Ο Άδωνης και η μονάδα μέτρησης της Δημόσιας (;) υγείας μας

Αυτή τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά.

Ο Άδωνης και η μονάδα μέτρησης της Δημόσιας (;) υγείας μας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ταξικό προνόμιο θα γίνουν και τα απογευματινά χειρουργία, όπως ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, σήμερα υπεγράφη η υπουργική απόφαση που αφορά την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία περιλαμβάνουν τιμοκατάλογο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για να κάνουν διευκρινήσεις, δίνοντας παράλληλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων θα κυμαίνεται λοιπόν από 300 έως 2.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, τα ποσά ανά κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων:

  • Πολύ μικρή: 300€
  • Μικρή: 500€
  • Μεσαία: 900€
  • Μεγάλη: 1.200€
  • Βαρειά: 1.600€
  • Εξαιρετικά βαρειά: 2.000

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά. Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα ενδυναμώσουν το ΕΣΥ και χαρακτήρισε λανθασμένη την κριτική που γίνεται για ιδιωτικοποίηση του συστήματος, ωστόσο παραδέχτηκε ότι η έλλειψη προσωπικού «είναι πραγματικότητα».

Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι πως τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι μία ελκυστική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει να αντιστραφεί το κύμα φυγής. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι μισθοί στο ΕΣΥ, απαντώντας στο αίτημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Αν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τους μισθούς, δεν θα αύξανα, ως υπουργός, μόνο των γιατρών, αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζομένους με καθηλωμένους μισθούς» σημείωσε, αλλά συμπλήρωσε μετά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΕΣΥ έιναι στα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

«Διπλασιασμός μισθών σημαίνει ένας επιπλέον ΕΝΦΙΑ και κάτι παραάνω» πρόσθεσε για να κάνει σαφές ότι δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των υγειονομικών.

Επομένως, αυτό που είπε ο υπουργός Υγείας είναι πως τα απογευματινά χειρουργεία και τα χρήματα που θα εξασφαλίζουν οι γιατροί που θα τα πραγματοποιούν, είναι ένα άλλοθι για τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ