Ρουβίκωνας: Σήμερα στο Κ*ΒΟΞ, η εκδήλωση για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη

Γιατί τους βλέπουμε. Τους παρακολουθούμε. Τους καταγράφουμε. Μέχρι το τέλος. Μέχρι να κερδίσει η αλήθεια. Μέχρι τη δικαίωση.

Ρουβίκωνας: Σήμερα στο Κ*ΒΟΞ, η εκδήλωση για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η υπόθεση των Τεμπών δεν είναι κάτι απλό. Η πολυπλοκότητά της, η σύνδεσή της με πολλαπλές μικρές ιστορίες, με μεγάλες παρανομίες, με εξωφρενικές παραλήψεις και με στοχευμένες μεθοδεύσεις, την καθιστούν μια από τις σημαντικότερες της ιστορίας της Ελλάδας.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη δίκη. Μια δίκη που βασίζεται σε μια τεράστια δικογραφία και θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Παρακολουθώ από τη νύχτα του δυστυχήματος, με τεράστια προσοχή την εξέλιξη της υπόθεσης. Τους τέσσερις τελευταίους παράλληλα με την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για το 20. Έτσι βρισκόμαστε στην καρδιά της ιστορίας του εγκλήματος των Τεμπών.

Ενός εγκλήματος που μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή. Όχι μόνο στα τρένα, που αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται στις ράγες χωρίς καμία ασφάλεια. Στο κομμάτι Λάρισας και Δομοκού, για 100 χιλιόμετρα, το τρένο κινείται όπως και τη νύχτα του δυστυχήματος. Καθώς ο Ντάνιελ κατέστρεψε σε αυτό το κομμάτι την πρόσφατη εφαρμογή της περιβόητης  σύμβασης 717 και δεν έχει επισκευαστεί. Ούτε προβλέπεται άμεσα.

Οι μη ασφαλείς συνθήκες που ισχύουν για τα τρένα, ισχύουν για την ακτοπλοΐα, την αεροπλοΐα, τους αυτοκινητόδρομους. Ισχύουν για όλο το κράτος. Ένα κράτος που πλέον διεκδικεί (ή μήπως έχει κατακτήσει ήδη;) μια θέση ανάμεσα στα αποτυχημένα κράτη (failed state) του κόσμου. Δηλαδή τα κράτη εκείνα που έχουν αποτύχει σε ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες τους, αρμοδιότητες και ευθύνες.  Μεταξύ αυτών την παροχή δημοσίων υπηρεσιών που συνοδεύεται από τεράστια διαφθορά.

Σήμερα στο Κ*ΒΟΞ, για τα Τέμπη. Για τη δικαίωση.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα, ο Ρουβίκωνας βάζει τα Τέμπη στο κέντρο του. Όπως έβαλε τις πλημμύρες. Τις φωτιές. Τους ανθρώπους. Την κοινωνία. 

Στο Κ*ΒΟΞ στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους & Αραχώβης 1) διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για το μεγαλύτερο κυβερνητικό έγκλημα της μεταπολίτευσης δίνοντας βήμα στους ανθρώπους που θρηνούν και αγωνίζονται. Για δικαίωση και τιμωρία.

Συνδεδεμένη εντελώς με την καρδιά της ιστορίας, τους ανθρώπους της και τον στόχο τους, να μην αφήσουμε το έγκλημα των Τεμπών να περάσει ατιμώρητο και να μην επαναληφθεί, θα βρίσκομαι εκεί συντονίζοντας τη συζήτηση που ελπίζω, ελπίζουμε, να καταγραφεί στην ιστορία της υπόθεσης

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν 

  • Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, που στις 28 του προηγουμένου Φλεβάρη έχασε στο τρένο την μητέρα του και από τότε δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται λεπτό για να μην θαφτεί η υπόθεση, θα μας καταθέσει την προσωπική του ιστορία και την αδιάκοπη μάχη για αλήθεια και δικαιοσύνη.
  • Η οικογένεια Πλακιά έχασε στα Τέμπη τρία παιδιά. Ο Νίκος και η Σοφία θρηνούν τις δίδυμες Χρύσα και Θωμαή και ο Δημήτρης και η Μάρθα, την Αναστασία. Ο Νίκος Πλακιάς που στο γραφείο, της διορισμένης από τη ΝΔ, εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη άκουσε ό,τι πάσχει από βαριά κατάθλιψη πριν τον προτρέψει «να ανάβει και κάνα κεράκι και να πηγαίνει στην εκκλησία για να τον βοηθήσει», θα μας μιλήσει για τον διαρκή και ασταμάτητο αγώνα τους, προς τη δικαίωση και την τιμωρία των υπευθύνων. Οι μητέρες των κοριτσιών, Σοφία και Μάρθα θα δώσουν το δικό τους μήνυμα. 
  • Ο Χρήστος Βλάχος και η Μαρία Θοδωρή είναι οι γονείς του Βάιου Βλάχου, ενός από τα 57 θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Είναι και οι γονείς του Βαγγέλη, ενός ακόμα από τους ανθρώπους που μάχονται για τη δίκαιη έκβαση της υπόθεσης. Από το πρώτο 24ώρο που συνέβη. Ο Χρήστος Βλάχος θα μας μιλήσει για την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. 
  • Ο Άγγελος Τσιαμούρας ήταν επιβάτης της αμαξοστοιχίας. Ο Άγγελος επέζησε και βοήθησε πολλούς ακόμα συνεπιβάτες του να τα καταφέρουν. Θα μας μιλήσει για την ανάγκη της συμμετοχής της κοινωνίας στον αγώνα των 57. 
  • Ο Σοφοκλής Αρχοντάκης, ο εξαιρετικός συνάδελφος, κατέγραψε και θα μας παρουσιάσει την τρόπο κάλυψης των Μέσων στην υπόθεση των Τεμπών από το πρώτο 24ωρο μέχρι και σήμερα. 
  • Ο Μιχάλης Ταστσόγλου είναι Διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Θα μας εξηγήσει τις σύγχρονες αντιλήψεις της προπαγάνδας και θα δώσει κάποιες οδηγίες για την επιβίωση στη μάχη επί των νοηματοδοτήσεων στην εποχή της μετα-αλήθειας.
  • Ο Κώστας Παπαδάκης, ο εμβληματικός δικηγόρος στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα μας εξηγήσει αν μπορούμε από την συγκάλυψη να ελπίζουμε στην αποκάλυψη.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ