Το βολικό μπαλάκι της ευθύνης για το μπάζωμα στα Τέμπη – Αυξάνονται οι υπογραφές του ψηφίσματος

Φαίνεται πως η επέτειος του ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη δεν πτοεί καθόλου την κυβέρνηση, αφού επιμένει εντελώς απροσχημάτιστα στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, ενώ την ίδια ώρα δεν φαίνεται να θέλει να αναλάβει κάποια ευθύνη για το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος, λίγα εικοσιτετράωρα μετά.

Το βολικό μπαλάκι της ευθύνης για το μπάζωμα στα Τέμπη – Αυξάνονται οι υπογραφές του ψηφίσματος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο μήνυμά του με αφορμή τη μαύρη επέτειο, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν».

Αντίστοιχα, μία μέρα μετά, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», προκάλεσε τις οικογένειες των θυμάτων, υποστηρίζοντας ότι στα Τέμπη «συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και ειδικά των σιδηροδρόμων που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των παλιών δημόσιων οργανισμών».

Ένα χρόνο μετά κι ενώ η οργή της κοινωνίας είναι πιο έντονη από ποτέ, οι υπουργοί πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλον, προσβάλλοντας όλους όσους βιώνουν τις συνέπειες της τραγωδίας. Ανάμεσά τους και ο πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος κατηγορείται πλέον και επίσημα για τη σιδηροδρομική τραγωδία, καθώς η δίωξή του συγχωνεύθηκε με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Διαρροές από τον κύκλο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε, φυσικά, για δήθεν μπάζωμα, για σενάρια συνωμοσίας και μικροπολιτική αξιοποίηση του πένθους και της οργής των συγγενών των θυμάτων. Αναφέρεται επίσης πως ουδείς από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους αλλά και τον ίδιο τον πρώην περιφερειάρχη δεν θέτουν θέμα «εντολής» για τις ενέργειες που έγιναν και πως αυτές ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων που ισχύουν και τα οποία ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη ο Τριαντόπουλος

Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, φαίνεται να φωτογράφισε τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), του οποίου προΐστατο ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ως εκείνα που αποφάσισαν το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Με τη σειρά του ο Χρήστος Τριαντόπουλος, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία, επιχείρησε να αποσείσει την ευθύνη του μπαζώματος, στέφοντας το δάχτυλο προς την Πυροσβεστική, δηλώνοντας πως δεν συμμετείχε ούτε στις συνεδριάσεις του συντονιστικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε: «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις στους χώρους για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα».

Παράλληλα, υποστήριξε: «Δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού».

Εφόσον, όμως, ο κύριος Τριαντόπουλος δηλώνει ότι δεν συμμετείχε καν στις συνεδριάσεις του συντονιστικού, ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του στη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος; Γιατί παρουσιαζόταν συνεχώς σε εκπομπές τηλεοπτικού σταθμού της Θεσσαλίας, κάνοντας δηλώσεις για τις κυβερνητικές ενέργειες για διαμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος και μεταφορά των συντριμμιών και των βαγονιών;

Τι ισχυρίζεται ο συντονιστής της Πυροσβεστικής

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας, έσπευσε να διαψεύσει τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τις άνω δηλώσεις του.

Μιλώντας αποκλειστικά στο documentonews.gr, ισχυρίστηκε: «Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια».

Σχετικά με τις ανάγκες για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, πρόσθεσε: «Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή».

Επιπλέον σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν ως συντονιστής της πυροσβεστικής και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου, ο ίδιος απάντησε:

«Όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωσηζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο καιείχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση».

Ορίστηκε και τρίτος πραγματογνώμονας προκειμένου να αποφανθεί για την έκρηξη

Την ίδια ώρα που ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον και η αγωνία της κυβέρνησης να αποκρύψει τα πάντα είναι πιο εμφανής από ποτέ, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας όρισε τρίτο πραγματογνώμονα, προερχόμενο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο να απαντήσει στο αν υπήρξε παράνομη εύφλεκτη ύλη στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Ανήμερα της 28ης Φεβρουαρίου, η δικογραφία του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα έφτασε στη γραμματεία της εξεταστικής επιτροπής, ώστε τα μέλη της να ενημερωθούν για αυτήν, να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να αποφασίσουν αν θα συμπεριληφθούν στο πόρισμά τους. Ανάμεσα στα όσα περιέχει η δικογραφία περιλαμβάνονται οι μηνυτήριες αναφορές, οι εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, τα πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών και το πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, με χρονοδιάγραμμα συζήτησης την 11η Μαρτίου. 

Η σημασία των υπογραφών – Επόμενος στόχος το 41%

Με εκπρόσωπο την Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της Μάρθης που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα στα Τέμπη, ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών έχει θέσει προς υπογραφή ένα διαδικτυακό ψήφισμα, με το οποίο ζητά την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Η κινητοποίηση του κόσμου έχει ξεπεράσει σήμερα το 1.269.005 υπογραφές, με επόμενο στόχο τις 1.500.000. Η συλλογή επαρκούς αριθμού εκτιμάται ότι ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μετά το τραγικό δυστύχημα, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε «εντολή» από τον λαό να κυβερνήσει με 2.115.322 ψήφους. Αυτές αντιστοιχούν στο περιβόητο 41%. Ο πραγματικός επόμενος στόχος θα είναι να ξεπεράσουν οι υπογραφές το ποσοστό αυτό, προκειμένου να μην αμφιβάλει κανείς για το τι επιθυμούν πραγματικά οι πολίτες.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ