Τραγική η κατάσταση στο ΕΣΥ: Ανεστάλη η λειτουργία ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού - «Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ»

Ασθενείς που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα μεταφέρθηκαν σε άλλες πτέρυγες

Τραγική η κατάσταση στο ΕΣΥ: Ανεστάλη η λειτουργία ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού - «Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Απίστευτα και εξοργιστικά είναι όσα συμβαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς έγινε γνωστό ότι ανεστάλη η λειτουργία της Γ' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα που ο νέος (και ταυτόχρονα παλιός) υπουργός Υγείας τρέχει από κανάλι σε κανάλι και αναφέρει ότι θα γίνει νόμιμο το φακελάκι, η Δημόσια υγεία περνάει τεράστια κρίση με την κατάσταση αυτή στο «Παπανικολάου» να είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για το που οδεύουν τα πράγματα.

Μάλιστα οι ίδιοι οι γιατροί της ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης) εξέδωσαν οργισμένοι ανακοίνωση για το συμβάν, λέγοντας παράλληλα ότι οι ασθενείς της Γ' ΜΕΘ μεταφέρθηκαν στην Α' και την Β', ενώ τόσο καιρό σε αυτή λειτουργούσαν λιγότερα κρεβάτια και οι γιατροί εργαζόντουσαν υπό το καθεστώς υπερεφημέρευσης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:

«Σε αναστολή λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, που με δάφνες είχε εγκαινιαστεί το 2021, θρυμματίζοντας την εικόνα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς όμως την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γ΄ ΜΕΘ ήδη υπολειτουργούσε καθώς από τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ που περιλαμβάνει λειτουργούσαν μόλις τα 9, και αυτά χάρις στην υπερεργασία των συναδέλφων, που είχαν φτάσει στο όριο τους.

Ενδεικτικά, στην συγκεκριμένη ΜΕΘ είχαν προσληφθεί μόλις 6 εντατικολόγοι ιατροί και κανένα μόνιμο νοσηλευτικό ή παραϊατρικό προσωπικό, λειτουργώντας με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αλλά, ακόμα και αυτοί οι 6 ιατροί ήταν κάτω από το κατώτερο όριο λειτουργίας που προβλέπεται σε νόμο για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ. Τους τελευταίους μήνες, που λόγω συνθηκών είχαν απομείνει μόλις 4, έφτασαν να εργάζονται σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα. Και όλα αυτά με πρόσφατο το γεγονός της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στην διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, μετά από πολύμηνες εξοντωτικές εφημερίες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Γ΄ ΜΕΘ αναστέλλεται με αστερίσκους, δηλαδή την επαναλειτουργία όταν χρειαστεί με ευθύνη του προσωπικού των άλλων δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου. Καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δηλαδή! Μια άκρως επικίνδυνη απόφαση, καθώς η λειτουργία με δανεικό προσωπικό, μάλιστα ούτε καν σε τακτική βάση, φέρει κινδύνους για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Η λύση είναι μια και γνωστή σε όλους. Πραγματική αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους. Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, όπως προκλητικά δηλώνουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, αλλά να γίνουν πράξη αυτά που απαιτούν όλο αυτό το διάστημα οι νοσοκομειακοί ιατροί. Διπλασιασμός των απολαβών, διπλασιασμός του προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Απογευματινά ιατρεία

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Στούντιο με Θέα», χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού Υγείας περί λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία «Αδιανόητη» και «νομιμοποίησης για το φακελάκι». 

«Αλίμονο αν επικρατήσει αυτή η λογική», είπε και τόνισε πως, «ο τετραγωνισμός του κύκλου, ακόμα, δεν κατέστη δυνατός».

«Είναι τρομακτική η υποστελέχωση στο προσωπικό, δεν μπορούμε να καταργήσουμε το πρωινό χειρουργείο», τόνισε και συμπλήρωσε πως, «η απογευματινή λειτουργία έχει επιχειρηθεί πολλές φορές και οι γιατροί να αμειφθούν με ένα τμήμα από τον ΕΟΠΥΥ. Κι αυτό δεν γίνεται γιατί ο ΕΟΠΥΥ έχει δύο χρόνια να πληρώσει το νοσοκομείο. Χρωστάει εκατομμύρια».

Για τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία εξέφρασε την απορία του, «ποιοι γιατροί συμβουλεύουν το υπουργείο ώστε να βγάλει αυτήν τη λίστα αναμονής» και είπε ότι ειδικά στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να χειρουργηθεί κάποιος.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε τις πρωινές βάρδιες, έχουμε εξαντλήσει την ευρωπαϊκή οδηγία περί ωραρίου. Δεν παίρνουμε ρεπό για να βγουν τα χειρουργεία», είπε δίνοντας την εικόνα της λειτουργίας του νοσοκομείου και σημείωσε χαρακτηριστικά πως, «από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων έχουμε 6. Έχουμε τροχαία, με κατάγματα και πάνε στη λίστα αναμονής».

Σε ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχουν νοσοκομεία που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα απογευματινά χειρουργεία ο Νίκος Καπραβέλος εκτίμησε ότι, «ελάχιστα νοσοκομεία μπορεί να τα καταφέρουν».

«Το νοσοκομείο Παπανικολάου είναι εμβληματικό ,λειτουργούν 25 εντατικολόγοι σε δύο ΜΕΘ», είπε καταλήγοντας πως μια τρίτη ΜΕΘ λειτούργησε την περίοδο της πανδημίας για την αποφυγή burnout των γιατρών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ