ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή – Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας την προηγούμενη εβδομάδα είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Ένα από αυτά ήταν και το παρακάτω:

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή – Τι αναφέρει το κατηγορητήριο
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Επανέρχομαι στο ζήτημα του Κώστα Καραμανλή που κρύβεται πίσω από την ασυλία του. Επαναλαμβάνω ότι αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας με ενδεχόμενο δόλο, όπως εννοείτε, θα πρέπει αυτό να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή, να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες του τύπου “πάμε να κάνουμε προκαταρκτική, να βάλουμε κάποιον φυλακή”, δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου».

Έτσι, λοιπόν, μετά τα «Πώς να στηρίξουμε προανακριτική χωρίς κατηγορητήριο;» του πρωθυπουργού και τα «Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες» του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, παρέδωσε χθες στον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή αναφορικά με το έγκλημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κατηγορίες  πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ.

Παράλληλα, η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από  την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος με στόχο «να διερευνήσει τα παραπάνω εγκλήματα και να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης».

«Ζητούμε λοιπόν από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. ΚαραμανλήΕπιπλέον ζητούμε από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης», πρόσθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

«Πανίσχυρο» το κατηγορητήριο σύμφωνα με τον Κασσελάκη

Μέσα από νέο του video στα social media, o Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε πως «με ξεκάθαρους λόγους για τους οποίους πρέπει να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή»

Στη συνέχεια πέταξε τη μπάλα στον πρωθυπουργό, τον οποίο και κάλεσε να το υπερψηφίσει, ώστε να συσταθεί προανακριτική για τα Τέμπη. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Αφού το διαβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύεται ότι θα υπερψηφίσει, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε ο Κώστας Καραμανλής να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, μετά από άσκηση ποινικής δίωξης; 

Θα στηρίξει την αλήθεια ή θα συνεχίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών;

Την απάντηση την ξέρετε και την ξέρω. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ του στερεί ακόμη και την τελευταία δικαιολογία».

Όσα αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής,

 1. αν και γνώριζε ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα (θέση Ζάχαρη) είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019, δεν προέβη σε οιαδήποτε ενέργεια, καίτοι όφειλε, για την αποκατάσταση της κομβικής σημασίας ζημίας αυτής. Όπως άλλωστε ρητώς αναφέρεται και στο «Πόρισμα Γεραπετρίτη», αν είχε αποκατασταθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα και ως εκ τούτου καθίσταται πρόδηλη και σαφής, η ουσιώδης παράλειψή του ως άνω Υπουργού.
 2. αν και γνώριζε την παύση από το 2020 της λειτουργίας του  δευτεροβάθμιου οργάνου ελέγχου και ρύθμισης της κυκλοφορίας στην οδό Καρόλου (Αθήνα), ουδέν έπραξε για την επαναλειτουργία του που ήταν απολύτως αναγκαία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.
 3. αν και γνώριζε ότι το σύστημα επικοινωνίας GSM-R ήταν έτοιμο προς λειτουργία ήδη από τον Ιούλιο 2022, ουδέποτε το έθεσε σε λειτουργία.
 4. δεν υλοποίησε/ολοκλήρωσε τη Σύμβαση 717/2014, με συνέπεια την μη λειτουργία του συστήματος φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, καθώς και του συστήματος ETCS ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΠΕΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ. Αντιθέτως δε, παρέτεινε για τρία (3) επιπλέον έτη την υλοποίηση της άνω σύμβασης, καίτοι γνώριζε ότι τούτο οδηγούσε αναπόδραστα στην καθυστέρηση ενεργοποίησης των προαναφερόμενων συστημάτων ασφάλειας.
 5. δεν θέσπισε νέους Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας, καίτοι όφειλε βάσει των οδηγιών 2016/797 και 2016/798, παραβιάζοντας έτσι τα άρθρα 59 και 60 του ν. 4632/2019.
 6. εξέδωσε στις 30-5-2022 Υπουργική Απόφαση με την οποία αυθαίρετα άλλαξε τις προϋποθέσεις για τη μετάταξη του μοιραίου Σταθμάρχη, καταργώντας το όριο ηλικίας, ως στοιχείο άμεσα συνδεόμενο με την ασφάλεια της σιδηροδρομικής λειτουργίας και του επιβατικού κοινού, γνωρίζοντας ότι τοποθετώντας παρανόμως τον εν λόγω Σταθμάρχη στη θέση αυτή, έθεσε σε άμεση διακινδύνευση τα έννομα αγαθά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ασφάλειας των πολιτών.
 7. αν και γνώριζε ότι ήταν αναγκαία η υπηρεσία δύο σταθμαρχών  στους κεντρικούς σταθμούς, αποδέχθηκε τη λειτουργία αυτών μόνο με ένα σταθμάρχη.
 8. αγνόησε παντελώς την Εμπιστευτική Επιστολή που του απεστάλη  στις 6-9-2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθηγητή Φ. ΤΣΑΛΙΔΗ, με την οποία ο τελευταίος τον προειδοποιούσε με εμφατικό και σαφή τρόπο για το σύνολο των ανωτέρω ελλείψεων/καθυστερήσεων κλπ, επισημαίνοντας του τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας».  
 9. αγνόησε τις συγκεκριμένες υποδείξεις σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των συγκοινωνιών μέσων σταθερής ασφάλειας που περιέχονταν στις από 7-9-2021, 9-3-2022, και 1-11-2022 Εξώδικες Δηλώσεις - Γνωστοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, των οποίων είχε λάβει προσωπικά ο ίδιος γνώση !
 10.  αγνόησε παντελώς τις σχετικές υποδείξεις του πορίσματος της Εθνικής Αρχής  Διαφάνειας, του οποίου είχε λάβει γνώση ήδη από τις 4-10-2021 .
 11.  παρότι ήταν άριστος γνώστης της ανωτέρω περιγραφομένης κατάστασης δεν προχώρησε, ως όφειλε, στη λήψη άμεσων διορθωτικών αποφάσεων-μέτρων, ώστε να υπάρχει ασφαλής λειτουργία του σιδηροδρόμου όπως:
 • Το κλείσιμο σταθμών για ενίσχυση κεντρικών σταθμών με πεπειραμένο προσωπικό.
 • Τη μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών.
 • Τη μείωση των επιβατικών και εμπορευματικών δρομολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι για να συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η απόφαση της Βουής θα πρέπει να ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει 158 βουλευτές, ενώ είχε επίσης απορρίψει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη σε προηγούμενο χρόνο.

Η απάντηση της ΝΔ

Απαντώντας σε κυβερνητικές πηγές, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφήνει να εννοηθεί πως «μισή ώρα αφότου παρέλαβε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατηγορητήριο που ζητούσε επιτακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣπέταξε για ακόμα μια φορά την… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται».

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «από το «να φέρετε στη Βουλή κατηγορητήριο, να το συζητήσουμε» και «με γενικές κατηγορίες και χωρίς κατηγορητήριο, δεν έχουμε κράτος δικαίου», του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια» των κυβερνητικών πηγών. Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ