Όσα αποκαλύφθηκαν στη δίκη της αγωγής SLAPP του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά ΜΜΕ

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας κα ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης κατά της ΕφΣυν, των Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Όσα αποκαλύφθηκαν στη δίκη της αγωγής SLAPP του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά ΜΜΕ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την 1η Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η εκδίκαση, ενώ αυτό που περιμένουμε τώρα είναι η έκδοση της απόφασης τους επόμενους μήνες.. Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Δημητριάδης είχε στραφεί κατά των δύο μέσων και του δημοσιογράφου με αυτήν την πραγματικά εξοντωτική αγωγή, ήταν τα δημοσιεύματα που παρουσίαζαν την εμπλοκή του με εταιρείες που σχετίζονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα οποία είχαν δημοσιευτεί πριν την παραίτησή του από τη θέση του ΓΓ του πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη αγωγή έτυχε διεθνούς καταδίκης ως στρατηγική αγωγή SLAPP, με σκοπό τη δημοσιογραφική φίμωση.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης υπήρξε υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεξί του χέρι πριν και κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την προεδρεία της ΝΔ. Έχει αναφερθεί και ως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα, κι ας είναι το πρόσωπο που συμβολίζει με έναν τρόπο το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο αποδόθηκε η πολιτική ευθύνη για την ΕΥΠ. Όχι για τον οποιονδήποτε λόγο, φυσικά. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το ότι παραιτήθηκε την περίοδο που η Υπηρεσία παρακολουθούσε δημοσιογράφους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικούς της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ή την περίοδο που είχε κοινούς στόχους παρακολούθησης με το Predator. Την περίοδο που ο αριθμός κινητού του κ. Δημητριάδη χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή μηνυμάτων με μολυσμένους συνδέσμους Predator.

Το περιεχόμενο της αγωγής

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γρηγόρης Δημητριάδης καταφέρεται εναντίον δημοσιογράφων. Θυμόμαστε την αγωγή κατά του Κώστα Βαξεβάνη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” που τον ενέπλεκε με την υπόθεση της Energa και του Αριστείδη Φλώρου. Αυτή τη φορά, τα επίδικα κείμενα, για τα οποία ο κ. Δημητριάδης στρέφεται κατά του Reporters United, της ΕφΣυν και των ρεπόρτερ Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου, είναι αυτά που δημοσιεύτηκαν στις 3 Ιουνίου 2022 (Ο Μεγάλος Ανιψιός κι ο Μεγάλος Αδερφός) και στις 4 Αυγούστου (Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator). Ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε στις 5 Αυγούστου.

Από την «Εφημερίδα των Συντακτών» («Εφ.Συν.»), ο κ. Δημητριάδης ζητά 250.000 ευρώ, από τους οι Reporters United 150.000 ευρώ, από τον Θανάση Κουκάκη 150.000 ευρώ και από το Tvxs.gr 550.000 ευρώ. Όμως, εκτός από τα παραπάνω, ζητά και συνολικά 3,3 εκατομμύρια ευρώ από τέσσερα στελέχη της «Εφ.Συν.» και τρεις δημοσιογράφους των Reporters United.

Όσα έγιναν στο δικαστήριο

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στο δικαστήριο βρέθηκαν δεκάδες δημοσιογράφοι από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ εκφράζοντας τη στήριξή τους στους συναδέλφους τους. Η ίδια η αγωγή, άλλωστε, προκάλεσε μεγάλο κύμα αντιδράσεων και αποδοκιμασιών στην Ελλάδα και διεθνώς. Χαρακτηριστικά, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και άλλες οχτώ διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, μέσα από κοινή ανακοίνωσή τους, ζήτησαν την απόσυρση της αγωγής, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «κορυφαίο παράδειγμα στρατηγικής αγωγής - SLAPP» σύμφωνα και με την αξιολόγηση της Συμμαχίας κατά των SLAPPs (CASE).

Φυσικά, ο ίδιος ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού δεν παρέστη στο δικαστήριο. Όσον αφορά στον ίδιο, όμως, υπέρ του κατέθεσε η Νικολέτα Μυλωνά, δικηγόρος και συνεργάτιδα στο δικηγορικό του γραφείο, η οποία υποστήριξε ότι πλέον ο ίδιος αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους πελάτες του λόγω της εμπλοκής που φέρεται να είχε με την υπόθεση των υποκλοπών και ότι δεν έχει άλλον τρόπο να αμυνθεί πέραν της προσφυγής στη δικαιοσύνη, καθώς πλέον είναι «απλός πολίτης». Η ίδια μάλιστα σχολίασε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και όχι τη νομική ευθύνη.

Κατά την εξέτασή της, η μάρτυρας του κ. Δημητριάδη παραδέχτηκε το δημοσιογραφικό εύρημα των RU ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, εμπλεκόμενος κι αυτός στο σκάνδαλο των υποκλοπών και σε υπόθεση με πλαστές ταυτότητες, είναι κουμπάρος του κ. Δημητριάδη.

Αναφορικά με τους κατηγορούμενους δημοσιογράφους, υπέρ τους κατέθεσαν ο καθηγητής της Νομικής Νίκος Αλιβιζάτος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. Η κατάθεση του Νίκου Αλιβιζάτου υπήρξε πολύ εύστοχη, καθώς εξήγησε με απόλυτη νομική επάρκεια τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω αρθρογραφία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Μάλιστα, η κατάθεσή του έγινε λόγος για την ενόχληση του προέδρου της έδρας, ο οποίος και υποχρεώθηκε να παρέμβει στη διαδικασία, ώστε να «υπενθυμίσει» στον κ. Αλιβιζάτο πως πρέπει να εστιάσει στα γεγονότα και όχι στις θεωρίες, όταν εκείνος επιχείρησε να μιλήσει για την πρακτική των SLAPPs, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον τίτλο της ΕφΣυν «Ο μεγάλος ανιψιός και ο μεγάλος αδελφός», ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι θα δεχόταν ότι ίσως ο τίτλος είναι υπερβολικός, αλλά την επόμενη ημέρα από την υποβολή της αγωγής, ο Γρ. Δημητριάδης παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του για την υπόθεση των υποκλοπών. «Είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν υπάρχει σύνδεση;», αναρωτήθηκε.

Όπως αναφέρει και το αναλυτικότατο ρεπορτάζ των Reporters United για τη δίκη, η  άμεση σχέση Δημητριάδη – Φέλιξ Μπίτζιου, βασικού μετόχου της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator, αποδεικνύεται από την έγγραφη μαρτυρία του Αλέξανδρου Σίνκα, Κύπριου δικηγόρου, που επιβεβαιώνει ότι ο κ. Δημητριάδης του συνέστησε τον Μπίτζιο προκειμένου ο ίδιος να τον εκπροσωπήσει απέναντι στην αγωγή του επιχειρηματία Λογοθέτη που ασκήθηκε κατά του κ. Μπίτζιου στην Κύπρο.

Σε επιστολή του συνηγόρου του κ. Σίνκα προς την επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Σίνκα επιβεβαιώνει πως «είναι φίλος του κ. Δημητριάδη με τον οποίο γνωρίστηκε πριν από 20 χρόνια στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Φοιτητικής Οργάνωσης».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ των Reportes United με όλες τις αναφορές για το πώς η δίκη για την αγωγή Δημητριάδη μετατράπηκε σε δίκη του Predator Gate.

Το φαινόμενο των SLAPPs

Ναι, είναι πολλοί οι λόγοι, οι οποίοι συνηγορούν για τις θέσεις που λαμβάνει η Ελλάδα σε έρευνες που αφορούν στην διαφθορά και στην ελευθερία του Τύπου. Η δημοσιογραφία φιμώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες «καταστολής» της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα.

Ο όρος SLAPP (Strategic lawsuits against public participation), λοιπόν, αναφέρεται σε αβάσιμες μηνύσεις (ή αγωγές) που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό (όπως μια επιχείρηση ή ένα υψηλά ιστάμενο δημόσιο πρόσωπο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς και δημοσιογράφους, που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Εκτός από σύμβολο του σκανδάλου των υποκλοπών, ο κ. Δημητριάδης τείνει να γίνει και σύμβολο των SLAPPs. Αρκετά εύστοχο είναι ένα πρόσφατο άρθρο του Στέλιου Κούλογλου, δημοσιογράφου και ευρωβουλευτή, ο οποίος δίνει απαντήσεις στο ερώτημα γιατί οι αγωγές που κατέθεσε ο Δημητριάδης είναι ο ορισμός του SLAPP. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εν λόγω ελεγχόμενα ρεπορτάζ ερευνούσαν μια πολύ σημαντική υπόθεση που αφορούσε γενικά στη δημοκρατία της χώρας, στην προστασία της δημοσιογραφίας και στην ιδιωτική ζωή πολιτικών και δημοσιογράφων. Θεωρεί, όπως όλοι μας δηλαδή, πως τα μέσα ενημέρωσης είχαν υποχρέωση να ερευνήσουν, κάνοντας αναφορά σε πραγματικά περιστατικά και βοηθώντας στο να λάμψει η αλήθεια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ