Η επιστολική ψήφος και η γλύκα της καλπονοθείας

Το σχέδιο νόμου που προτείνει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» προβλέπει πως όλοι οι Έλληνες είτε εντός της χώρας, είτε στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής ψήφου. Η αρχή αναμένεται να γίνει από τις προσεχείς Ευρωεκλογές, καθώς και σε τυχόν μελλοντική διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Η επιστολική ψήφος και η γλύκα της καλπονοθείας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρά τις όποιες αρχικές αντιδράσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φάνηκαν να συναινούν επί της αρχής, διαμορφώνοντας έτσι ένα κλίμα συναίνεσης, το οποίο όμως τινάχτηκε στον αέρα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Νίκης Κεραμέως.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεραμέως

Να θυμίσουμε ότι η Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, πρότεινε αιφνιδίως την κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.

Η υπουργός αιφνιδίασε, τη μειοψηφία γνωστοποιώντας πως η κυβέρνηση καταθέτει ρύθμιση για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους για να ισχύσει.

Κατά την ομιλία της μάλιστα υποστήριξε ότι «έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την πατρίδα μας, με τεράστια οφέλη για τη χώρα μας. (…) Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα».

Το μεγάλο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όμως η αιφνιδιαστική κίνηση από πλευράς της πέφτει στο κενό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αλλά και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναμένεται να καταψηφίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μάλιστα απάντησε με την επανακατάθεση της τροπολογίας που περιλαμβάνει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δοθεί δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Έλληνες του εξωτερικού.

Όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, η πλειοψηφία απέρριψε και τις τρεις τροπολογίες που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, την κατάρτιση ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου αποκλειστικά για τους εκτός επικρατείας και συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων εντός επικρατείας, όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς και ηλικιωμένοι.

Εφόσον, λοιπόν, η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε τις τρεις τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις οποίες αποκάλεσε «απαράβατες προϋποθέσεις», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Η αντιπολίτευση αποδείχτηκε συνεπής και η κυβέρνηση ανεπαρκής και ασυνεπής», επισήμανε και συμπλήρωσε πως η συζήτηση που άνοιξε η συμπολίτευση για την επιστολική ψήφο είναι υποκριτική και «ουδόλως απόδειξη δημοκρατικότητας και μεταρρυθμίσεων, αλλά και ότι η μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία εντυπώσεων για κομματικό όφελος».

Αντίστοιχα ο Στέφανος Κασσελάκης, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίλησε αναλυτικά για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί του ζητήματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέσεις που πηγάζουν από την πάγια αρχή μας. Θέλουμε οι Έλληνες να μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε γιορτή της δημοκρατίας, χωρίς κανένα εμπόδιο».

Οι όροι που έθεσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Μιλώντας στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε με τη σειρά του δύο όρους για να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο. Ο πρώτος είναι να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και ο δεύτερος να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

«Σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η «σφαλιάρα» του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ατακαδόρος αλλά καίριος ως προς τις δηλώσεις του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τα είπε όλα. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο «επικίνδυνο, αντιδραστικό και αντισυνταγματικό», γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «δεν παίρνει βελτιώσεις, παρά μόνο απορρίπτεται».

Επισήμανε επίσης ότι διεθνώς, όπου χρησιμοποιείται η επιστολική ψήφος, υπάρχουν καταγγελίες απάτης, χειραγώγησης, ενώ σχολίασε ότι πουθενά δεν φάνηκε να αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές, καθώς, η αποχή έχει πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά.

Από πότε νοιάζονται για τους απόδημους Έλληνες, αυτοί που τους έσπρωξαν με φόρα στο να εγκαταλείψουν τη χώρα και δεν έκαναν τίποτα για να τους κρατήσουν; Από πότε η ψήφος, η πιο μεγάλη πολιτική πράξη, μπορεί να δοθεί έτσι απλά και ισοπεδωτικά μέσω ενός επιστολόχαρτου; Πώς θα εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας; Θα καταργηθεί κάθε είδους λογική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει ψήφους από απόδημους Έλληνες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, σε κάθε άκρη της γης, ζωντανούς και νεκρούς;

Οι στόχοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης. Μείωση της αποχής. Αμεσότητα της διαδικασίας. Επέκταση του δικαιώματος. Κατάργηση κάθε μυστικότητας. Συνταγματική εκτροπή. Ψηφοθηρία εκτός Ελλάδος. Αλλοίωση του αποτελέσματος εις βάρος των μικρών κομμάτων. 

Είναι μεγάλη η γλύκα της καλπονοθείας. Την ξέρουμε τη ΝΔ και μπορούμε να κατανοήσουμε τις αγαθές προθέσεις της. Ευχαριστούμε, όμως, δεν θα πάρουμε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ