Δεν ήταν μόνο τα emails – Νέα ερωτήματα για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου

Έχουν περάσει σχεδόν 20 ημέρες από τη μέρα που αποκαλύφθηκε το νέο σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Άλλη μία απόδειξη του πόση μεγάλη αξία δίνει στο Κράτος Δικαίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε εμφανή σύγχυση, το πρωθυπουργικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθούν να αποποιούνται κάθε ευθύνη, προσπαθώντας να περιοριστεί η ένταση σε πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα χαμηλής πολιτικής εμβέλειας, για να μην υπάρξει μεγάλο κόστος.

Δεν ήταν μόνο τα emails – Νέα ερωτήματα για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στην Ελλάδα ξεπουλιούνται όλα νόμιμα. Οικονομίες, κυριαρχικά δικαιώματα, θεσμικές εγγυήσεις, τώρα και προσωπικά δεδομένα. Δεν ήταν μόνο τα emails τους. Οι Έλληνες απόδημοι ανησυχούν τώρα και για τη διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους, μεταξύ αυτών και οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και  οι ΑΜΚΑ τους. Αυτά αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Κάποιοι λένε ότι είναι ένα email. Δεν ήταν μόνο τα emails. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να δίνεις τη συναίνεσή σου και στο να μην τη δίνεις. Είναι προσωπικά δεδομένα. Δεν παίζουμε με αυτά. Γι’ αυτό συμφωνήσαμε όλοι σε τόσα emails και μηνύματα το 2018. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR), προσωπικά δεδομένα που πρέπει να προστατεύονται αποτελούν μεταξύ άλλων,το όνομα και επώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα, ο αριθμός ταυτότητας, η προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail), o αναγνωριστικός αριθμός τραπεζικής κάρτας, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, τα δεδομένα τοποθεσίας (π.χ. GPS σε κινητό τηλέφωνο), η διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP), τα δεδομένα υγείας που φυλάσσονται από νοσοκομείο ή γιατρό (βιομετρικά στοιχεία, γενετικά στοιχεία, εξετάσεις κ.α), οικονομικά στοιχεία ατόμων( ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΜΙ, ΑΜ ΟΑΕΔ, λογιστικά στοιχεία κλπ).

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως

Ενώ οι 30 αγωγές των απόδημων Ελλήνων κατά του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να αυξηθούν, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με την υπόθεση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων πέρασαν στα χέρια της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στα μέσα Ιανουαρίου του 2024, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε στον Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος έχει αποπεμφθεί από τη θέση του. Και είναι, μάλλον, ο αδύναμος κρίκος στον οποίο θα πέσει όλη η ευθύνη.

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως η διαρροή των προσωπικών δεδομένων έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών προ της θητείας της, τον Μάϊο του 2023.

Άρα τελικά η κυβέρνηση λέει ψέματα; Ή μήπως τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων βρίσκονταν επί 8 μήνες στην κατοχή της, με άγνωστο το πώς τα διαχειρίστηκαν και πού τα διοχέτευσαν;

Επίσης, οι πληροφορίες του Mega αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η  ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα από τον Γραμματέα Αποδήμων του κόμματος τη λίστα με τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για να τα παραλάβει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ήταν γνωστό πως τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου; Απροκάλυπτα;

Η επίσκεψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Χθες Τετάρτη, κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα βρέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας έρευνα για περισσότερες από τέσσερις ώρες στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, η οποία έχει υπό την ευθύνη της και τις πλατφόρμες για την ψήφο των αποδήμων.

Η έρευνα στο υπουργείο είχε ήδη ανακοινωθεί στις 4 Μάρτιου, ενώ μέσα από έγγραφο της ζήτησε να πληροφορηθεί εντός 10 ημερών σε ποιους αποδέκτες έχουν δοθεί αντίτυπα εκλογικών καταλόγων εξωτερικού το τελευταίο έτος, διευκρινίζοντας ποια στοιχεία περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν χορηγηθεί, και παρέχοντας κάθε σχετικό στοιχείο τεκμηρίωσης. Επίσης, εν συνεχεία ζήτησε να μάθει σε ποιον ανήκει το e-mail και ποια είναι η λειτουργία του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται, εάν κριθεί αναγκαίο για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, να γίνει έρευνα και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ