Ανυποχώρητος ο αγώνας των αγροτών απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία

Εκατοντάδες αγρότες κατέκλυσαν χθες τους χώρους της 30ής έκθεσης Agrotica, στο χώρο όπου διεξάγεται η ΔΕΘ, στην κλιμάκωση του αγώνα τους κατά της κυβερνητικής κοροϊδίας.

Ανυποχώρητος ο αγώνας των αγροτών απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συνθήματα όπως το «Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», ακούστηκαν μεταξύ άλλων από τους αγρότες στην άνω πύλη της ΔΕΘ, όπου και απηύθυναν σχετικές ομιλίες.

Οι αγρότες ταξίδεψαν με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανάμεσά τους κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και παραγωγοί, οι οποίοι, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, πέταξαν στο δρόμο χαλασμένα κάστανα και μήλα, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.

Το μήνυμα που στέλνουν είναι διπλό: πρώτον, ότι δεν κάνουν πίσω εάν δεν λάβουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και όχι ψίχουλα και δεύτερον, ότι σημασία έχει το να ενώσουν τις δυνάμεις τους εν όψει της μεγάλης πανελλαδικής σύσκεψης εκπροσώπων του Συντονιστικού Αγώνα των Μπλόκων, την Τρίτη στη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα 5 + 1 νέα μέτρα του Μητσοτάκη για τους αγρότες 

Να υπενθυμίσουμε πως με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίοι προσπαθούν να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το κλάδο τους και απειλούν, όπως λένε, τη βιωσιμότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε ανακοινώσεις στη Βουλή. Καυτηριάζοντας παράλληλα την στάση των αγροτοσυνδικαλιστών, σχολίασε πως πολλά αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά όχι όλα, και αντιπρότεινε ορισμένα νέα μέτρα, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όπως είχε ενεργοποιηθεί και για τα έτη 2022 και 2023.
  • Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (περίοδος υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Ενώ στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους, στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, με μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία). 
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. 
  • Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. 

Φυσικά, το φαινόμενο των διαμαρτυριών των αγροτών έχει πλέον λάβει πανευρωπαϊκή διάσταση, με έντονες έντονες κινητοποιήσεις στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις χώρες είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ως αποτέλεσμα αφενός των πληθωριστικών πιέσεων, της ακρίβειας, αφετέρου ως συνέπεια των νέων «προδιαγραφών» παραγωγής, που φέρνει στην επιφάνεια η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο δεύτερος κοινός παρονομαστής είναι η λεγόμενη «πρασινοποίηση» της αγροτικής οικονομίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (green deal), που έχει ως συνέπεια την αύξηση του φόρου, με δεδομένο ότι το 1/3 περίπου των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων προέρχονται από τον αγροτικό τομέα. Οι πράσινοι κανόνες έχουν αρκετά επώδυνες επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα.

Τα λόγια-χάδια του Στέφανου Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέβηκε σε ένα από τα τρακτέρ για να χαιρετίσει έναν από τους αγρότες και στη συνέχεια συνομίλησε μαζί  τους και δεσμεύτηκε ενώπιον τους ότι το κόμμα του θα στηρίξει τον αγώνα τους με κάθε τρόπο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη θέλει να αγοράσει λίγο χρόνο από τους αγρότες και όχι να λύσει το πρόβλημά τους»

Αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παίρνει χρήματα από τους αγρότες και δίνει τζάμπα χρήμα στα συμφέροντα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια. «Εάν ήθελε η κυβέρνηση να καταργήσει τον ειδικό φόρο στα αγροτικό πετρέλαιο, θα το έκανε. Εάν ήθελε να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, θα το έκανε», συμπλήρωσε.

Φωτογραφίες: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ