Τα πυρά της Ρένας Δούρου στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναχώρησε χθες για το Αμάν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Βασίλειο της Ιορδανίας.

Τα πυρά της Ρένας Δούρου στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τον πόλεμο στη Γάζα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εκεί συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, ενώ μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησαν κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο. Σήμερα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Ανάμεσα σε όσα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκαν και τα εξής:

«Η Ιορδανία είναι ένας από βασικότερους δρώντες στην περιοχή, με την οποία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: Να ζούμε σε μια ασφαλή, σταθερή περιοχή, απαλλαγμένη από πολέμους, ανταγωνισμούς και διαμάχες.


Προϋπόθεση για αυτό είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το παλαιστινιακό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει διαχρονικά και σταθερά υποστηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 συνοριακή γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Ανησυχούμε βαθύτατα για πολλούς λόγους.

- Για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών αμάχων, 

- Για την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις,

- Για την εντεινόμενη ανησυχία στη Δυτική Όχθη, 

- Για την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο, 

- Για την κορύφωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή

Είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας για την αποκλιμάκωση της κρίσης».

Διαβάστε το σύνολο των δηλώσεων Γεραπετρίτη αλλά και των απαντήσεών του στους δημοσιογράφους εδώ.

Η επίθεση της Ρένας Δούρου

Σχολιάζοντας τις κοινές δηλώσεις του Γεραπετρίτη στο Αμμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του, η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, σημείωσε: «Ούτε μία λέξη για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δεν βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης».

Συνεχίζοντας η Ρένα Δούρου ανέφερε: «Ο κ. υπουργός περιορίστηκε στην αναφορά για “ανάγκη παρατεταμένης παύσης των εχθροπραξιών” και για “αποκλιμάκωση της κρίσης” και προσθέτει: «Ακόμη και σήμερα, όταν ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως “κηλίδα στην κοινή μας ανθρωπιά”, ο κ. υπουργός αποφεύγει να ζητήσει καθαρά την κατάπαυση του πυρός όπως έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες της ΕΕ, όπως πχ η Γαλλία, η Ισπανία».

«Η αποφυγή έκκλησης για κατάπαυση του πυρός είναι άλλη μία έκφραση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης που είναι σε ρήξη τόσο με πάγιες τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ όσο και με την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική των πολυμερών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Τσίπρα. Την πολιτική του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, της διπλωματίας του “προκεχωρημένου φυλακίου”», συμπλήρωσε.

Τέλος, θέλησε να αναφερθεί στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει επανειλημμένως εκφράσει την αλληλεγγύη του στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό και τονίσει την επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν από τη διεθνή κοινότητα οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα, για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ