Documento: Καταγγελία πρώην εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας και η απάντηση του Μέσου

Εδώ και αρκετές ημέρες, κυκλοφορεί μια επιστολή εργαζομένων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, που καταγγέλλει συγκεκριμένες πρακτικές του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη στο Documento, to documentonews.gr και το Κουτί της Πανδώρας. Εφόσον υπάρχει σχόλιο-απάντηση των τριών αυτών Μέσων εναντίον των οποίων απευθύνεται η καταγγελία, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να την δημοσιεύσουμε.

Documento: Καταγγελία πρώην εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας και η απάντηση του Μέσου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δεν μπορούμε να μιλάμε για την ελευθερία του Τύπου, ως μια φευγαλέα ιδέα στην χώρα της 107ης θέσης, όταν καταγγελίες εργαζομένων χάνονται σε email και καταλήγουν στη λήθη.

Στην περίπτωση που εξετάζεται, το 20/20 Μagazine μαζί με πολλά ακόμα Μέσα, έλαβαν μια καταγγελία πρώην εργαζομένων, η οποία αφορά δυσμενείς συνθήκες εργασίας και απολύσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται εντός της ως εκδικητικές. Για δικούς τους λόγους, τα άλλα Μέσα αποφάσισαν να αποσιωπήσουν την καταγγελία. Για τους δικούς μας λόγους δεοντολογίας και ελευθερίας του Τύπου, τη δημοσιεύουμε.

Σκοπεύαμε να ζητήσουμε σχόλιο από το Documento και τον Κώστα Βαξεβάνη, όμως θεωρούμε πως το άρθρο το οποίο δημοσιεύεται με υπογραφή newsroom μάς καλύπτει ως σχόλιο καθώς αναφέρεται ακριβώς στα ζητήματα που καταγγέλλονται. Για την ιστορία, με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου, έχει δημοσιευθεί έτερη ενυπόγραφη καταγγελία στο prin.gr για το ίδιο ζήτημα.  

Documento: Τραμπουκισμοί, απολύσεις, ηχογραφήσεις συνελεύσεων και απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων από τον Κ. Βαξεβάνη

Τι συνέβη το καλοκαίρι στο Documento και οδήγησε πάνω από δέκα δημοσιογράφους στην παραίτηση, πώς φτάσαμε στις εκδικητικές απολύσεις του τελευταίου μήνα

Τρεις απολύσεις δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα στην εφημερίδα Documento από τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίες καταγγέλλονται ως εκδικητικές. Από το καλοκαίρι ωστόσο, αρκετές απορίες είχε δημιουργήσει η ξαφνική παραίτηση πάνω από δέκα δημοσιογράφων της εφημερίδας, ανάμεσα στους οποίους πολλά άτομα της στενής δημοσιογραφικής ομάδας του Κώστα Βαξεβάνη. Τα γεγονότα δεν είναι ασύνδετα.

Εκείνη την περίοδο ο εκδότης είχε ανακοινώσει, όχι επίσημα στους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνιούσαν για το επαγγελματικό μέλλον τους, αλλά μέσω επιλεκτικών διαρροών στον Τύπο, ότι κλείνει το Documento, απόφαση που τελικά ανακάλεσε.

Το παρακάτω κείμενο έχει στόχο να δώσει απαντήσεις για τις αποχωρήσεις των συγκεκριμένων δημοσιογράφων και τις απολύσεις, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα τοξικών και κακοποιητικών συμπεριφορών από την πλευρά του Κώστα Βαξεβάνη, στοχοποίησης εργαζόμενων ως «βαριδίων» που υπονομεύουν το Μέσο και ευθύνονται για το «λουκέτο», αλλά δυστυχώς και αντισυναδελφικών πρακτικών (όπως οι κρυφές ηχογραφησεις συνελεύσεων εργαζομένων προκειμένου ο Κώστας Βαξεβάνης να είναι ενήμερος σε πραγματικό χρόνο για όσα λέγονται).

Καταγγελία από πρώην εργαζόμενους/ες του Documento

Το περασμένο καλοκαίρι, ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, ήθελε να προβεί σε μαζικές απολύσεις. Ήθελε να απολύσει 15 περίπου «βαρίδια» όπως τα χαρακτήριζε αυτός και οι κοντινοί του και ζητούσε έμμεσα τη στήριξη της στενής του ομάδας. Ο λόγος ήταν ότι δεν του άρεσαν όσα ειπώθηκαν σε συνέλευση εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε με αφορμή μία απόλυση από την οποία προέκυψε ψήφισμα για το εκφοβιστικό κλίμα το οποίο υπήρχε εντός του γραφείου από την πλευρά του εργοδότη. Αυτό συνέβαινε όχι μόνο εκείνη την περίοδο αλλά διαχρονικά, αφού πολλοί εργαζόμενοι κατά καιρούς είχαν αντιμετωπίσει απαξίωση για την εργασία και την προσωπικότητά τους αλλά και απειλές απόλυσης. Το ψήφισμα εκείνο είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Ο ίδιος ενημερώθηκε για το ψήφισμα από τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων, στον οποίο είχε ήδη κάνει προσωπική επίθεση με επιστολή, και εκτός του ότι αποφάσισε ότι πρέπει να απολύσει τους «αντιφρονούντες», απέστειλε προσωπικό μήνυμα σε ορισμένους εκ των εργαζομένων στο οποίο έλεγε: «Έχετε υπογράψει ψήφισμα που με καταγγέλλει για κλίμα εκφοβισμού; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους» με σκοπό φυσικά να τους τρομοκρατήσει. Ο Κώστας Βαξεβάνης συγκάλεσε μάλιστα άτυπη συνέλευση εργαζομένων από την οποία απέκλεισε τα κατά τον ίδιο «βαρίδια», στην οποία ζήτησε λευκή επιταγή για απολύσεις. Συγκεκριμένα, απαίτησε, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την εφημερίδα, να υπογράψουν κείμενο το οποίο θα του αναγνωρίζει το διευθυντικό δικαίωμα να διοικεί όπως θέλει την επιχείρησή του.

Αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση 12 ανθρώπων οι οποίοι δεν ανήκαν στα λεγόμενα «βαρίδια» (δηλαδή στους στοχοποιημένους από τον εκδότη εργαζόμενους) αλλά δεν άντεξαν άλλο το τοξικό και κακοποιητικό κλίμα εντός της εφημερίδας, αφού φυσικά και όποιος αντέδρασε στην αρχική πρόθεση του Κώστα Βαξεβάνη για απολύσεις μπήκε στη μαύρη λίστα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη στενή του ομάδα η οποία αποτελούνταν από 7 άτομα, αποχώρησαν οι 5. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν απλώς παράταση οι απολύσεις εκείνων τους οποίους εξαρχής ήθελε να απομακρύνει. Μέχρι τώρα.

Λίγους μήνες μετά, ο εκδότης, φερόμενος εκδικητικά, έστειλε εσωτερικό e-mail προς τους εργαζόμενους στο οποίο τους απαγόρευε να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές ως καλεσμένοι αν πρώτα δεν πάρουν άδεια από τον ίδιο. Αυτό έγινε για να μην εμφανίζονται οι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς που είχαν μεταπηδήσει ορισμένοι εκ των 12 που αποχώρησαν.

Το κλίμα εκφοβισμού εντός της εφημερίδας συνεχίστηκε με όσους είχαν αντιδράσει να δέχονται ψυχολογικό πόλεμο με τις εξάρσεις του εκδότη να είναι συχνές. Ακραίο παράδειγμα της συμπεριφοράς του είναι όταν ο Κ. Βαξεβάνης ούρλιαζε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας, τον αποκαλούσε «τσουτσέκι» και δεν δίστασε να τον σπρώξει μπροστά σε εργαζόμενους/ες που μπήκαν στη μέση.

Σήμερα, επτά μήνες μετά την πρώτη κρίση το σενάριο εκκαθάρισης της εφημερίδας από τα «βαρίδια» πήρε και πάλι μπρος με τον εκδότη να προχωρά σε τέσσερις απολύσεις, με τις τρεις να είναι ξεκάθαρα εκδικητικές (δεν του αρέσουν όσα λένε στις συνελεύσεις) και η τέταρτη να αποτελεί το άλλοθι  του εκδότη  για να γλιτώσει την καταγγελία περί εκδικητικών απολύσεων, αφού μεταξύ άλλων απέλυσε και τον διευθυντή της ιστοσελίδας.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι και τώρα, όπως ακριβώς συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και σε αντίστοιχη κρίση που είχε προκληθεί στην εφημερίδα του 2019, ο Κώστας Βαξεβάνης, απέστειλε στην ΕΣΗΕΑ σχεδόν πανομοιότυπη επιστολή στην οποία αναφέρει ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις απολύσεις (και προφανώς ούτε για την ψυχική κακοποίηση δημοσιογράφων οι οποίοι είναι απολύτως εξαρτημένοι από την εργασία και τον μισθό του και επομένως σε μειονεκτική θέση) αλλά η Ένωση, επειδή δεν τον έχει στηρίξει επαρκώς όταν δέχεται προσωπικό και οικονομικό πόλεμο εξαιτίας των αποκαλύψεών του.

Δεν θα μας εκπλήξει οποιαδήποτε μελλοντική επιστολή στήριξης προς τον Κώστα Βαξεβάνη από τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο Documento, καθώς αποτελεί συνηθισμένη πρακτική του εκδότη, να αναγκάζει μέσω όλων των παραπάνω τους εργαζόμενους να τον στηρίξουν δημόσια υπό την απειλή της ανεργίας.

*Επισυνάπτονται εσωτερικές επιστολές του Κώστα Βαξεβάνη προς τους εργαζόμενους

Πρώην εργαζόμενοι/ες στο Documento, στο documentonews.gr και στο Κουτί της Πανδώρας

Η απάντηση του Documento υπό την μορφή άρθρου

Στη φάκα γυναίκα που έστελνε συκοφαντικές επιστολές ως δήθεν «απολυμένοι του Documento»

Μια γυναίκα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, βρίσκεται πίσω από επιστολές που στέλνονταν σε Μέσα Ενημέρωσης, με σκοπό να συκοφαντηθεί το Documento και ο Κώστας Βαξεβάνης. Οι επιστολές αυτές, οι οποίες ήταν γεμάτες ψεύδη που εμφανίζονταν δήθεν ως καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην εφημερίδα, είχαν την υπογραφή «πρώην εργαζόμενοι του Documento». Ένα μοιραίο λάθος του προσώπου που έφτιαξε το e-mail αποστολής των επιστολών, όχι μόνο το πρόδωσε, αλλά αποκάλυψε και την αλήθεια. Δεν πρόκειται για απολυμένους από το Documento όπως ισχυρίζονται, αλλά για πρόσωπα που έχουν αναλάβει επιχείρηση φθοράς της εφημερίδας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν συνδέονται με εκβιαστικά μηνύματα και τηλεφωνήματα που έγιναν στον εκδότη της εφημερίδας «για να σταματήσει το ξύλο», όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Η δημοσιογράφος που φαίνεται από τα στοιχεία ότι δημιούργησε το e-mail «» για να σταλεί η συκοφαντική επιστολή, είναι πρόσωπο που έχει αποχωρήσει οικειοθελώς από το Documento για να εργαστεί σε κανάλι και άλλη εφημερίδα, εδώ και πολύ καιρό. Ούτε απολύθηκε, ούτε διαμαρτυρήθηκε ποτέ για συνθήκες. Εμφανίζεται όμως να είναι κρυφός αποστολέας ανυπόστατων καταγγελιών. 

Οι καταγγελίες αυτές δεν υπογράφονται ώστε να μην έχει αυτός που τις κάνει το ηθικό και το νομικό βάρος, αλλά ακολουθείται η πρακτική του κουκουλοφόρου, αγανακτισμένου πολίτη. Και όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, το ζητούμενο είναι η προβοκάτσια και η εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Η επιστολή με τις συκοφαντίες, εστάλη στις 5 Φεβρουαρίου 2024, στις 10:37 το πρωί σε όλα σχεδόν τα Μέσα Ενημέρωσης και σε σε δύο βουλευτές, το Νάσο Ηλιόπουλο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Προφανώς η αποστολή στους συγκεκριμένους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, υπέκρυπτε την ελπίδα ότι οι συκοφαντίες θα αποκτήσουν αληθοφάνεια και ισχύ δια της κοινοβουλευτικής χρήσης, από ένα κόμμα που δέχθηκε κριτική από το Documento.

Με εξαίρεση ένα site το οποίο δημοσίευση την επιστολή μάλλον από λάθος και στη συνέχεια την κατέβασε, δεν υπήρξε άλλη δημοσίευση, αφού το περιεχόμενο ήταν άκρως συκοφαντικό και μηνύσιμο. 

Αμέσως μετά την εκ παραδρομής δημοσίευση στο site, ο Κώστας Βαξεβάνης δέχθηκε τηλεφώνημα στο οποίο άντρας του έλεγε ότι «για να σταματήσει το ξύλο πρέπει να δώσει δυο τρεις μισθούς του». Ο Βαξεβάνης έκλεισε το τηλέφωνο στον άγνωστο και λίγα λεπτά αργότερα δέχθηκε απειλητικό μήνυμα, από το ίδιο τηλέφωνο.

Τις επόμενες ημέρες, άγνωστοι διοχέτευσαν στα social media κάλεσμα για διαμαρτυρία στο Documento «για τις άδικες και εκδικητικές απολύσεις», στο οποίο έκαναν αναπαραγωγή, τρολ του μηχανισμού του Μαξίμου.

Το Documento, αφού ζήτησε έκθεση ειδικού πραγματογνώμονα για τις αποστολές των μηνυμάτων, κατάφερε να εντοπίσει την «διαμαρτυρόμενη» και «αγανακτισμένη» δημοσιογράφο που έστειλε τις συκοφαντίες, από ένα λάθος που έκανε στην ταυτοποίηση του mail με το τηλέφωνό της. Τον λόγο τώρα έχει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία προσφεύγει το Documento και ο Κώστας Βαξεβάνης.

Η απάντηση στο δημοσίευμα του Documento

Ως πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας Documento, καταδικάζουμε τη στοχοποίηση συναδέλφου από τον εκδότη της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη. 

Η επιστολή η οποία εστάλη σε πλήθος ΜΜΕ, αλλά και θεσμικά στην ΕΣΗΕΑ και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, κοινοποιεί πραγματικά γεγονότα και συντάχθηκε απ' όλες και όλους μας. 

Για τυπικούς λόγους δημιουργήθηκε μία ηλεκτρονική διεύθυνση και δηλώθηκε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο ανήκει στη συνάδελφο της οποίας επιχειρείται η στοχοποιηση ως συκοφάντη της εφημερίδας.

Για συντονιστικούς λόγους το κείμενο φέρει την υπογραφή «πρώην εργαζόμενοι», γιατί αυτό είμαστε. Είτε απολυμένοι, είτε παραιτηθέντες. 

Η προσπάθεια σύνδεσης της εν λόγω επιστολής η οποία έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα, με εκβιασμό, αποτελεί φτηνή κίνηση εντυπωσιασμού. 

Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αδιαπραγμάτευτα ο ένας δίπλα στον άλλον απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθειας στρέβλωσης της πραγματικότητας.

Άννα Νίνη 

Αφροδίτη Ερμίδη

Βαγγέλης Μαρινάκης

Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Ηλέκτρα Ζαργάνη

Μάριος Αραβαντινός

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

Σταματία Μαρκέτου 

Στράτος Μωραΐτης 

Το 2020 Magazine, ως συλλογικότητα δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, ψήφισε ομόφωνα για την δημοσίευση της καταγγελίας και της απάντησης του Documento, πλην δύο ατόμων με σύγκρουση συμφερόντων, τους οποίους θεωρήθηκε προτιμότερο να μην τους φέρουμε σε τέτοια δύσκολη θέση. 

Η απάντηση του Documento, με την απειλή μηνύσεων τύπου SLAAP, χωρίς την δημοσίευση στην καταγγελία στην οποία απαντά, επέβαλε την δημοσίευση της εν λόγω καταγγελίας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ