Οι κατασκηνώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ γράφουν ιστορία

Αστυνομία στα πανεπιστήμια, καταλήψεις υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, απόλυτο χάος και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την οργή των φοιτητών. Στην Αμερική. 

Οι κατασκηνώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ γράφουν ιστορία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πάνω από 100 φοιτητές στο Κολούμπια συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, αφού αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την κατασκήνωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων που είχε στηθεί στην κεντρική πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου. Οι συλλήψεις πυροδότησαν έκτοτε μια αλυσίδα γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της επανασύστασης της κατάληψης και των διαδηλώσεων αλληλεγγύης σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Οι φοιτητές άρχισαν να στήνουν καταυλισμό διαμαρτυρίας στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης του Κολούμπια περίπου στις 4 το πρωί της περασμένης Τετάρτης (17/04), στήνοντας σκηνές στο γρασίδι της πανεπιστημιούπολης στο βόρειο Μανχάταν. Το κίνημα, το οποίο ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, καλεί τα πανεπιστήμια να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και να αποχωρήσουν από εταιρείες που, όπως λένε, επιτρέπουν τον κτηνώδη πόλεμό του στη Γάζα. 

Τουλάχιστον 34.262 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στον πολιορκημένο θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.139 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Η διοίκηση του Κολούμπια αποφάσισε να διατάξει την παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968

Ο καταυλισμός έγινε με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της προέδρου του Κολούμπια, Minouche Shafik, στο Κογκρέσο, που γινόταν εκείνη την ημέρα σχετικά με την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού από το πανεπιστήμιο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το πανεπιστήμιο άρχισε να προειδοποιεί τους διαδηλωτές ότι όσοι εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην κατάληψη, θα συλλαμβάνονται. Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε 108 φοιτητές που βρίσκονταν στους καταυλισμούς. Η διοίκηση του Κολούμπια αποφάσισε να διατάξει την παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968. Πολλοί από τους φοιτητές που συνελήφθησαν έχουν αποβληθεί προσωρινά από το πανεπιστήμιο.

Η πρόεδρος του Κολούμπια, Minouche Shafik, απέστειλε σε όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου ένα μέιλ, στο οποίο εξηγούσε ότι ζήτησε από την αστυνομία να εκκενώσει τον καταυλισμό, καθώς «διαταράσσει σοβαρά τη ζωή της πανεπιστημιούπολης και δημιουργεί ένα παρενοχλητικό και εκφοβιστικό περιβάλλον για πολλούς από τους φοιτητές».

Στον δρόμο που τράβηξε το Κολούμπια, πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Αν και η αστυνομία είχε εκκενώσει τον καταυλισμό διαμαρτυρίας μετά τη σύλληψη των φοιτητών, κατασκευάστηκε νέος καταυλισμός σε διαφορετικό γκαζόν. Ο καταυλισμός παρέμεινε ενεργός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα, παρόλο που το πανεπιστήμιο έκλεισε τις πύλες της πανεπιστημιούπολης για το κοινό.

Από την Παρασκευή, φοιτητές σε πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποίησαν περιπάτους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές του Κολούμπια που συνελήφθησαν. Φοιτητές στο Μπράουν, το Πρίνστον και το Νορθγουέστερν πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Φοιτητές στο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Τσάπελ Χιλ, ξεκίνησαν τις δικές τους κατασκηνώσεις.

Το Κολούμπια πραγματοποιεί κανονικά μαθήματα τη Δευτέρα 

Τη Δευτέρα, καθώς ο καταυλισμός συνεχιζόταν και οι πύλες του πανεπιστημίου παρέμεναν κλειστές για το κοινό, η Shafik ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιο θα πραγματοποιήσει μαθήματα ηλεκτρονικά.

«Το ντεσιμπέλ των διαφωνιών μας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αυτές οι εντάσεις έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ενίσχυσης από άτομα που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια, τα οποία έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες», δήλωσε η Shafik, σύμφωνα με την Guardian.  

Στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, τουλάχιστον 47 άτομα συνελήφθησαν στο Γέιλ το πρωί της Δευτέρας, αφού είχαν στήσει καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη το βράδυ της Παρασκευής.

«Το πανεπιστήμιο έλαβε την απόφαση να συλλάβει τα άτομα που δεν εγκατέλειπαν την πλατεία, με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία ολόκληρης της κοινότητας του Γέιλ και να επιτρέψει την πρόσβαση στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις σε όλα τα μέλη της κοινότητάς μας», ανέφερε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Το Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας, Χάμπολντ, ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα μέχρι την Τετάρτη, αφού οι φοιτητές έκαναν κατάληψη σε ένα διοικητικό κτίριο και απαίτησαν από τη σχολή να αποκαλύψει όλες τις σχέσεις του με το Ισραήλ και να διακόψει τους δεσμούς με ισραηλινά πανεπιστήμια.

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δήλωσε ότι θα επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση και την ειρηνική διαμαρτυρία στις τελετές αποφοίτησης, αλλά θα σταματήσει την «σημαντική διατάραξη».

Έκρυθμη η κατάσταση στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

Οι διαμαρτυρίες στο Κολούμπια και σε άλλα κολέγια λαμβάνουν χώρα σε μια ευαίσθητη στιγμή στα πανεπιστήμια, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί εκτεταμένες διαμαρτυρίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αποχώρηση από το πανεπιστήμιο Ισραηλινών εταιρειών.

Πρόσφατα, οι επικεφαλής των πανεπιστημίων χρησιμοποίησαν πιο σκληρά μέτρα για να καταστείλουν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες. Τον Δεκέμβριο, το Μπράουν συνέλαβε 41 φοιτητές που πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε ένα κτίριο της σχολής και οι φοιτητές κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο.

Η αστυνομία του Γέιλ συνέλαβε περισσότερους από 60 διαδηλωτές τη Δευτέρα, αφού τους έδωσε «αρκετές ευκαιρίες να φύγουν και να αποφύγουν τη σύλληψη», σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. 

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν 120 άτομα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα. Αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου δήλωσαν ότι ζήτησαν την επέμβασή τους επειδή οι διαδηλωτές δεν είχαν διαλυθεί και «παρενέβαιναν στην ασφάλεια και την προστασία της κοινότητάς μας».

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το Βάντερμπιλτ απέβαλε τρεις φοιτητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη. Μια ομάδα 20 φοιτητών στο Κολέγιο Πομόνα στην Καλιφόρνια τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά από διαμαρτυρία στο γραφείο του προέδρου του πανεπιστημίου.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επικριθεί από τους διαδηλωτές για την παροχή χρηματοδότησης και όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι καταδικάζει τόσο τις «αντισημιτικές διαμαρτυρίες», όπως τις χαρακτηρίζει, όσο και «εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024, χαρακτήρισε την κατάσταση με τις διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη «ένα χάος» καθώς εισήλθε στη δεύτερη ημέρα της ποινικής του δίκης στη Νέα Υόρκη. 

Πηγή Cover Photo: Twitter 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ