Πότε θα σταματήσει ο πρωθυπουργός τον εκτροχιασμό της χώρας;

Η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στον πάτο. Το επιβεβαιώνουν όλες οι στατιστικές. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει ή να υποτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, το αρνείται πεισματικά. Κωφεύει επιδεικτικά. Γιατί; Γιατί να γίνεται τόση συζήτηση, αν δεν ισχύουν πράγματι όλα εκείνα, για τα οποία ανησυχούν οι ευρωβουλευτές; Γιατί πρέπει όλα να συνιστούν μια συκοφαντία στο βωμό της μικροπολιτικής; Στον πάτο της ελευθερίας του Τύπου. Στον πάτο της λίστας των «ευτυχισμένων». Στον πάτο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Στον πάτο της ποιότητας του κράτους δικαίου. Στον πάτο της ανταγωνιστικότητας. Στον πάτο του επιπέδου διαβίωσης. Η Ελλάδα δεν παύει να διασύρεται παγκοσμίως, τη στιγμή που οι ελευθερίες των πολιτών γκρεμίζονται όλο και περισσότερο. Πότε θα σταματήσει ο πρωθυπουργός αυτόν τον εκτροχιασμό;

Πότε θα σταματήσει ο πρωθυπουργός τον εκτροχιασμό της χώρας;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση-κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου πρότεινε με μεγάλη πλειοψηφία η διεξαγωγή της συζήτησης για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα να συνοδευτεί από ψήφισμα που θα εγκριθεί στην επόμενη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ώρα αυτή ήρθε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε και επίσημα χθες, Τετάρτη, την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρκετά ανησυχητικές εξελίξεις και καλώντας την Επιτροπή στο να αναλάβει δράση.

Μέσα από σχετικό ψήφισμα, λοιπόν, το οποίο υιοθέτησε και υπερψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ απείχαν 26, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως το ψήφισμα είχε κατατεθεί από κοινού από τις 4 προοδευτικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, την Αριστερά, τους Πράσινους, του Σοσιαλδημοκράτες και το Renew.

Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με βάση τόσο την Έκθεση της Πλατφόρμας για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Εκτός από τα παραπάνω, βέβαια και τα αποτελέσματα του πρόσφατου Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά του 2023, επιβεβαιώνει την τρομαχτική πτώση στα θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου, για την οποία η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να απολογηθεί, αλλά και να προτείνει άμεσες λύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω ψήφισμα λαμβάνουμε από το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ

Αρχικά, όσον αφορά στα ζητήματα πλουραλισμού των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαμαρτύρονται για τις μεγάλες, σοβαρές καθυστερήσεις στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλουν πως οι δημοσιογράφοι στη χώρα μας δέχονται, εκτός από λεκτικές επιθέσεις και απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα (προερχόμενες μάλιστα και από πολιτικούς σε υψηλόβαθμες θέσεις), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, έντονα καταχρηστικές και άδικες αγωγές (πολλές από τις οποίες προέρχονται από ανθρώπους στο περιβάλλον του πρωθυπουργού), ενώ την ίδια ώρα εκφράζουν την ανησυχία για την ανεξαρτησία των «ανεξάρτητων» αρχών μας, όπως αυτή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται οι κρατικές επιδοτήσεις.

Οι ανησυχίες για το λογισμικό παρακολούθησης

Μια δεύτερη, σοβαρή ανησυχία που εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χώρα μας, είναι η φανερή προσπάθεια εργαλειοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης των υποτιθέμενων «απειλών για την εθνική ασφάλεια», οι οποίες προωθούνται ως άλλοθι για την ανεμπόδιστη παρακολούθηση πολιτικών της αντιπάλων, ανάμεσά τους και ευρωβουλευτές. Σε ό,τι έχει να κάνει με το σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν αποτελεσματικότερες έρευνες, ακόμα και με τη βοήθεια της Europol. Επιπλέον, ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία που έθεσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού, ενώ προβληματίζονται τόσο για τη μεταφορά της έρευνας για την υπόθεση σε διαφορετικό εισαγγελέα, όσο και για την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση που ασκούν αξιωματούχοι που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Ανησυχίες για την αστυνομική βία και την κακομεταχείριση μεταναστών

Εξίσου σοβαρό με τα παραπάνω είναι η εύλογη καταγγελία για την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, καθώς και την κακή ποιότητα στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, την ολοένα και αυξανόμενη διαφθορά, την αργοπορία των δικαστικών διαδικασιών και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που διαφαίνεται, συμπεριλαμβανομένης και της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στους κόλπους της αστυνομίας.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν έντονα για τα συστηματικά push-backs και τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται οι μετανάστες, όπως επίσης και για τις επιθέσεις των ίδιων των πολιτών προς αυτούς, μέσω εκστρατειών συκοφαντικής δυσφήμισης και της παρενόχλησης των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υποψιάζονται, επίσης, έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αρνείται να διεξαγάγει έρευνα στους αρμόδιους υπουργούς, όπως έχει ζητηθεί ήδη από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ενόψει, τέλος, όλων αυτών, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει εξ ολοκλήρου όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτά τα εργαλεία; Ένα από αυτά είναι η χρήση των κονδυλίων της ΕΕ βάσει του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις, σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ζητείται, λοιπόν, να αξιολογηθεί η εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα, με τη χώρα να κινδυνεύει να καταλήξει σαν την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, όπου το 2021 δισεκατομμύρια ευρώ παρακρατήθηκαν για την κατάσταση του κράτους δικαίου.

Το σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη

Μέσα από μία ανάρτηση στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε την αποσιώπηση της είδησης από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, αναρτώντας σχετικό βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού Mega, όπου η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα σχολιάζει αρνητικά τα γεγονότα και τονίζοντας ότι «ζούμε οριακές στιγμές για την ποιότητα της Δημοκρατίας και της Ενημέρωσης στη χώρα μας».

«Το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα είναι η πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας μας, μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη της Χούντας του 1967-74», αναφέρει.

Η χυδαία απάντηση του Μαξίμου

Σε πανικό και εκνευρισμό βρίσκεται το Μαξίμου, το οποίο αντέδρασε μεν, με μεγάλη μικρότητα δε. Με ένα non paper περίπου 1.300 λέξεων (όπως μας συνηθίζει τις τελευταίες μέρες), το γραφείο τύπου της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να εξαπολύσει υβριστική επίθεση στους 330 ευρωβουλευτές που είπαν «ναι» στο ψήφισμα.

Η γραμμή με την οποία άρχισαν να σχολιάζουν την είδηση τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μέσα από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως τα όσα λέγονται για τη χώρα μας προέρχονται από μια «εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα».

Ακόμα, γίνεται λόγος για «πολιτικούς κύκλους» που εξαπολύουν «ψεύδη» και «αυθαίρετους ισχυρισμούς», ενώ γίνεται και ονομαστική αναφορά σε ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (Κώστα Αρβανίτη, Έλενα Κουντουρά, Νίκο Παπανδρέου, Πέτρο Κόκκαλη, Γιώργο Κύρτσο και Αλέξη Γεωργούλη). Για άλλη μια φορά, η αγαπημένη του πρωθυπουργού, η κυρία  Σόφι ιντ Βέλντ, βγαίνει στη σέντρα, αφού κατηγορείται πως «ασχολείται νυχθημερόν με την Ελλάδα» με «μια σειρά από ακρότητες και αβάσιμες θέσεις», επιχειρώντας παράλληλα να παρουσιάσει μία ειδυλλιακή Ελλάδα όπου «ανθεί» το κράτος δικαίου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ