Ρέθυμνο: 8 αστυνομικοί και ένας σκύλος μπήκαν σε σπίτι για ένα σύνθημα

Ελλάδα, 2024. Μια καινούρια κατηγορία από πλευράς αστυνομίας, αποκτά τεράστια βαρύτητα στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Είναι το «σύνθημα σε τοίχο υπέρ της Παλαιστίνης».

Ρέθυμνο: 8 αστυνομικοί και ένας σκύλος μπήκαν σε σπίτι για ένα σύνθημα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι νωρίς το πρωί, όταν η Μ. ακούει κάποιους να χτυπούν βίαια την πόρτα και να έχουν κολλημένο το κουδούνι, φωνάζοντας «ανοίξτε την πόρτα αλλιώς να μπούμε μέσα». Είναι η ασφάλεια Ρεθύμνου σε μια αποστολή υψίστης σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Ένας σκύλος και οχτώ ασφαλίτες, 6 άντρες και 2 γυναίκες χωρίς να δείξουν ένταλμα ή ταυτότητες, μπήκαν σε σπίτι φοιτητών λέγοντας «Ξέρεις εσύ γιατί έχουμε έρθει» στην Ελλάδα που έχει καταστρέψει κάθε έννοια του «κράτους δικαίου».

Ξεκίνησαν να ψάχνουν χωρίς πολλά-πολλά και να κάνουν το σπίτι άνω-κάτω. Η κατηγορία: Συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και προφανώς η ελληνική αστυνομία έχει χρέος να υπερασπίζεται τις δολοφονίες αμάχων από ανεπιθύμητες διαμαρτυρίες.

Η αστυνομία του Ρεθύμνου ως το τσιράκι της Μοσάντ

Οχτώ ασφαλίτες μπήκαν σε σπίτι φοιτήτριας, χωρίς να δείξουν ένταλμα ή έστω να μιλήσει εισαγγελέας με την ένοικο και να εξηγήσει τους λόγους της επιδρομής. Η αστυνομία του Ρεθύμνου με τακτικές IDF μπούκαρε σε σπίτι, όπως ακριβώς οι στρατιώτες τρομοκρατούν τους ντόπιους στην Δυτική Όχθη.

Η αστυνομία γνώριζε πως υπήρχε συγκάτοικος, είχε πλήρη επίγνωση πως η φοιτήτρια είναι μέλος φοιτητικού σχηματισμού (Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση), μέλος της Αντάρα - Attack / στις σχολές του Ρεθύμνου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Σ.Φ. κοινωνιολογίας και την κατηγορούσε για «γκράφιτι υπέρ της Παλαιστίνης».

 Την 25η Μαρτίου κάποια συνθήματα ή στένσιλ υπέρ της Παλαιστίνης έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη του Ρεθύμνου. Καθώς η πόλη έχει τουρίστες από το Ισραήλ, η αστυνομία αποφάσισε να μην δείξει καμία ανοχή.

Τους έπιασαν τους εγκληματίες

Κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν δύο σπρέι. Για καλή της τύχη, την 25η Μαρτίου η φοιτήτρια ταξίδευε προς το Ρέθυμνο και είχε τα ηλεκτρονικά εισιτήρια να το αποδείξει. Δεδομένα, την ώρα του «σπουδαίου αυτού εγκλήματος» κατά του Ισραήλ, βρίσκονταν στο πλοίο.

Όμως προκύπτουν άλλα ερωτήματα. Έστω πως είχαν ένταλμα έρευνας και δεν προέβησαν στην παραβίαση του ασύλου της κατοικίας. Ακόμα και αν δεν συστήθηκε κάποιος ή κάποια ως εισαγγελέας, να επιδείξει το ένταλμα και να εξηγήσει τον λόγο.

Το άσυλο της κατοικίας ισχύει και αίρεται υπό όρους από τον αρμόδιο εισαγγελέα που παραγγέλνει την έρευνα. Με επιτόπια παρουσία εισαγγελέα και μόνο «εάν αποτελεί αναγκαίο κατάλληλο και ηπιότερο μέσο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού».

Αργότερα, όταν έκαναν το σπίτι άνω-κάτω και οι αστυνομικοί επέστρεψαν άπραγοι στο τμήμα μαζί με την φοιτήτρια, της ανακοίνωσαν τον λόγο της έρευνας και μπόρεσε να αποδείξει πως βρίσκονταν εν πλω. Αν κοιμόταν σπίτι της; Θα άνοιγε δικογραφία;

Το θράσος: «Θα μπούμε και σε άλλα σπίτια»

Στην Ελλάδα μια βαθιά αναξιοπρεπή χώρα επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη που στηρίζει την επίθεση στη Γάζα και την δολοφονία των εκεί αμάχων, θεωρείται μεγάλο έγκλημα για πιθανή παραβίαση του ασύλου της κατοικίας, ένα στένσιλ υπέρ της Παλαιστίνης. Τόσο μεγάλο το έγκλημα που η αστυνομία ισχυρίζεται πως έβγαλε ένταλμα ένα μήνα μετά!

Κάθε έννοια κράτους δικαίου στη χώρα έχει καταλυθεί για να ειπωθεί απλά. Αυτονόητες κατακτήσεις όπως το άσυλο της κατοικίας - το οικιακό άσυλο αλλιώς - μπορεί να αρθούν, χωρίς να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί τυχόν ένταλμα και χωρίς να γνωστοποιηθεί η παρουσία εισαγγελέα. Για μια καταγγελλόμενη πράξη πλημμεληματικού χαρακτήρα στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Το χειρότερο: Στην ερώτηση της φοιτήτριας καθώς προσήχθη στην Ασφάλεια Ρεθύμνης «Τι θα κάνετε τώρα που είδατε πως είμαι αθώα;» η απάντηση ήταν «Θα μπούμε και σε άλλα σπίτια.». Η πολυκατοικία έχει 30 διαμερίσματα. Θα μπει η αστυνομία με τον ίδιο τρόπο στα υπόλοιπα 29 για ένα στένσιλ εναντίον της δολοφονίας 13.000 παιδιών; Αστυνομία είναι αυτή και όποιος έχει το σήμα και το όπλο έχει και το δίκιο, ακόμα και αν το όπλο σκοτώνει βρέφη, παιδιά, γυναίκες και άμαχους στη Γάζα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ