωματεία εργαζομένων που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), ήταν τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά κι εκείνα που έχουν σχέση με τις συνθήκες παραγωγής σύγχρονου πολιτιστικού έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε χθες το πρωί, στο γραφείο του στη Βουλή, τους Συλλόγους εργαζομένων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης.

Από την πλευρά των φορέων συμμετείχαν, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. 

Στη σύσκεψη εργασίας έγινε διεξοδική συζήτηση για τα διαρθρωτικά, θεσμικά κι εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τέθηκε κι ο συλλογικός στόχος της διατύπωσης μιας νέας πρότασης για τις πολιτικές προστασίας των μνημείων και για τη μουσειακή πολιτική. Από τη συζήτηση αναδύθηκαν τρία πολύ κρίσιμα ζητήματα. Η ανάγκη επαναφοράς των πέντε μεγάλων μουσείων στο σώμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, απέναντι στη λογική των εργολάβων κι η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων των ανθρώπων που εργάζονται επί δεκαετίες ως συμβασιούχοι, με συμβάσεις ακραίας επισφάλειας. 

Ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «οι νοοτροπίες της χώρας, επηρεάζονται από τον Πολιτισμό» και πως «πρέπει να σας στηρίξουμε γιατί αυτό το οποίο κάνετε είναι λειτούργημα».

Αναφέροντας ότι γνωρίζει τις αδικίες τις οποίες έχει υποστεί ο κλάδος του πολιτισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνέχισε σημειώνοντας ότι θα θέσει σε προτεραιότητα τα ζητήματα του  κλάδου:

«Θα σας ακούσουμε, θα συσκεφτούμε και πάλι για να βρούμε μαζί λύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν προτάσεις νόμου. Από τη μεριά μας να γνωρίζετε ότι έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας και σε θέματα χρηματοδότησης και σε θέματα αναγνώρισης των πτυχίων του κλάδου».

Τα απόγευμα, ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), όπου εγκαινίασε έναν κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους των Σωματείων – Μελών της. Δίνοντας το στίγμα της πρόθεσης του κόμματος να σταθεί με συνέπεια στο πλευρό των δυνάμεων του χώρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο Πολιτισμός είναι ταυτοτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ζήτημα ανθρωπιάς»

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των δημιουργών, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι αυτό που κάνουν είναι «λειτούργημα για την κοινωνία, είστε στο μεταίχμιο κοινωνικής αλλαγής», καθώς και  ότι «πρέπει να υπάρχει όχι μόνο στήριξη, αλλά και συνολική ανταμοιβή από την κοινωνία»

Σε αμφότερες τις συναντήσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης συνοδεύτηκε από την τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ, Κυριακή Μάλαμα, και την επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Τζένη Αρσένη. Μάλιστα, η Κυριακή Μάλαμα τόνισε ότι «Πολιτισμός είναι οι άνθρωποί του, που θα πρέπει να προστατευθούν».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ