Γενοκτονία σε εξέλιξη - Οι IDF αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Ράφα.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Γενοκτονία σε εξέλιξη - Οι IDF αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Ράφα.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Ράφα, αφού έδωσε εντολή για εκκένωση 100.000 Παλαιστινίων από τμήμα της πόλης, τη Δευτέρα 06/05, προκαλώντας την έξοδο χιλιάδων ανθρώπων. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι πραγματοποιούσε στοχευμένες επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πολίτες.

Παλαιστίνιοι νοσοκομειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα χτύπημα σε σπίτι στη Ράφα αργά τη Δευτέρα σκότωσε πέντε Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και ένα κορίτσι. Είκοσι δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και άλλα παιδιά, σκοτώθηκαν σε προηγούμενα πλήγματα τη Δευτέρα.

Τα χτυπήματα έγιναν, παρόλο που η Χαμάς δήλωσε ότι συμφώνησε σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από τους μεσολαβητές. Η Χαμάς ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι η ομάδα αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός, προκαλώντας τους αρχικούς πανηγυρισμούς των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα.

Ωστόσο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρόταση εκεχειρίας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ισραήλ και ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στη Ράφα. Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να στέλνει αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές και να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία. 

Εκατοντάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ ζητώντας συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Μικρότερες συγκεντρώσεις αναφέρθηκαν στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ, αλλά  και σε πολλές πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον Νετανιάχου να μην εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Το τηλεφώνημα των ηγετών έγινε πριν η Χαμάς ανακοινώσει ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν οι ζωές των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν φιλοξένησε επίσης τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας σε ένα ιδιωτικό γεύμα στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα για να συζητήσουν τον πόλεμο και τις συνομιλίες για τους ομήρους. Η πρεσβεία της Ιορδανίας στην Ουάσινγκτον ανέφερε σε ανάρτηση στο X μετά τη συνάντηση των ηγετών ότι ο Αμπντάλα προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα «απειλεί να οδηγήσει σε μια νέα σφαγή».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια ενημέρωση από Ισραηλινούς αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα σχετικά με ένα σχέδιο εκκένωσης Παλαιστινίων αμάχων πριν από μια πιθανή επιχείρηση στη Ράφα δεν είχε αλλάξει την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η προώθηση μιας επιχείρησης θα έθετε σε κίνδυνο πάρα πολλούς αθώους Παλαιστίνιους πολίτες. 

Η Σαουδική Αραβία αντέδρασε οργισμένα στην εντολή του Ισραήλ για εκκένωση της Ράφα, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα «γενοκτονία». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε για τους «κινδύνους που εγκυμονούν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που στοχεύουν την πόλη Ράφα στο πλαίσιο της συστηματικής αιματηρής εκστρατείας τους για την έφοδο σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και την εκτόπιση των κατοίκων της προς το άγνωστο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε «την επείγουσα έκκλησή μου προς την ισραηλινή κυβέρνηση & την ηγεσία της Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία & να σταματήσουν τα δεινά». Σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε ότι «ανησυχεί βαθύτατα από τις ενδείξεις ότι μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα μπορεί να είναι προ των πυλών».

Το Ισραήλ αναλαμβάνει τον «επιχειρησιακό έλεγχο» της Ράφα

Μετά την έφοδο του ισραηλινού στρατού στο πέρασμα της Ράφα, οι παλαιστινιακές σημαίες αντικαταστάθηκαν με ισραηλινές σημαίες, οι οποίες, σύμφωνα με φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται τοποθετημένες έξω από κεντρικό κτίριο.

Το συνοριακό πέρασμα ήταν μια βασική πύλη ανθρωπιστικής βοήθειας, με έως και 300 φορτηγά να εισέρχονται στη Λωρίδα μέσω αυτού κάθε μέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αιγύπτου τον περασμένο μήνα.

Ο Ουάελ Αμπού Ομάρ, εκπρόσωπος της Γενικής Αρχής Συνόρων και Διαβάσεων, δήλωσε στο CNN ότι όλες οι μετακινήσεις και οι αποστολές βοήθειας μέσω της Ράφα σταμάτησαν «μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων της διάβασης από τα ισραηλινά τανκς από την παλαιστινιακή πλευρά».

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας της Γάζας προειδοποίησε ότι το κλείσιμο της Ράφα «επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση» και «αποτελεί πολιτική συλλογικής τιμωρίας εναντίον περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Το υπουργείο περιέγραψε το πέρασμα ως «μια κύρια γραμμή ζωής για τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας», η οποία «δεν αποτελεί καμία απειλή για την ισραηλινή κατοχή».

Ομάδες αρωγής εξέφρασαν γρήγορα την ανησυχία τους ότι η ισραηλινή επιχείρηση εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η συνεχιζόμενη διακοπή της εισόδου της βοήθειας και των προμηθειών καυσίμων στο πέρασμα της Ράφα θα σταματήσει την κρίσιμη ανθρωπιστική ανταπόκριση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο Χ.

Πρόσθεσε ότι «η καταστροφική πείνα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, ιδίως στη βόρεια Γάζα, θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο αν διακοπούν αυτές οι οδοί εφοδιασμού».

Τους τελευταίους μήνες, οι ισραηλινές επιδρομές επιδείνωσαν περαιτέρω τις συνθήκες για όσους ζουν και βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 600.000 παιδιών. Ο υποσιτισμός εξαπλώνεται ραγδαία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις «καθίστανται αναποτελεσματικές από την πολιορκία των ισραηλινών αρχών», ανέφερε η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Φεύγουν για το άγνωστο

Παλαιστίνιοι πολίτες που κλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να εκκενώσουν την ανατολική Ράφα περιέγραψαν το φόβο και την απόγνωσή τους για τον ξεριζωμό τους από τα σπίτια και τα καταφύγιά τους, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έπληξαν τη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Υπήρχαν ελπίδες ότι η επίθεση στη Ράφα δεν θα συνεχιζόταν αφού η Χαμάς αποδέχθηκε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός τη Δευτέρα, αλλά αυτές διαψεύστηκαν γρήγορα αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι οι όροι ήταν «μακριά από τις απαραίτητες απαιτήσεις του Ισραήλ» και ότι θα συνεχίσει «προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση» στη μαχητική ομάδα.

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα είχαν σκοτώσει 23 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σύμφωνα με νοσοκομειακούς αξιωματούχους στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» της πλευράς της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα, ένα ζωτικής σημασίας σημείο εισόδου για τη μεταφορά απελπιστικά αναγκαίας βοήθειας στον θύλακα από τα νότια σύνορά του με την Αίγυπτο.

Η Χαμάς δήλωσε ότι η κίνηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα συνιστά «ανθρωπιστική καταστροφή» που αποτελεί «άμεση απειλή για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους».

Κάτοικος της ανατολικής Ράφα, δήλωσε στο CNN στην περιοχή τη Δευτέρα ότι έφυγε αφού «μοίρασαν φυλλάδια».

«Χτυπούν παντού χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ παιδιών, ενηλίκων, μαχητών ή μη. Έφυγα από το σπίτι μου που έχτιζα εδώ και 17 χρόνια», πρόσθεσε.

Ο σημερινός πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και πήραν περισσότερους από 200 ομήρους.

Στους σχεδόν επτά μήνες που μεσολάβησαν από τότε, οι στρατιωτικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 34.600 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, και έχουν οδηγήσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο στη Ράφα, μια πόλη που η ιατρική ΜΚΟ Medicines San Frontieres δήλωσε ότι δεν διαθέτει τις «απαραίτητες συνθήκες για την επιβίωση».

Βίντεο και εικόνες από την ανατολική Ράφα έδειχναν φορτηγά γεμάτα με τα υπάρχοντα των ανθρώπων να κινούνται στους δρόμους, οι οποίοι γίνονταν όλο και πιο γεμάτοι όσο περνούσε η Δευτέρα. Παιδιά εθεάθησαν να κάθονται ανάμεσα σε δεξαμενές καυσίμων και πλαστικές σακούλες γεμάτες με υπάρχοντα, ενώ οικογένειες έφυγαν με στρώματα δεμένα στην οροφή των αυτοκινήτων τους.

Πολλοί από αυτούς που εγκαταλείπουν την ανατολική Ράφα έχουν εκτοπιστεί στο παρελθόν πολλές φορές, καθώς η επίθεση του Ισραήλ έχει μεταφερθεί από πόλη σε πόλη.

Δεν υπάρχουν «ασφαλείς ζώνες» στη Γάζα, λέει διπλωμάτης της ΕΕ

Υπήρξε μια βροντερή καταδίκη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί στη Ράφα και σε άλλα μέρη της λωρίδας, αφού το Ισραήλ αγνόησε τις διεθνείς εκκλήσεις κατά της συνέχισης της επιχείρησης.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζόσεπ Μπορέλ προειδοποίησε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν «ασφαλείς ζώνες» στη Γάζα, αφού επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η χερσαία επίθεση εναντίον της Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας - των ΗΠΑ, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όλοι ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Μπορέλ και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες, απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη καυσίμων στη Ράφα έχει εμποδίσει τους ανθρώπους να διαφύγουν και να φτάσουν στην «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» που έχει οριστεί από το Ισραήλ στο Αλ Μαουάζι, δήλωσε την Τρίτη στο CNN η Σουζ βαν Μίγκεν, επικεφαλής των επιχειρήσεων της NRC στην Παλαιστίνη.

«Χθες, είδαμε χιλιάδες ανθρώπους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους ή τους καταυλισμούς τους στη νοτιοανατολική Ράφα, πολλοί με τα πόδια, πολλοί με οχήματα, με κάρα γαϊδουριών, αλλά υπάρχει έλλειψη καυσίμων. Και όχι μόνο δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάνε, αλλά για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει τρόπος να πάνε εκεί», δήλωσε ο βαν Μίγκεν σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Ράφα.

Συνεχίζουν οι φοιτητικές κατασκηνώσεις  υπέρ της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο

Φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων εκείνοι του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη και στους συνομηλίκους τους σε όλο τον κόσμο. Παρόμοια με τις διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, δημιουργήθηκαν κατασκηνώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις με φοιτητές που απαιτούν μποϊκοτάζ και απομάκρυνση από το Ισραήλ. 

Διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης στην Ράφα πραγματοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δεκάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έφτασαν ένα τετράγωνο μακριά από το να διακόψουν τη μεγαλύτερη βραδιά της μόδας των διασημοτήτων - το Met Gala - το βράδυ της Δευτέρας.

Επείγον κάλεσμα Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Σύνταγμα

Εν μέσω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας από το λεγόμενο κράτος του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης λόγω της επικείμενης χερσαίας επίθεσης και στη νότια Ράφα, όπου βρίσκονται πάνω από 1,5 εκ. ήδη εκτοπισμένοι πολλές φορές Παλαιστίνιοι χωρίς να υπάρχει κανένα μέρος να διαφύγουν. Σφαγές επί σφαγών επί 7 μήνες, στην πλειονότητά τους παιδιών και γυναικών. Αν δε δράσουμε έστω και τώρα, θα έχουμε όλες/οι βαμμένα τα χέρια μας με αίμα.

Καλούμαστε όσες/οι έχουμε ακόμη στην καρδιά και το μυαλό μας την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την αντίσταση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, Τρίτη 7 Μάη, 18:30 στην πλ. Συντάγματος, Αθήνα. Πρωτοβουλία άμεσης δράσης για την Παλαιστίνη

Πρωτοβουλία άμεσης δράσης για την Παλαιστίνη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ