Η ΕΓΕ «αδειάζει» τον Α. Γεωργιάδη και την διοίκηση για τις εικόνες ντροπής στο Θεαγένειο

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου «Θεαγένειο», ο διευθυντής της 4ης ΥΠΕ και ο υπουργός Υγείας, επέλεξαν να «επιτεθούν» στον διευθυντή της Ενδοσκοπικής Κλινικής του Θεαγενείου που ζητούσε το αυτονόητο: Αίθουσα Ανάνηψης αντί για τις καρέκλες. Εμείς θέτουμε τα πράγματα ως έχουν.

Η ΕΓΕ «αδειάζει» τον Α. Γεωργιάδη και την διοίκηση για τις εικόνες ντροπής στο Θεαγένειο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής πτέρυγας του Θεαγενείου νοσοκομείου, προέβη την Πέμπτη σε μια ανάρτηση για την κατάντια του ΕΣΥ που σόκαρε τους πάντες. Αφορούσε την έλλειψη αίθουσας ανάνηψης για τους ασθενείς που βρίσκονταν σε καταστολή ύστερα από ενδοσκοπικές εξετάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης διέταξε ΕΔΕ για τις εικόνες ντροπής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στοχοποιώντας ταυτόχρονα τον γιατρό, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο διευθυντής της κλινικής κος Δημήτρης Τζιλβές έχει απευθυνθεί θεσμικά και σύμφωνα με την ιεραρχία σε όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς Υγείας, τους διοικητές του νοσοκομείου και τους διοικητές της Υγειονομικής Περιφέρειας που επέλεξαν να τον αγνοήσουν. Μάλιστα επεσήμανε πως δεν το κάνει υπό αντιπολιτευτικό πρίσμα, βλέποντας τι έρχεται...

«Ζητούμε ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη «αίθουσα ανάνηψης». Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα»

Οι εξωτερικοί ασθενείς του Θεαγενείου, που δεν έχουν γίνει εισαγωγή, ώστε να έχουν κλίνη χρειάζονται μια αίθουσα ανάνηψης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΦΕΚ του 2020 που ισχύει για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτή προβλέπει, η αίθουσα ανάνηψης να βρίσκεται σε εγγύτητα με την αίθουσα εξέτασης. Αυτό συμβαίνει διότι επάρχουν περιστατικά, που παρότι η καταστολή (μέθη) έχει φαινομενικά περάσει εξαιτίας του αντιδότου, μπορεί η επήρεια της μέθης  να επανέλθει. Οι εξεταζόμενοι σύμφωνα με το πρωτόκολλο χρειάζονται τουλάχιστον 2 ώρες αναμονής στην αίθουσα ανάνηψης, ώστε να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια. Ο κος διευθυντής δηλαδή ζητά το αυτονόητο.

Η αρχική ανάρτηση του γιατρού

Το ΕΣΥ δεν τηρεί τις ελάχιστες παγκόσμιες και ευρωπαίκές προϋποθέσεις 

Δεν υπάρχει κάτι που να φωνάζει «Ελλάδα» περισσότερο από το να υπάρχουν προδιαγραφές για τα ιδιωτικά νοσοκομεία και αυτές να μην ισχύουν στα δημόσια. Ακριβώς επειδή στην Ελλάδα του Γεωργιάδη και του Μητσοτάκη τα πάντα γίνονται για την προώθηση της ιδιωτικής υγείας και αν μπορούσαν δεν θα έδιναν μισό σεντ για το δημόσιο. Η εικόνα που δείχνει έναν νέο άνδρα μετά την εξέταση, να ξαπλώνει στις καρέκλες μέχρι να περάσει η μέθη δημοσιοποιήθηκε από τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου, κ. Δημήτρη Τζιλβέ, με τη συναίνεση του ασθενή και με απόκρυψη των χαρακτηριστικών του.

Δεν υπάρχει κάτι πιο τίμιο, αξιοπρεπές και υπέρ του πολίτη από αυτό που έγραψε ο κύριος διευθυντής: «Ζητούμε ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη αίθουσα ανάνηψης. Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα». Ο υπολογισμός των επιστημονικών φορέων κάνει λόγο για 2 κρεβάτια ανάνηψης για κάθε έναν χώρο που γίνονται ενδοσκοπήσεις (σ.σ. γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση). Πέρα από την αίθουσα ανάνηψης, απαιτείται ένα δωμάτιο μακριά από ασθενείς, συνοδούς και λοιπό προσωπικό, αποκλειστικά για την αποστείρωση των εργαλείων. Το πιο σημαντικό που απαιτείται είναι η εγγύτητα, οπότε η λύση του 9ου ορόφου που προτείνει η διοίκηση, θορυβημένη από την δημοσιότητα που πήρε η ανάρτηση είναι ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ. Και θα επανέλθουμε σε αυτό.

Με την μεταφορά της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας από το Θεαγένειο στις παρυφές της πόλης, απελευθερώθηκε ένας χώρος 550 τ.μ. υπάρχει δηλαδή η διαθεσιμότητα. Προτρέπουμε τον υπ. Υγείας αντί για την διενέργεια ΕΔΕ που μάλιστα έβγαλε συμπέρασμα τον πρωί με τον Α.Πορτοσάλτε και δήλωνε πως «Πρόκειται για κόντρα μεταξύ των γιατρών» και έθεσε κομματικό ζήτημα σε ένα χρόνιο πρόβλημά, να προσπαθήσει να το λύσει με τον διαθέσιμο χώρο στο ίδιο το νοσοκομείο. Μεταφέροντας την κλινική στον ελεύθερο χώρο και τοποθετώντας την αίθουσα ανάνηψης ακριβώς δίπλα από την κλινική για την ασφάλεια των ασθενών και την τήρηση του διεθνούς πρωτοκόλλου.

Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ασφάλειας των ασθενών

Για την περίπτωση του Θεαγενείου απαιτούνται τουλάχιστον 4 κλίνες (ιδανικά 6) και ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό να παρακολουθεί τους ασθενείς. Να αναφερθεί πως οι ασθενείς στους οποίους έχει χορηγηθεί καταστολή (μέθη) για την εξέταση, δεν κάνουν εισαγωγή, όπως μπορεί να αντιτείνει κανείς. Αρκεί να κοιμηθούν, να συνέλθουν και να είναι σε θέση να κατανοήσουν τις οδηγίες από το ιατρικό προσωπικό, καθώς μιλάμε για ανάνηψη, για επαναφορά και όχι για νοσηλεία.

Όμως δεν είναι μονάχα ζήτημα προσβολής της αξιοπρέπειας του εξεταζόμενου, αλλά ζήτημα διακινδύνευσης της υγείας των ασθενών, σύμφωνα με τον κύριο διευθυντή. «Έχουν υπάρξει δύσκολα περιστατικά. Ένας νέος άνθρωπος έκανε λιποθυμικό επεισόδιο, βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα με τον σωλήνα στο στόμα για να αναπνέει» μας είπε.

«Ο ασθενής είναι καλό να ξαπλώνει σε κρεβάτι μέχρι να ανανήψει πλήρως και να είναι σε θέση να σηκωθεί με ασφάλεια. Αυτές είναι οδηγίες που τηρούνται από όλες τις δυτικές χώρες και όλες οι επιστημονικές εταιρείες τις προτείνουν. Είναι επιστημονικά σωστό», ανέφερε ο διευθυντής ώστε να κατανοήσουμε πως δεν αποτελεί, επιθυμία ενός ανθρώπου, αλλά αφορά πρωτόκολλο και ορθές πρακτικές σε έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο.

Καθώς το Θεαγένειο είναι ογκολογικό, καλό είναι να δούμε και μια άλλη πτυχή που θέτει η Ε.Τ. και δημοσιεύεται με την άδειά της:

Όπως ανέφερε η ασθενής Ε.Τ. «Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο κύριος Τζιλβές. Κάθε δύο εβδομάδες μπαινοβγαινω στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Θεαγενείου. Ξέρεις πόσες φορές χρειάστηκε να «βάλουμε πλάτη» ακόμα και οι ασθενείς; Θυμάμαι μία φορά είχε έρθει στον δικό μου θάλαμο μία ηλικιωμένη γυναίκα και, επειδή δεν υπήρχαν κρεβάτια διαθέσιμα, κάθισε σε μία καρέκλα και περίμενε να πάρει την χημειοθεραπεία της. Εκεί, στην καρέκλα.

Και δε μιλάμε για φάρμακα τύπου ντεπον ή αντιβίωση. Μιλάμε για φάρμακα που καίνε το μέσα σου, που αν είσαι όρθιος σε λυγάνε, που θέλεις να βγάλεις τα σώθικα σου. Φάρμακα δηλητήριο που στάζουν σιγά σιγά μέσα στις φλέβες σου και αυτό κρατάει ώρα. Μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις. Και όλα αυτά οχι σε ενα κρεβάτι όπως αξιοπρεπώς αρμόζει στον κάθε ασθενή. Κοιταζομαστε αναμεταξύ μας οι υπόλοιποι μεσα στον θάλαμο. Ήμουν η πιο νέα σε ηλικία εκείνη την ημέρα και αυτή που φαινόταν ότι μπορώ να σταθώ όρθια. Σηκώθηκα κι έκατσα εγώ στην καρέκλα.

«Ελα», της λέω. «Εμένα το φάρμακο τελειώνει σε λίγο, θα πάω σπίτι. Έλα να ξαπλωσεις». Και αυτό γίνεται συνέχεια, από όλους. Αυτή η αλληλεγγύη είναι το μόνο που παρηγορεί ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς. Κι αν νομίζεις ότι αυτή η ανάρτηση δε σε αφορά, πλανάσαι πλάνην οικτράν!». Αυτά είπε η αγαπημένη μας φίλη και έχουμε κάθε λόγο να την εμπιστευτούμε.

Δεν τελειώσαμε ακόμα, έχουμε και την επιστημονική οδηγία από τους πλέον αρμόδιους: Την Ελληνική Γαστρεντορολογική Εταιρεία

Η ΕΓΕ ανήρτησε ανακοίνωση παίρνωντας θέση για το περιστατικό «Προ ημερών αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τον Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης φωτογραφία ασθενούς μετά από ενδοσκόπηση να είναι ξαπλωμένος σε καρέκλες του χώρου αναμονής. Στο σχόλιό του ο Ιατρός ζητά συγγνώμη από τους ασθενείς για τη διαθέσιμη “αίθουσα ανάνηψης”. Για το θέμα ο Υπουργός Υγείας διέταξε επείγουσα ΕΔΕ.

Η επιστημονική κοινότητα των Γαστρεντερολόγων προκειμένου να φωτίσει το ευαίσθητο αυτό θέμα παραθέτει τα εξής:

Οι ενδοσκοπήσεις πεπτικού διενεργούνται κατά κανόνα με χρήση καταστολής με σκοπό την καλύτερη ανοχή των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας της εξέτασης. Ο βαθμός καταστολής εξαρτάται από το είδος της ενδοσκοπικής εξέτασης και την κλινική κατάσταση του ασθενούς. Για την καταστολή στις ενδοσκοπήσεις βρίσκεται σε ισχύ πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας της ενδοσκόπησης ο ασθενής είναι αναγκαίο να παραμείνει για παρακολούθηση η/και ανάνηψη για χρονικό διάστημα, ανάλογα με την περίπτωση, πριν την αποχώρηση από την Ενδοσκοπική Μονάδα για την κλίνη του η εκτός Νοσοκομείου αν πρόκειται για εξωτερικό ασθενή.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπήσεων, της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοσκοπήσεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενδοσκόπησης, αλλά και των αντίστοιχων Ελληνικών Εταιρειών, κάθε Ενδοσκοπική Μονάδα θα πρέπει να διαθέτει χώρο ανάνηψης κατάλληλα εξοπλισμένο και σε χωροταξική επαφή με τις αίθουσες ενδοσκοπήσεων για την παραμονή των ασθενών όσο χρειαστεί (ενδεικτικά προβλέπονται δύο κλίνες ανά αίθουσα ενδοσκοπήσεων).

Τέτοιοι χώροι ΔΕΝ υπάρχουν σε όλα τα Νοσοκομεία που λειτουργούν Μονάδες Ενδοσκοπήσεων, παρά τη σημαντική πρόοδο που υπάρχει σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο που αφορά η ανάρτηση δεν διαθέτει αίθουσα ανάνηψης και σχετικό αίτημα του τμήματος είναι σε εκκρεμότητα από 3ετίας τουλάχιστον.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής και επίμονη προσπάθεια από όλους για τη διασφάλιση υποδομών για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας των ασθενών.

Ο Διευθυντής Γαστρεντερολόγος που έκανε την ανάρτηση είναι εγνωσμένου επιστημονικού κύρους και αμέμπτου ηθικής και υπηρετεί με συνέπεια και πίστη διαχρονικά το ΕΣΥ (σ.σ. Κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει ο γραφών και οι ασθενείς του).

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να συμβάλλει, όπου δεν υπάρχει, στη διάθεση και διαμόρφωση χώρων για τις Μονάδες Ενδοσκοπήσεων στα Νοσοκομεία, που να είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ως μοναδικό σχόλιο να θέσουμε πως το να είναι η Κλινική στον 4ο όροφο και η αίθουσα ανάνηψης στον 9ο είναι ενάντια στο επιστημονικό πρωτόκολλο και είναι φανερό από την ανακοίνωση της ΕΓΕ. Αλλά και οι προδιαγραφές της ΕΠαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδος είναι με σαφήνεια στο πλευρό του κυρίου Τζιλβέ.

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ