Αγαπητέ κύριε Λοβέρδο, όλα εδώ πληρώνονται

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλεί το ελληνικό κράτος να αποζημιώσει οροθετικές γυναίκες τις οποίες είχε το 2012 εξευτελίσει ο τότε υπουργός Υγείας

Αγαπητέ κύριε Λοβέρδο, όλα εδώ πληρώνονται
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ποιός θυμάται την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012 από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Χρυσοχοΐδη; 

Την 1η Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δίνουν μια κοινή συνέντευξη τύπου, με θέμα την παρουσίαση νέων κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας από τον ιό του AIDS.

Ο νόμος που παρουσιάζουν εμπνέεται από ένα νομοθετικό διάταγμα του 1940, και επί της ουσίας αποτελεί νόμο - σκούπα προσανατολισμένη σε οροθετικές τοξικοεξαρτημένες γυναίκες.

Στα στέκια τοξικοεξαρτημένων, αστυνομικοί προσαγάγουν 96 τοξικοεξαρτημένες γυναίκες με σκοπό την εξαναγκαστική υγειονομική τους εξέταση.  Από αυτές, οι 29 βρίσκονται οροθετικές. Οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους στοιχεία δημοσιεύονται στον Τύπο. 

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2024, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων με αφορμή τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, καθώς έκρινε ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο ο εξαναγκασμός των οροθετικών σε εξέταση αίματος όσο και η αδικαιολόγητη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλεί το ελληνικό κράτος να δώσει 70.000 ευρώ αποζημίωση σε όσες από τις οροθετικές γυναίκες που διαπόμπευσε ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκονται στη ζωή.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος παρέθεσε, με αναρτησή του, το σχετικό σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος μιλά για «ημέρα δικαίωσης σήμερα και για τις οργανώσεις που εκπροσώπησα το 2012 ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την παραβίαση των δικαιωμάτων των οροθετικών γυναικών».

Επισημαίνει ότι τότε «η Αρχή σε μια πρωτοφανή τότε απόφασή της είχε κηρύξει εαυτήν αναρμόδια γιατί θεώρησε ότι το να ελέγξει την παράνομη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στο σάιτ της ΕΛ.ΑΣ. (υπουργός Χρυσοχοΐδης) θα παραβίαζε δήθεν την ... αρχή της διάκρισης των λειτουργιών επειδή ένας εισαγγελέας είχε δώσει μια παραγγελία που επέτρεπε (δεν διέταζε) την δημοσίευση».

«Χρόνια μετά βέβαια η Αρχή άλλαξε γνώμη και ζήτησε από ιστοσελίδες να αποσύρουν τα προσωπικά δεδομένα των οροθετικών γυναικών» γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 12 ολόκληρα χρόνια μετά το θλιβερό περιστατικό, δείχνει ότι και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων παραιτήθηκε τότε από την συνταγματική της αποστολή και ότι τα δεδομένα στην Ελλάδα, αν είσαι τόσο αδύναμος όσο οι οροθετικές γυναίκες, είναι εντελώς απροστάτευτα» σχολιάζει ο δηκηγόρος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ