Υπόθεση Ηλιούπολης: Κλήτευση της 19χρονης από την Εισαγγελία Αθηνών - Τη διώκουν ως εκδιδόμενη χωρίς πιστοποιητικά

«Αν θέλεις βοήθεια έλα σε εμένα»: Ναι, αρκεί να μην είσαι η Δικαιοσύνη.

Υπόθεση Ηλιούπολης: Κλήτευση της 19χρονης από την Εισαγγελία Αθηνών - Τη διώκουν ως εκδιδόμενη χωρίς πιστοποιητικά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γνωρίζω ότι υπάρχει διαδικασία. Γνωρίζω ότι όλοι πρέπει να λογοδοτούμε. Ότι αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη. Οι δικαστές και οι νόμοι. Που θα μελετήσουν, θα κρίνουν και θα αποδώσουν. Με το γράμμα του νόμου.

Εντάξει. Όλα καλά μέχρι εδώ. Για να δούμε στην πράξη τώρα. Αυτό το γράμμα του νόμου πού εξαντλείται και που όχι; Τα ξέρουμε τα όχι, σωστά; Τα ξέρουμε.

Ξέρουμε και τα ναι. Στην πλάτη και στην ψυχή κάθε φτωχοδιάβολου. Στις 26 Φεβρουαρίου, ένας τέτοιος, μια τέτοια ηρωίδα βγαλμένη από μυθιστόρημα, καλείται να δικαστεί «Γιατί διαπιστώθηκε να εκδίδεται με αμοιβή, χωρίς να κατέχει το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλεται στους σχετικούς ιατρικούς ελέγχους».

Η κλήτευση της 19χρονης θύμα trafficking στην Ηλιούπολη θα ήταν μια τυπική διαδικασία εφαρμογής του νόμου που ισχύει για όλους και θα κατέρρεε στο δικαστήριο καθώς η εισαγγελία την διώκει για περίοδο που ήταν θύμα σωματεμπορίας, αν δεν υπήρχαν μερικές μικρές λεπτομέρειες.

Η κλήτευση αυτή, ήρθε έναν μήνα πριν τη δίκη στο Εφετείο, στο οποίο έχει προσφύγει ο αστυνομικός και σύμφωνα με τα όσα λένε νομικοί, ο Μπουγιούκος μπορεί να την χρησιμοποιήσει υπέρ του.

Η Εισαγγελία Αθηνών διώκει ως εκδιδόμενη χωρίς πιστοποιητικά υγείας τη 19χρονη Ε., για την περίοδο που η Δικαιοσύνη έκρινε πως ήταν θύμα σωματεμπορίας. Η ίδια Δικαιοσύνη που χορήγησε ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς στον πρωτόδικα καταδικασμένο μαστροπό και κακοποιητή της με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί ελεύθερος έως το Εφετείο.

Το πιο εντυπωσιακό δε, είναι ότι η Eισαγγελία αναφέρει και ημερομηνία της «παράνομης» πράξης της 19χρονης, η οποία συμπίπτει με την περίοδο που ήταν αιχμάλωτη από τον άνθρωπο έχει πρωτόδικα κριθεί ένοχος.

Να μην ξεχνάμε, να μην ξεχάσουμε ποτέ.

«Αν θέλεις βοήθεια έλα σε εμένα». Τόσο απλά ένα κορίτσι 19 ετών, τον Ιούλιο του 2021, ακούμπησε στην αγκαλιά μιας συνομήλικής της και αφηγήθηκε την ιστορία της.

Από την κατάθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη:

«Σήμερα, ξύπνησα και πήγα να πάρω καφέ στην καφετέρια, όπου η κοπέλα που δουλεύει με ξέρει γιατί τον τελευταίο καιρό έπαιρνα καφέ συνέχεια από εκεί, με είδε που ήμουν χτυπημένη και μου είπε αν θέλω βοήθεια να πάω σε αυτήν. Εγώ πήρα τον καφέ γύρισα σπίτι και όταν με είδε ο Δ. ξαφνικά και χωρίς λόγο άρχισε να φωνάζει, να με χτυπάει στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο, ενώ με απείλησε και με ένα όπλο λέγοντας μου θα σε σκοτώσω και δεν θα ζήσεις. Τότε χτύπησε το κινητό του Δ. και καθώς αυτός μίλαγε σε αυτό, εγώ κατάφερα να τρέξω προς την πόρτα και να βγω έξω. Έπειτα πήγα κατευθείαν στην κοπέλα η οποία μόλις της είπα τι έγινε ενημέρωσε την αστυνομία. Εγώ με την κοπέλα πήγαμε με το αυτοκίνητο της στην αστυνομία».

Η ετυμηγορία

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο αστυνομικός είχε κριθεί ένοχος με οριακή πλειοψηφία με ψήφους 4 έναντι 3 για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπου για την υπόθεση trafficking με θύμα τη 19χρονη κοπέλα. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και η ποινή της κάθειρξης 5,5 ετών κατά συγχώνευση που επιβλήθηκε στον αστυνομικό έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Παραμένει ελεύθερος παρά τις καταγγελίες των συνηγόρων της 19χρονης για τις απειλές εναντίον της. Ο λόγος για το μήνυμα που έλαβε η 19χρονη από άγνωστο αποστολέα, σύμφωνα με το οποίο, ο καταδικασθείς αστυνομικός, εξαπολύει ευθείες απειλές κατά… όποιου τον έχει πειράξει.

Όπως είχαν καταγγείλει οι δικηγόροι της Ε.: «Στις 30/03/2023, ο αστυνομικός Δ. Μ. , ο οποίος καταδικάστηκε για κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων, έκανε, μέσα από το προσωπικό του προφίλ που διατηρεί στον διαδικτυακό ιστότοπο του facebook, την εξής ανάρτηση “Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις θα επιτεθώ, αν δεν με έχεις πειράξει πρώτος/η. Αν έχεις κάνει το λάθος όμως, καλό θα ήταν να ψάξεις πλοίο να φύγεις. Γιατί θα σε βρω. Και αν σε βρω θα σε κάνω να το μετανιώσεις πικρά που με προκάλεσες!», γράφει ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησης προσθέτει «ή θα σε «διαλύσω» και δεν θα μπορείς να «μαζέψεις κομμάτια σου» ή δεν θα ασχοληθώ καν. Αλλά μην πιστέψεις ότι θα γίνει το δεύτερο αν κάνεις το λάθος!».

Η εισαγγελική πρόταση

Ο άνθρωπος που εξέδιδε την Ε. και την κρατούσε φυλακισμένη, θα τον θυμάστε να ανεβαίνει τα σκαλιά της ΓΑΔΑ με μπλούζα της εταιρείας πορνό Σιρίνα, ο πατέρας της που την βίαζε από τα 11 της, ο πρώην σύντροφός της που την εξέδιδε επίσης, όλοι άκουσαν τότε με ανακούφιση την λέξη από το στόμα του εισαγγελέα. «Αθώοι».

Το κορίτσι που δέχτηκε τον εξευτελισμό της σε μια αίθουσα δικαστηρίου (προβλήθηκε μέχρι και η ταινία που εξαναγκάστηκε να γυρίσει, εμφανώς υπό την επήρεια ναρκωτικών και με μώλωπες στο σώμα) άκουσε τη λέξη. «Αθώοι».

Η σερβιτόρα που της είπε «Έλα σε μένα» ρισκάροντας την στοχοποίησή της από ένα  επικίνδυνο κύκλωμα άκουσε τη λέξη. «Αθώοι».

Η κατάθεσή της

Η Ε. μπήκε χειροκροτούμενη στην αίθουσα. Κατέθεσε έχοντας πίσω της στο ειδώλιο των κατηγορουμένων, εκτός από τον αστυνομικό που κατηγορείται για βιασμό και trafficking, τον πατέρα της που κατηγορείται ότι τη βίαζε από την ηλικία των 11 ετών, τον πρώην σύντροφό της που κατηγορείται ότι την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη, έναν φίλο και συνεργάτη του αστυνομικού που κατηγορείται για συνέργεια (άμεση συνδρομή σε εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα) και ακόμη έναν φίλο που, εκτός από συνεργός, κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Το κορίτσι κατέθετε για πάνω από 12 ώρες, δέχτηκε χυδαίες ερωτήσεις από τους δικηγόρους του αστυνομικού-μαστροπού και του βιαστή πατέρα, λιποθύμησε, έβαλε τα κλάματα ξανά και ξανά, πέρασε ένα βασανιστήριο γιατί το δικαστικό σύστημα απέτυχε έως τώρα να την προστατεύσει.

Το ίδιο δικαστικό σύστημα την σέρνει ξανά στα δικαστήρια να πει γιατί «χωρίς να κατέχει το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλεται στους σχετικούς ιατρικούς ελέγχους» εκδιδόταν με αμοιβή. Δεν βαρεθήκατε να μας ρωτάτε γιατί δεν μιλάμε; Και όταν μιλάμε;.... Ειλικρινά δεν βαρεθήκατε;

Φεμινιστικές συλλογικότητες θα βρίσκονται τη Δευτέρα 19/2 στο Εφετείο στο πλευρό της επιζήσασας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ