Ο Δούκας ακυρώνει την «ανάπλαση» στου Στρέφη

Δικαίωση για τους κατοίκους των Εξαρχείων.

Ο Δούκας ακυρώνει την «ανάπλαση» στου Στρέφη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δικαιώνεται πανηγυρικά ο αγώνας των κατοίκων των Εξαρχείων, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια υπερασπίζονται τον Λόφο του Στρέφη, προκειμένου να μην γίνει η ανάπλαση που σχεδίαζε ο πρώην δήμαρχος Κώστας Μπακογίαννης. 

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ακύρωσε την «ανάπλαση» και τα σχέδια της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments και της απερχόμενης δημοτικής αρχής, προϋπολογισμού 1,15 εκατ. ευρώ. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι παρεμβάσεις του δήμου χρειάστηκαν τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής για τις εργασίες στην έκταση 40 στρεμμάτων του λόφου, με τους κατοίκους να έχουν δεχτεί ουκ ολίγες φορές αστυνομική βία, συλλήψεις και τραμπουκισμούς.

Η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» ισχυρίστηκε πως «χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τη διαμόρφωση του εμβληματικού λόφου του Στρέφη».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη ο τέως δήμαρχος ζητούσε εξηγήσεις από τον διάδοχό του για την αποχώρηση του επενδυτή λέγοντας μεταξύ άλλων πώς πιστεύει ότι θα ξανάρθει οποιαδήποτε χορηγία.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη απάντησε σε ανάρτησή τους πως «ο Μπακογιάννης καμώνεται ότι δεν ξέρει

  • πως η παραχώρηση του Λόφου στην Prodea, με τους όρους που έγινε ("Υιοθέτησε την πόλη σου"), φωτογραφίζεται ως παράνομη από την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
  • πως ειδικά οι γεωτεχνικές μελέτες της Prodea ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς (δεν υπήρχε πχ γεωλογική, υδραυλική και υδρολογική μελέτη), με αποτέλεσμα τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα να είναι ανεπαρκή (και επικίνδυνα για τη φύση του Λόφου). Τη στιγμή που ο Δήμος είχε από το 2013 έτοιμες μελέτες για το Στρέφη.
  • πως δεν έγινε καμιά δημοπράτηση για την επιλογή της ΤΟΜΗ ως αναδόχου της Prodea και δεν υπήρχε καμιά νόμιμη επίβλεψη του έργου από τον Δήμο, παραβιάζοντας και τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • πως ο εργολάβος έκανε ότι γούσταρε, όποτε τον βόλευε και δεν είχε κανένα χρονοδιάγραμμα για το έργο, καταστρέφοντας συστηματικά τα πρανή, τα φυτά  τα ζώα και την ζωή του Λόφου.
  • πως η φύλαξη του επενδυτή και η προσπάθεια του κράτους και του Δήμου για πλήρη απονέκρωση του Λόφου, για να παραδοθεί ως παρκάκι αναψυχής των τουριστών από τα ξενοδοχεία και τα aibnb, κόστισε ήδη γύρω στα 5 εκ. € στο δημόσιο.
  • πως κινδύνεψε το σχολείο δύο φορές από τα έργα του επενδυτή, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου να επέμβουν με κορμοδέματα για να σώσουν τη γειτονιά
  • πως η μοναδική «άδεια» που είχαν για το έργο ήταν η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, υπό τον όρο όμως ότι «η δαπάνη για τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση, επίβλεψη και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων».
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ