Επιστρέφουν στα χωριά τους οι αγρότες – Σε αναμονή για την επόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου

Για περισσότερες από 30 ημέρες, οι αγρότες σε όλη τη χώρα παρέμειναν ανυποχώρητα στα μπλόκα, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις με στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επιστρέφουν στα χωριά τους οι αγρότες – Σε αναμονή για την επόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το επιτελείο του Μαξίμου, στο μεταξύ, φαίνεται πως έχει «πονοκεφαλιάσει», στην προσπάθειά του να εκτονώσει αυτές τις αντιδράσεις, χωρίς σημαντικές ενέργειες, βέβαια, καθώς αρκείται στο να επαναλαμβάνει τη θέση ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι μεν δίκαια, ωστόσο τα δημοσιονομικά περιθώρια για να ικανοποιηθούν είναι στενά.

Ταυτόχρονα, όσο κι αν υπήρχε η προσδοκία να κατευναστεί ο θυμός τους μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και, φυσικά, το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει να διαμαρτύρεται μέσα από συμβολικούς αποκλεισμούς συνοριακών σταθμών, με παραμονή στα μπλόκα, με μηχανοκίνητες πορείες σε μεγάλες πόλεις κ.ά.

«Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια»

Μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Συνδέσεις», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο ζήτημα των αγροτών, όπου δήλωσε ότι στις 11 Μαρτίου, αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στη Θεσσαλία. Η συνάντηση έμοιαζε αναπόφευκτη, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι αντιδράσεις θα αξιοποιηθούν, ώστε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στην ΕΕ, πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Μετά την τελευταία συζήτηση με τους αγρότες καλύφθηκαν αρκετά από τα διαχρονικά, θα έλεγα εγώ, αιτήματα των αγροτών με πρώτο και κυριότερο το ζήτημα του ρεύματος. Έχουμε πλέον μία απόφαση της κυβέρνησης, μία συμφωνία με τους παρόχους.

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να δοθεί κάτι περισσότερο. Όμως υπάρχουν περιθώρια για ακόμα πιο έντονη πίεση εκτός συνόρων, όπως έχουμε ξεκινήσει καιρό – όχι τώρα που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Προσπαθούσαμε να πείσουμε την Ευρώπη σε μία πιο ήπια μετάβαση, ήπια προσαρμογή στην “πράσινη” μετάβαση».

Ο αγώνας συνεχίζεται

Την ώρα που χθες στο Βέλγιο οι αγρότες απέκλεισαν με περίπου 900 τρακτέρ τις Βρυξέλλες για να ασκήσουν πίεση στους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., στην Ελλάδα οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρέμειναν στα μπλόκα, με αποκλεισμούς στα τελωνεία Λάρισας, Ευζώνων και Νίκης.

Από σήμερα, όμως, και έπειτα από 33 μέρες, οι αγρότες από από το μπλόκο στον κόμβο του Ε65 αποφάσισαν να αποχωρήσουν, ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Μπορεί, λοιπόν, σήμερα να επιστρέφουν στα χωριά τους, ωστόσο, μέσα από ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ο αγώνας τους συνεχίζεται και οι ίδιοι δεν υποχωρούν από τις διεκδικήσεις τους, αφού επιφυλάσσονται για νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή, 10 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Κιλελέρ, με αφορμή την 114η επέτειο, «για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο το λαό μας».

Επίσης, μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσαν, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων και στους φοιτητές που ένωσαν τις φωνές τους με τις δικές τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης Τρίτης στο Σύνταγμα και αναφέρουν πως αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, θα συμμετέχουν πολύμορφα σε όλη την χώρα στην 24ωρη πανεργατική απεργία «εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας και καταγγέλλουμε τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη ένα χρόνο αργότερα».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που πάνω από 1 μήνα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση, για το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

Στα μπλόκα μάς έβγαλαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί, λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών που αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, των τεράστιων ζημιών στην παραγωγή από πλημμύρες, πυρκαγιές, παγετούς, ξηρασίες, αρρώστιες. 

Χαιρετίζουμε  τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και εμπόρους, τη νεολαία των σπουδών, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών που εξέφρασαν με κάθε τρόπο και παντού την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις μας, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση και τους διάφορους «καλοθελητές» που καιροφυλακτούσαν να δημιουργήσουν κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος του αγώνα της αγροτιάς.  

Η πάλη μας για την επιβίωση της αγροτιάς έγινε υπόθεση όλου του λαού που πλέον συνειδητοποιεί ότι το δικαίωμά του να έχει φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την κάλυψη άλλων βιοτικών αναγκών εξαρτάται από το αν ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς στην χώρα μας θα μπορεί να παράγει και να ζει από τη δουλειά του.

Αυτή η λαϊκή συμπαράσταση στον αγώνας μας πήρε συγκλονιστική και συγκινητική έκφραση με την μαζική συμμετοχή του λαού της Αθήνας στο μεγάλο παναγροτικό, πανελλαδικό συλλαλητήριο με τρακτέρ που τα μπλόκα οργανώσαμε στις 20 Φλεβάρη, στην πλατεία Συντάγματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κοινή πάλη αγροτών, εργατών και άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι ο δρόμος που μπορούμε και πρέπει ν’ ακολουθήσουμε για την αντίκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Η μεγάλη επιτυχία αυτού του συλλαλητηρίου έγραψε ιστορία και αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες μας που θα έλθουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μας «πρόσφερε» λίγα ψίχουλα που και αυτά ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας,   παρά το γεγονός ότι, κάτω από την πίεση της λαϊκής αποδοχής και στήριξης που είχαμε και η ίδια αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως ήταν δίκαια.

Βεβαίως, εμείς δεν υποτιμούμε κανένα κέρδος μας όταν έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας - αυτό, άλλωστε, είναι μια ακόμα απτή απόδειξη  πως έχουν άδικο όσοι, κατά καιρούς, μιλούν για «αναποτελεσματικότητα των αγροτικών αγώνων» - αλλά διαμηνύουμε στην κυβέρνηση ότι με τα ψίχουλα δεν μπορούμε να ζήσουμε.  

Αλλά και το «ΝΑΙ» στο αίτημά μας να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, φοβόμαστε ότι δεν θα γίνει πράξη αν ληφθεί υπόψη ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια και κανένα μέτρο δεν παίρνει για την επίλυσή του. 

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας επειδή δεν θέλει να θίξει ούτε κάτ' ελάχιστον τα συμφέροντα μας χούφτας εμποροβιομηχάνων και μεγαλοεισαγωγέων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού μας. Αυτοί που έχουν εκτοξεύσει στα ουράνια το αγροτικό κόστος παραγωγής, που αγοράζουν από μας φθηνά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Όπως δεν θέλει η κυβέρνηση να θίξει την ουσία της ΚΑΠ της ΕΕ κι ας αποτελεί αυτή την ταφόπλακα για την αγροτιά της χώρας μας.

Η κυβερνητική άρνηση δεν μας πτοεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα.

Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ενας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ψαράδων είναι σίγουρο πως θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Την Τρίτη 27/2 επιστρέφουμε στα χωριά μας οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές.  Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και την προειδοποιούμε ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. 

Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 28/2 συμμετέχουμε πολύμορφα σε όλη την χώρα στην 24ωρη πανεργατική απεργία εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας και καταγγέλλουμε τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη ένα χρόνο αργότερα.  

Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 114η επέτειο του Κιλελέρ, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο το λαό μας.

Συνεχίζουμε - θα νικήσουμε!

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων»

Φωτογραφία: © Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ