Οι πολιτικές βδέλλες του ΣΥΡΙΖΑ και η δυσφορία των βουλευτών της ΝΔ

Η είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν πως ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, δηλώνοντας την απόφασή του να παραιτηθεί από την υπουργική ασυλία προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία στα Τέμπη και να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της εθνικής τραγωδίας.

Οι πολιτικές βδέλλες του ΣΥΡΙΖΑ και η δυσφορία των βουλευτών της ΝΔ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο πρώην υπουργός ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη προκειμένου να μην μείνει, όπως αναφέρει, καμιά σκιά, πετώντας το γάντι στον Κώστα Καραμανλή.

Με τη σειρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά με την απόφαση Σπίρτζη ότι «γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες. Άρα το κάνει εκ του ασφαλούς».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η μέχρι πρόσφατα δημοσιογράφος και πλέον νεο-ορισθείσα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βούλα Κεχαγιά, σχολίασε πως εύλογα ο κος Σπίρτζης ζήτησε να γίνει προανακριτική επιτροπή, καθώς επίσης πως όσα ισχυρίζεται ο κ. Μαρινάκης δεν ευσταθούν, διότι στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη για συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν τίθεται ζήτημα υπεκφυγής – το αντίθετο μάλιστα.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Σπίρτζης δεν επικαλείται, ούτε καλύπτεται πίσω από την παραγραφή. Λέμε ξεκάθαρα ότι και ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε σήμερα ο κ. Σπίρτζης. (…) Άκουσα τον κ. Μαρινάκη να λέει ότι ο κ. Σπίρτζης το κάνει εκ του ασφαλούς, γιατί ξέρει ότι υπάρχει παραγραφή. Δεν υπάρχει καμία παραγραφή και επί της ουσίας, ο κ. Μαρινάκης παραδέχτηκε, για να μη πω ομολόγησε, ότι ο κ. Καραμανλής φοβάται για ποινικές ευθύνες και γι’ αυτό δεν το κάνει».

Η διαμάχη για τις «πολιτικές βδέλλες»

Κάτι άλλο το οποίο έχει προκαλέσει πολιτική αναστάστωση, είναι ο χαρακτηρισμός του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τους οποίους χαρακτήρισε ως «πολιτικές βδέλλες». Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του briefing επέμεινε στον χαρακτηρισμό, σχολιάζοντας μάλιστα πως τον απέδωσε με μεγάλη επιείκεια:

«Πέραν από πολιτικές βδέλλες είναι και βαθιά υποκριτές. Μας κατηγορούν για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά ξεχνάνε ότι επί των ημερών τους κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 του συντάγματος έντεκα φορές, σε έντεκα διαφορετικές περιπτώσεις υπουργών τους. Δεν τους νοιάζει να λάμψει η αλήθεια, αν τους ένοιαζε θα προχωρούσαν σε συγκεκριμένη διατύπωση κατηγορίας σε συγκεκριμένα αιτήματα».

Η επίσημη απάντηση από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως πρόκειται για έναν τραγικό και λυπηρό χαρακτηρισμό, ιδίως μάλιστα αν παρομοιάζεται με προσπάθεια για διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών.

«Θα έλεγα ότι “πολιτικές βδέλλες” είναι διάφοροι και διάφορες κυβερνήσεις, ονόματα δεν λέμε, που ρουφούν καθημερινώς το αίμα του Έλληνα πολίτη στα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα καταστήματα που πωλούν βασικά είδη κατανάλωσης και τον υπερφορολογούν», υπογράμμισε η Βούλα Κεχαγιά στη συνέντευξή της.

Άδειασμα Καραμανλή από γαλάζιους βουλευτές 

Καθώς οι εξελίξεις κορυφώνονται, ιδίως μάλιστα μετά το τέλος της εξεταστικής επιτροπής-παρωδίας, η οποία και αποκάλυψε την πραγματική ενοχή της κυβέρνησης, που έλαμψε δια της απουσίας της, φαίνεται πως αρκετοί βουλευτές από το κόμμα της ΝΔ δυσφορούν με τη στάση αυτή και δεν το κρύβουν.

Ο λόγος για τον βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ, Λευτέρη Κτιστάκη, ο οποίος, μιλώντας στο Attica δήλωσε πως αν ήταν στη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, θα είχε παραιτηθεί της ασυλίας του: «Εγώ προσωπικά, ναι θα παραιτούμουν από την ασυλία.  Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω».

Αντίστοιχα και η δήλωση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργου Σταμάτη, αιφνιδίασε ακόμα πιο πολύ με τα λόγια του, μιλώντας στον ίδιο σταθμό: «Μπορεί να είχα αυτοκτονήσει αν μου είχε συμβεί αυτό. Εγώ δεν θα το άντεχα. Είναι ξεκάθαρο».

Βέβαια, οι Ευρωεκλογές είναι κοντά και δεν ξέρουμε πόσο ειλικρινείς να χαρακτηρίσουμε τις παραπάνω αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, ωστόσο επιβεβαιώνουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει πλέον βρεθεί ο Κώστας Καραμανλής. Κατά τα άλλα, η συλλογή υπογραφών συνιστά γελοιότητα και η κοινωνία έχει ψύχωση με τα Τέμπη.

Η κυρία Μαρία Καρυστιανού έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Οι υπογραφές στο κάλεσμά της έχουν στήσει την κυβέρνηση στον τοίχο. Κι αναρωτήθηκε κάτι πολύ εύστοχο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών: «Στους πόσους θανάτους θα θεωρούσε ότι έπρεπε τουλάχιστον να σταθεί μπροστά σε έναν δικαστή και να απολογηθεί;». Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε την αρχή. Ώρα να την κάνει και ο Κώστας Καραμανλής. Τι έχει να φοβηθεί;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ