Είναι το μέλλον μελανό, μα μας ανήκει

Ή αλλιώς, οι καταλήψεις ως αναγκαία σύγκρουση με το κράτος.

Είναι το μέλλον μελανό, μα μας ανήκει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Καταλήψεις. Και αν χάσουμε την εξεταστική;

Καταλήψεις. Μειοψηφίες αποφασίζουν για ολόκληρες σχολές;

Καταλήψεις. Μα δεν θες τα παιδιά σου να μπορούν να σπουδάσουν στο Harvard, παράρτημα Αγρινίου;

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καταλήψεις και το φοιτητικό κίνημα εν γένει δαιμονοποιείται. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαζικοί αγώνες των φοιτητών ταράζουν τα ήρεμα νερά της κυβέρνησης, η οποία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα να κατασκευάσει ένα ισχυρό αφήγημα για να προωθήσει επι της ουσίας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Βασικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, θα υιοθετήσουμε τα δυτικά πρότυπα στην εκπαίδευση και θα υπάρχει παρακαμπτήρια οδός των πανελληνίων. 

Αυτό, λέει η κυβέρνηση, θα μειώσει την έξοδο φοιτητών στο εξωτερικό - γιατί άλλωστε τα ιδιωτικά θα είναι παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, σαν να λέμε Columbia Καρδίτσας. Και ναι, είναι τόσο γελοίο επιχείρημα όσο ακούγεται.

Στην πραγματικότητα, κάποιοι - λίγοι και προνομιούχοι - θα μπορούν να πληρώνουν για να πάρουν πτυχίο. Τόσο απλά. 

Η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων θα μειωθεί αναπόφευκτα. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις και αναπόφευκτη υποβάθμιση, σε σημείο να καταστούν ανύπαρκτα. 

Αν θες να σπουδάσεις, θα πρέπει αναγκαστικά να πληρώσεις δίδακτρα. Αν δεν μπορείς να τα πληρώσεις, απλά δεν θα σπουδάσεις. Τόσο απλά.

Το νομοσχέδιο, θα παρουσιαστεί στο υπουργικό με τίτλο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" διότι, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι η απελευθέρωση από την κρατική γραφειοκρατία, και η απελευθέρωση από το Κρατικό Μονοπώλιο.

Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, βάσει του άρθρου 16, είναι υποχρεωτικώς δημόσια. Πως η κυβέρνηση θα παρακάμψει το Σύνταγμα ακόμα δεν ξέρουμε.

Η σύγκρουση πλέον είναι αναπόφευκτη. Όσο η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά, τόσο περισσότερες φωτιές θα αναβουν οι φοιτητές.

Οι καταλήψεις τρίζουν θεμέλια. Οι καταλήψεις παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δείχνουν ότι ο ολοκληρωτισμός της κυβέρνησης δεν έχει θέση μέσα σε χώρους ελεύθερης έκφρασης.

Και μάλλον αυτό είναι το διακύβευμα για την κυβέρνηση: να διαλύσει την τελευταία ίσως σημαντική εστία παραγωγής ελεύθερης σκέψης.

Οι φοιτητές έχουν βγει εδώ και καιρό στους δρόμους για να απαιτήσουν αλλαγή. Τέτοιες διαμαρτυρίες υπερβαίνουν το επίσημο πολιτικό σύστημα, επιτρέποντας την έκφραση πολιτικών απόψεων που διαφορετικά μπορεί να καταπιέζονται. 

Οι μαζικές γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων όλων των πανεπιστημίων της χώρας είναι ορόσημο της προσπάθειας των φοιτητών για αξιοπρεπείς σπουδές. Μαζικές πλειοψηφίες αποφάσισαν από κοινού, και με βάσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ότι η καταλήψεις θα είναι μέρος του αγώνα τους, την στιγμή που η ΔΑΠ τραμπουκίζει φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στις σχολές.

Ήδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουν το νομοσχέδιο. 

Αυτό που θέλουν είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούν με δικαιώματα. 

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Παρόλα αυτά, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να αμαυρώσουν το φοιτητικό κίνημα το οποίο ήδη βρίσκεται στους δρόμους. Από τη στρατηγική της ΝΔ δεν λείπει η παροχή νομικών ερεισμάτων για την υπονόμευση των φοιτητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια.

Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, ζήτησε διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος. 

Σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, θα εξεταστούν τυχόν ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η έρευνα αναμένεται να εκκινήσει άμεσα με την κλήση των πρώτων μαρτύρων μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών. 

«Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα των φοιτητών με τη χρήση απειλών και εκβιασμών για «χαμένες εξεταστικές», τώρα επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή!», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ που καταδικάζει «την απαράδεκτη εισαγγελική παραγγελία ενάντια στους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις δίκαιες κινητοποιήσεις τους» και καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1/2 στις 12:00 στα Προπύλαια. 

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών απέναντι στην παρέμβαση της εισαγγελίας 

«Η παρέμβαση της εισαγγελίας με την επείγουσα εντολή της για την προκαταρκτική διερεύνηση κάθε είδους αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων, ενόψει των συνεχιζόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για νομοθετική πρωτοβουλία, που να επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ κατά παράβαση του αρθ.16 του Συντάγματος, επιβαρύνει μια ήδη τεταμένη κατάσταση», αναφέρει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών σημειώνοντας παράλληλα πως «οι αγώνες των φοιτητών και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των πολλών θα συνεχιστεί παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης».

Ηλεκτρονικά η εξεταστική, εκβιασμοί και νουθεσία

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο που ορίζει ότι η εξεταστική των φοιτητών μπορεί να πραγματοποιηθεί με ψηφιακά μέσα. Ανεξάρτητα από την εγκύκλιο, σε κάθε περίπτωση τα ΑΕΙ είναι αυτά που θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα οργανωθούν οι εξετάσεις, καθώς υπάρχει το αυτοδιοίκητο.

Αυτό βέβαια για τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι ψιλά γράμματα, καθώς προχώρησε σε ωμό εκβιασμό σε βάρος των πρυτάνεων, απειλώντας να κόψει τη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια που δεν θα συνετιστούν με τις κυβερνητικές υποδείξεις.

«Όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο». 

Μάλιστα.

Σήμερα, Δευτέρα 29/01, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων θα προχωρήσουν σε έκτακτη σύνοδο στον απόηχο της εγκυκλίου του Κυριάκου Πιερρακάκη που ζητούσε εξεταστική με ψηφιακά μέσα στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη.

Η φωτιά που έχει ανάψει, δεν θα σβήσει. Μια πρώτη μάχη έχει ήδη κερδηθεί όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Όταν αρκετοί άνθρωποι συμφωνούν ότι η αλλαγή είναι επιθυμητή, αλλά δεν αντιμετωπίζεται από μια κυβέρνηση, τότε μπορεί να υπάρξει χώρος για να την επιβάλουμε.

Την Πέμπτη 01/02 θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. 

Ραντεβού στο δρόμο. 

Φωτογραφίες: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ