Ελεύθερος ο αρχηγός της Χ.Α.

Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ Η θέση του είναι στη φυλακή. Και το εφετείο σε εξέλιξη

Ελεύθερος ο αρχηγός της Χ.Α.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος που στην φωτογραφία μας χαιρετά ναζιστικά δικάστηκε και τιμωρήθηκε. Πρωτόδικα ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Μετά από πολύχρονη μάχη που έδωσαν οι δικηγόροι τον θυμάτων, οι οικογένειες, οι αλληλέγγυοι, τα κινήματα που ήταν στους δρόμους.

Τη μεγαλειώδη μέρα της απόφασης με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να κλαίνε στο άκουσμα της απόφασης, τότε που η πανίσχυρη Χρυσή Αυγή, μπήκε στα σκουπίδια της Ιστορίας, δεν περιμέναμε αυτό. Το να μπορεί σήμερα να μας χαιρετά με τον ίδιο τρόπο, εκτός φυλακής. Βλέπετε με το υπ’ αριθμ. 121/3024 βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, αποφυλακίζεται.

Τι κι αν η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αρνητική, ο οποίος παρέθεσε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας, τι κι αν η θέση της Χρυσής αυγής είναι στη φυλακή;

Στον τόπο αυτό, στον τόπο μας αποφυλακίζεται ο αρχηγός της ΧΑ την στιγμή που το Εφετείο της δίκης είναι σε εξέλιξη.

Η εισαγγελική πρόταση

Ο εισαγγελικός λειτουργός δέχεται ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει, όμως ήταν αρνητικός καθώς, όπως σημειώνει στην πρότασή του, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.

Και αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι συντρέχουν μεν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’όρον απόλυσης, πλην όμως αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προτείνει την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου

Ωστόσο το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε με το βούλευμά του, ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.

Έτσι αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται την αίτηση και διατάζει την υφ’όρον απόλυση του, επιβάλλοντας τους όρους:

  • απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
  • εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα

και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Δεν τελειώσαμε με την Χρυσή Αυγή

Θα κλείσω με τη Μάγδα, που όχι μόνο έχασε τον γιο της από τους φασίστες αλλά κατά τη διάρκεια της δίκης, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ένας της φώναξε χυδαία: «Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;» κάνοντας και την κίνηση ότι τον έχουν χώσει κάτω από τη γη. 

Ο Παύλος δολοφόνηθηκε εκείνη την μέρα για δεύτερη φορά και μάλιστα μπροστά στη μητέρα του. Η Μάγδα είπε τότε στον Γιώργο Αυγερόπουλο: «Βλέπεις στα μάτια τους το μίσος, για τον άνθρωπο, για τον συνάνθρωπό τους. Το μίσος αυτό, το ότι είσαι διαφορετικός απ' αυτούς. Αν μπορούσαν να σκοτώσουν με τα λόγια θα μας είχαν θερίσει όλους εκεί μέσα. Κι αυτό είναι που πρέπει να σταματήσει. Γι' αυτό δεν πρέπει να εξαπλωθεί, γι' αυτό γίνεται κι αυτός ο αγώνας».

Εδώ είμαστε να μετριόμαστε με τις ήττες μας και να τις κάνουμε νίκες. Η θέση της Χ.Α είναι στα σκουπίδι της ιστορίας. Και η θέση του αρχηγού της στην φυλακή. 

H δήλωση συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα

«Η αποφυλάκιση με χρήση των ευεργετικών διατάξεων έκτισης ποινής του νεοναζί αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης η οποία “μάτωσε” την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία διαπράττοντας συστηματικά κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις, συνιστά μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους, καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δεδομένο ότι ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από την καταδίκη του έως και σήμερα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στη σύλληψή του. 

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε “υπερήφανος για τις Ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια…” και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων.

Ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και τα θύματα της Χ.Α παλεύουν για τη δικαίωσή τους, το εν λόγω βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προκαλεί και δοκιμάζει τις αντοχές τους. Αναμένουμε από τις ανώτατες εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενόψει και της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα προς το συμβούλιο, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Μάιος 2024

Θοδωρής Θεοδωρόπουλος

Χρύσα Παπαδοπούλου

Ελευθερία Τομπατζόγλου

Μαρίνα Δαλιάνη

Αργύρης Συρίγος».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ