Μύθος η εισαγόμενη ακρίβεια που επικαλείται η ΝΔ - Φθηνότερο το μάρκετ στην Αγγλία παρά στην Ελλάδα (εικόνες)

Ακόμα και με τη διαφορά που έχει η λίρα με το ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο το μάρκετ είναι χαοτικά πιο φθηνό.

Μύθος η εισαγόμενη ακρίβεια που επικαλείται η ΝΔ - Φθηνότερο το μάρκετ στην Αγγλία παρά στην Ελλάδα (εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Προηγούμενο δεν έχει η ακρίβεια στα μάρκετ της χώρας μας, με τις τιμές όσο περνάει ο καιρός να σκαρφαλώνουν όλο και περισσότερο και την κυβέρνηση να μην κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει αυτά τα φαινόμενα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χαοτική (πλέον) διαφορά που υπάρχει στα προϊόντα των ραφιών στη χώρα μας με την Αγγλία.

Ναι καλά διαβάσατε, την Αγγλία του άλλου νομίσματος, του BREXIT και της τεράστιας μισθολογικής διαφοράς.

Να σημειωθεί λοιπόν ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε για ταξίδι στο Λονδίνο και το Λίβερπουλ, εκεί χρειάστηκε να επισκεφθούμε ένα μάρκετ και βλέποντας τις τιμές πάθαμε πραγματικά πλάκα.

Στα περισσότερα προϊόντα ήταν όχι λίγο χαμηλότερες, αλλά χαοτικά πιο κάτω, ακόμα και αν υπολογίσει κανείς την ισοτιμία ευρώ και λίρας (αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο 1 λίρα ισούται με 1,169 €.

Πριν σας δείξουμε λίγες φωτογραφίες με τις χαοτικές διαφορές που υπάρχουν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εικόνες στην Αγγλία δεν τραβήχτηκαν με σκοπό να γραφτεί αυτό το κείμενο, αλλά γιατί μας έκαναν εντύπωση και για αυτό απουσιάζουν μερικά αγαθά που επίσης ήταν φθηνά και μπορεί άνετα κανείς να τα βρει στο συγκεκριμένο μάρκετ μέσω ίντερνετ και να κάνει τη σύγκριση.

Επίσης, το παράδειγμα του ελληνικού σούπερ μάρκετ δεν είναι για να δείξουμε πόσο ακριβό είναι αυτό, καθώς πάνω κάτω οι τιμές σε ΟΛΑ τα μάρκετ τις χώρας μας ίδιες είναι, αλλά γιατί αυτό βρέθηκε στο δρόμο μου προχθές που χρειάστηκα κάτι.

Τα ξεκαθαρίσαμε; Ξεκινάμε.

Ξυραφάκια BIG

Ας ξεκινήσουμε απ' αυτό που μου έκανε εμένα περισσότερη εντύπωση, καθώς είδα μπροστά μου ακριβώς τα ίδια ξυραφάκια που αγοράζω και στην Ελλάδα με μια τεράστια διαφορά.

Ναι καλά καταλάβατε, την τιμή. Στην Αγγλία έκαναν 1,25 λίρες, δηλαδή κοντά στο 1,46 ευρώ, με το ελληνικό να τα έχει 3,44 ευρώ. Δηλαδή παραλίγο να ήταν η τριπλάσια τιμή.

Να σημειωθεί ότι μιλάμε για συσκευασίες ίδιες, καθώς ναι μεν στην αγγλική εκδοχή υπάρχον 4 στη συσκευασία και στην ελληνική 6, αλλά στην Ελλάδα αναγράφει 4+2 δηλαδή χάρισμα μας τα δυο. Αλλά ακόμα και αν ήταν 6 σκέτο και πάλι μιλάμε για χαοτική διαφορά.

Να σημειωθεί ότι ήταν ακριβώς τα ίδια, καμία διαφορά σε ποιότητα, καθώς τα αγοράσαμε.

 

Η τιμή απ' τα ξυραφάκια στην Αγγλία

Η τιμή απ' τα ξυραφάκια στην Ελλάδα

Twix γλυκάκια

Εδώ πραγματικά έχασα το μυαλό μου, καθώς μιλάμε για ίσως το αγαπημένο μου γλύκισμα.

Εδώ θα το πάμε ανάποδα όμως, θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα, όπου στο μάρκετ το βρήκαμε στα 0,96 ευρώ, την μια συσκευασία των δυο γλυκών.

Ε, στην Αγγλία αν πάει κανείς λοιπόν μπορεί να βρει πολυσυκευασία 16 τεμαχίων στις 2,75 λίρες, δηλαδή κοντά στα 3, 22 ευρώ. Να σημειωθεί ότι εκεί δεν είναι 16Χ2 γλυκάκια, αλλά 16 γλυκάκια, σκέτο.

Πράγμα φυσικά που σημαίνει ότι τα δυο εκεί κοστίζουν περίπου 0,34 στερλίνες, δηλαδή κοντά στα 40 λεπτά του ευρώ.

Και εδώ είμαστε ξανά πάνω απ' τη διπλάσια διαφορά.

Η τιμή απ' τα γλυκάκια στην Αγγλία

Η τιμή απ' τα γλυκάκια στην Ελλάδα

FAIRY υγρό πιάτων

Ακόμα μια απίστευτη διαφορά που ανακαλύψαμε, καθώς εδώ δεν υπάρχει χρηματική απόσταση αλλά και στα ml

Στην Αγγλία λοιπόν η μεγάλη συσκευασία των 1015 ml βλέπει κανείς ότι κοστίζει 2,99 λίρες, με μια έκπτωση 50 στερλίνων, άρα για να είμαστε δίκαιοι θα μπούμε ότι η τιμή της είναι στις 3,49 λίρες δηλαδή στα 4 ευρώ και 10 λεπτά.

Ε, στην Ελλάδα η τιμή αυτή φτάνει στο απλησίαστο 5,98 ευρώ με μια διαφορά. Τόσο κοστίζουν τα 900ml. Και ακριβότερο και λιγότερο προϊόν

Η τιμή του υγρού πιάτων στην Αγγλία

Η τιμή του υγρού πιάτων στην Ελλάδα

Σερβιέτες Always

Ακόμα μια τεράστια, χαοτική και μη εξηγήσιμη διαφορά.

Στην Αγγλία λοιπόν οι σερβιέτες αυτές, των 12 τεμαχίων κοστίζουν 1,69 λίρες, δηλαδή περίπου 1,98 ευρώ, δηλαδή κοντά στα 16 με 17 λεπτά το τεμάχιο.

Εδώ η κατάσταση ξεφεύγει, καθώς εμείς αρχικά βρήκαμε παρόμοιες των 16 όμως τεμαχίων στα 4,05 ευρώ (διπλάσια και πάνω ξανά η τιμή), με το καθένα τεμάχιο ξεχωριστά να έχει 25 λεπτά, ενώ μετέπειτα ψάχνοντας στο σαιτ του ίδιου σούπερ μάρκετ βρήκαμε το ίδιο ακριβώς προϊόν, με τα ίδια τεμάχια στα 4,36 ευρώ έχοντας όμως μια έκπτωση και τελική τιμή στα 3,05 ευρώ.

Όπως και να έχει, με όλους τους τρόπους πολύ πιο ακριβοί απ' την Αγγλία. Ξανά...

Η τιμή από τις σερβιέτες στην Αγγλία

Οι τιμές από τις σερβιέτες στην Ελλάδα

Το ίδιο προϊόν απ' το σάιτ του ελληνικού μάρκετ

Nivea αποσμητικό

Εδώ δεν θα μιλήσουμε για ίδιο προϊόν καθώς δυστυχώς στην Ελλάδα δεν βρήκα ακριβώς το ίδιο. Αλλά πιστεύω αξίζει μια αναφορά καθότι μιλάμε για ίδια εταιρεία και ίδια χρήση. Ο κωδικός αλλάζει ουσιαστικά.

Εδώ λοιπόν, τα αποσμητικά που βλέπετε στην Αγγλία είχαν το τεμάχιο 1,79 λίρες, με έκπτωση μισής τιμής. Άρα θα πούμε ότι η αρχική του τιμή ήταν στα 3,60 λίρες δηλαδή 4,22 ευρώ.

Ε, στην Ελλάδα παρόμοιο, όχι ίδιο, το βρήκαμε στα 5,84 ευρώ. Αρκετά πιο ακριβά όπως βλέπετε.

Βέβαια, σε εμάς εδώ έχει και μια προσφορά με 1+1 στην ίδια αυτή τιμή και έτσι με ένα 6ευρω περίπου παίρνεις δυο. Ε, με την προσφορά της Αγγλίας με 4,22 ευρώ παίρνεις επίσης δυο...

Η τιμή του αποσμητικού στην Αγγλία

Η τιμή του αποσμητικού στην Ελλάδα

Αυτά ήταν πάνω κάτω όσα καταφέραμε να συγκρίνουμε, καθώς όπως σας είπα δεν πήγαμε εκεί με σκοπό να γίνει αυτό το άρθρο έτυχε.

Μπορείτε όμως να κάνετε τις συγκρίσεις και σε άλλα βασικά προϊόντα που σας αφορούν περισσότερο, όπως τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης.

Πώς; Αρκετά απλό, μπείτε σε κάποια αγγλικά μάρκετ μέσω ίντερνετ, όπως το Tesco, το Sainsbury's ή και το Home Bargains και δείτε και μόνοι σας τις χαοτικές διαφορές που υπάρχουν

Βέβαια υπάρχει και ακόμα μια διαφορά. Μεγάλη...

Οι μισθοί στις δυο χώρες

Στη μεγάλη Βρετανία λοιπόν πριν από μερικούς μήνες έγινε μια μεγάλη αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Λονδίνου να αμείβονται με κατώτατο 11,95 λίρες την ώρα με την υπόλοιπη χώρα να παίρνει χαμηλότερο 10,42 λίρες!

Αυτή η διαφορά μεταξύ Λονδίνου και Αγγλίας υπάρχει λόγω των υψηλών ενοικίων στην πρωτεύουσα, ενώ επίσης εκεί μετριέται περισσότερο το «με την ώρα» για τη μισθοδοσία και όχι το «με τον μήνα» που έχουμε εμείς.

Αλλά ας κάνουμε τους υπολογισμούς...

Αν υπολογίσει κανείς ότι δουλεύει, όχι στο Λονδίνο, αλλά στο Λίβερπουλ ή το Μάντσεστερ ή όποια περιοχή άλλη θέλετε, 8 ώρες τη μέρα, 5 φορές τη βδομάδα σημαίνει ότι θα παίρνει το λιγότερο 1,667 λίρες τον μήνα.

Την ίδια ώρα που στη χώρα μας είναι τα... 667 ευρώ.

Ναι αλλά το κόστος διαβίωσης;

Και πάμε στο... κλασικό «ναι αλλά στην Αγγλία τα σπίτια είναι ακριβά». Η απάντηση είναι «Ναι, αλλά...». Το «αλλά» είναι το γεγονός ότι στο Λονδίνο οι τιμές είναι πολύ υψηλές, αλλά και ο μισθός επίσης για τον ίδιο λόγο.

Το άλλο «Αλλά» είναι το γεγονός ότι στις άλλες περιοχές βρίσκεις σπίτι για ένα άτομο (μικρό η αλήθεια είναι) με 500 και 600 λίρες τον μήνα, με τη διαφορά ότι στα πακέτα αυτά υπάρχουν το ρεύμα, το νερό, το ίντερνετ και πολλές φορές και φύλαξη.

Αν συνδυάσει κανείς και το μάρκετ καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα στην ακριβή και BREXIT Αγγλία είναι χαοτικά καλύτερα και φθηνότερα από την Ελλάδα!

Ναι αλλά η ζωή;

Η ακριβή ζωή της Αγγλίας είναι σαν την ακριβή ζωή της Ελλάδας. Θέλεις να φας καλά; Θα σου φύγουν περίπου 20 ευρώ εδώ, όπως και στην Αγγλία δηλαδή.

Έτσι, αρκετά πρόχειρα τα τελευταία.

Η μόνη διαφορά που εντοπίσαμε που «βαραίνει» την Αγγλία είναι ο καφές. Εκεί είναι πιο ακριβός. Αλλά τουλάχιστον πίνεται.

Όλα αυτά για να συγκρίνουμε την καταπληκτική ποιότητα ζωής στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας με την BREXIT, έξω απ' αυτόν τον κόσμο και μίζερη Αγγλία.

Σημειώστε διπλό και ετοιμάστε βαλίτσα...

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ