Ο «Άλλος Άνθρωπος» στην εποχή των εξιλαστήριων θυμάτων. Ή μήπως όχι;

Τις κατηγορίες της απάτης και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν από κοινού ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» μαζί με την αδελφή του και τον σύζυγό της, οι οποίοι λέγεται πως αποκόμισαν περίπου 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέταξε τη δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Ο «Άλλος Άνθρωπος» στην εποχή των εξιλαστήριων θυμάτων. Ή μήπως όχι;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι είναι «Ο Άλλος Άνθρωπος»;

Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που σήμερα να μην γνωρίζει για το έργο του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, για τα συσσίτια και την προσφορά του σε ανθρώπους με ανάγκη, σε πρόσφυγες, άνεργους και άστεγους. Αγκαλιάστηκε από επώνυμους και ανώνυμους, ενώ στις δράσεις του συμμετέχουν εκατοντάδες εθελοντές. Για όποιον επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα της κοινωνικής αυτής κουζίνας, θα διαβάσει ότι «ο Άλλος Άνθρωπος είναι μία αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα, μία πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα. Η ομάδα του Άλλου Ανθρώπου μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με κέντρο το χώρο που διαθέτει στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 109 στο Μεταξουργείο. Μέχρι σήμερα, ο Άλλος Άνθρωπος και οι εθελοντές του έχουν προσφέρει πάνω από 12 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε όλη την Ελλάδα».

Για την προσφορά του αυτή, τον Σεπτέμβριο του 2023, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέδωσε στον Πολυχρονόπουλο τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Τι αναφέρει το σχετικό πόρισμα

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο ιδρυτής, η αδερφή του και ο σύζυγός της είναι πως, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά, οι τρεις τους συγκρότησαν ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση, πείθοντας μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά, παριστάνοντας ψευδώς ότι αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά για κοινωνικό μη κερδοσκοπικό σκοπό μέσω της ομάδας κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος». 

Παράλληλα κατηγορούνται πως το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών το αποκόμισαν παρανόμως, κυρίως μέσω περαιτέρω μεταφοράς του σε λογαριασμούς που τηρούνται σε εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών, αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών, διαπράττοντας με αυτόν τον τρόπο τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτή, καθώς και της απάτης.

Τι απαντά ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος;

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έσπευσε να δώσει τη δική του απάντηση στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Να το ψάξουνε καλά και να έρθουν να με πάρουνε άμα κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Να σας το πω εγώ γιατί δεν είναι 600.000. Είναι πάνω από 1.500.000 τα τελευταία μόνο δυο-τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, 18 εκατομμύρια μερίδες φαΐ, βάλτε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν».

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν παίζω ποτέ [σ.σ.: τυχερά παιχνίδια]. Έχω έναν φίλο όπου πήγαινα με το POS, έβαζα την κάρτα και έβγαζα χιλιάρικα. Δυο-δυο κατοστάρικα, τρία-τρία. Αυτά όλα ήταν για τον "Άλλο Άνθρωπο". Καλά κάνουν και ψάχνουν, δεν έχω θέμα. Καλά κάνουν. Να το πιάσουν όμως καλά και να έρθουν εδώ να με πάρουν άμα κάνω, πώς το είπαν, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ναι, εδώ είμαι. Να 'ρθετε να με πάρετε».

Ταυτόχρονα, σε τηλεοπτικές δηλώσεις της αδελφής του κυρίου Πολυχρονόπουλου, η ίδια σχολίασε πως το σύνολο των δωρεών έμπαιναν στον λογαριασμό της μητέρας της και του συζύγου της, γιατί ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος δεν είχε ο ίδιος τραπεζικό λογαριασμό, τονίζοντας, όμως, ότι ποτέ δεν ελέγχθηκαν αυτοί οι λογαριασμοί.

Λίγη ψυχραιμία

Περιμένουμε. Με επιφυλάξεις και ψυχραιμία κι όχι κραδαίνοντας τα όπλα. Όπως πρέπει. Γιατί γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι στη χώρα αυτή η σαπίλα είναι θεσμός και η διαφθορά είναι ο τρόπος δράσης της εξουσίας. Γνωρίζουμε τους μηχανισμούς της Δικαιοσύνης και το πώς μεροληπτεί έναντι εγκληματιών. Έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτό και γι’ αυτό αξίζει έστω και για μία φορά να είμαστε πιο συγκρατημένοι και υποψιασμένοι.

Μετράμε αντίστροφα για τη μαύρη επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών, για παράδειγμα. Τι καλύτερο από το να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη; Από το να βρεθεί ένα ακόμη εξιλαστήριο θύμα που θα υποστεί την κατακραυγή, ώστε να αποσιωπηθεί κάτι άλλο, ακόμα χειρότερο; Τι καλύτερο από το να ξετρυπωθεί ένας ακόμα υπεράνω πάσης υποψίας εγκληματίας, την ώρα που κάπου αλλού θα συντελείται ένα άλλο κρατικό έγκλημα εις βάρος όλων μας, καθ΄ όλα νόμιμο και θεσμοθετημένο;

Μήπως, όμως, τελικά είναι αυτή η πραγματικότητα; Μήπως δεν μιλάμε για μια επιχείρηση λάσπης, αλλά για ένα σοβαρό οικονομικό έγκλημα; Ισχύει ότι ο Πολυχρονόπουλος εκμεταλλεύθηκε μέρος από τις δωρεές ανθρώπων; Μπορεί αυτό να μειώσει την αδιαμφισβήτητη προσφορά του; Ας περιμένουμε να αποδειχθεί η όποια ενοχή του με περισσότερα στοιχεία. Άλλωστε στις μέρες του σκοταδιού όπως αυτές που ζούμε, το κοινωνικό κίνημα, ο χώρος της αλληλεγγύης και του πολιτισμού δέχονται την πιο βάρβαρη επίθεση, από μέσα κι από έξω.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ