Έντεκα χρόνια απόδειξης: Η ΒΙΟΜΕ γιορτάζει την ουτοπία της

Το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Συνεργατικής ΒΙΟΜΕ έκλεισε τα έντεκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και γιορτάζει στις 17 και 18 Μαΐου.

Έντεκα χρόνια απόδειξης: Η ΒΙΟΜΕ γιορτάζει την ουτοπία της
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο εμβληματικός αγώνας της ΒΙΟΜΕ είναι η χειροπιαστή απόδειξη ότι γίνεται και αλλιώς. Τα funds και οι κυβερνήσεις, οι πλειστηριασμοί και οι αγοραπωλησίες δεν τα κατάφεραν. Θα αντέξουν; Αντέχουν έντεκα χρόνια. Και το γιορτάζουν.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ αγωνιζόμενοι και ελεύθεροι από αφεντικά, αντιστεκόμαστε, παρ’ όλες τις πιέσεις και τις «μυστικές» δικαστικές ενέργειες που γίνονται. Εμείς επιμένουμε να είμαστε εργαζόμενοι, και μέσα στο εργοστάσιο με βασικό μας αίτημα «τα εργοστάσια και η διαχείριση του πλούτου, σε αυτούς που παράγουν»

Σημαία η απόλυτη ελευθερία μας

Με όλες τις προτάσεις μας και τις πράξεις στην καθημερινή συμμετοχή, και σύμφωνα με ό,τι έχουμε συναποφασίσει μαζί με την κοινωνία που μας περιβάλλει, συνεχίζουμε. Έχουμε σημαία την απόλυτη ελευθερία μας μιας και δεν περιμένουμε τις καλύτερες μέρες που μας υπόσχονται, αλλά αποφασίσαμε όλοι μαζί να κάνουμε τις μέρες μας καλύτερες. Σήμερα για μας αλλά και ως μια πρόταση προς την πληττόμενη κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι/ες της ΒΙΟ.ΜΕ. αγωνιζόμενοι/ες και ελεύθεροι/ες από αφεντικά, αντιστεκόμαστε, παρ’ όλες τις πιέσεις και τις «μυστικές» δικαστικές ενέργειες που γίνονται. Εμείς επιμένουμε να είμαστε εργαζόμενοι/ες, και μέσα στο εργοστάσιο με βασικό μας αίτημα «τα εργοστάσια και η διαχείριση του πλούτου, σε αυτούς που παράγουν.

Αποφασίσαμε να μην παραδώσουμε το εργοστάσιο σε όποιον και αν δοκιμάσει να κάνει ζημιά σε ότι έχουμε αποφασίσει και προτείνει προς την κοινωνία, μα και προς πολιτικές παρατάξεις και υπουργεία.

Εμείς κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για μια λύση συνολική για να λυθεί το θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου με προτάσεις προς κάθε κατεύθυνση χωρίς να ακούσουμε αντίλογο και αντιπρόταση. Άρα ότι και αν συμβεί από εδώ και πέρα την απόλυτη ευθύνη την έχουν οι αρχές και οι «δημοκρατικοί» εκπρόσωποί μας.

Επιμένουμε αγωνιζόμενοι/ες για δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια

Τα προϊόντα που παράγουν οι εργαζόμενοι/ες σε αυτό το εργοστάσιο, κουβαλάνε ένα μήνυμα… Το μήνυμα μιας συνολικά διαφορετικής ζωής, από τον τρόπο που δουλεύουμε, μέχρι τη σχέση μας με το περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτόν, επιλέξαμε την παραγωγή εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά φυσικών καθαριστικών, στηρίζοντας τις φωνές εκείνες που δηλώνουν πως για να καθαρίσουμε τα σπίτια μας ή τους χώρους εργασίας μας δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε την υγεία μας ή αυτή των παιδιών μας.

Οι γιαγιάδες μας και οι δικές τους γιαγιάδες γνώριζαν καλά πώς να συνδυάζουν διάφορα υλικά που είχαν στην κουζίνα τους καθαρίζοντας αποτελεσματικά. Απέναντι στις μεγάλες βιομηχανίες και τις διαφημιστικές τους εκστρατείες, που προσπαθούν να μας πείσουν πως το σημαντικότερο είναι η διάρκεια στο άρωμα αγριοτριαντάφυλλου, εμείς απαντάμε πως σημαντικότερα είναι να μην υποφέρεις από δερματικές ή αναπνευστικές παθήσεις, να μην χρειάζεται να ξεπλένεις ένα πιάτο 10 λεπτά σπαταλώντας λίτρα πολύτιμου νερού, να μη χρειάζεται να κακοποιείς το πλυντήριο για να καθαρίσεις τα ρούχα σου και, κυρίως, να μη χρειάζεται να πεινάσεις για να πλυθείς, δίνοντας ένα μεροκάματο προκειμένου να αγοράσεις απορρυπαντικά.

Κυρίως, όμως, το μήνυμα που φέρουν τα προϊόντα μας είναι πως οι εργαζόμενοι/ες και οι άνεργοι/ες πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να παλέψουμε αποφασιστικά ενάντια στη βαρβαρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση και την καταπίεση αιώνων. Στη ΒΙΟΜΕ περιφρονούμε τα βαριά εκείνα αρώματα, που συνήθως χρειάζονται για να καλύψουν τη δυσωδία της εργατικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Επιλέγουμε την αλληλεγγύη, τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, την αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζομένων και την άμεση δημοκρατία στις αποφάσεις, δείχνοντας ένα δρόμο δύσκολο και συνάμα αναγκαίο.

Ο χρόνος είναι τώρα, ο τόπος είναι εδώ και ο αγώνας γυρίζει το γρανάζι για να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Έντεκα χρόνια ουτοπία

Έντεκα χρόνια αυτοδιαχείρισης για το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο στην Ελλάδα που το διεκδίκησε και το κατάφερε. Αυτοδιάθεση των εργαζομένων, οργάνωση της παραγωγής και αλληλεγγύη, συνιστώντας στην πράξη το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στη χώρα.

Η ιστορία της ΒΙΟΜΕ

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1982 και αποτελούσε θυγατρική της Philkeram Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Ήταν μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και το 2010, οπότε και παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό καθυστερώντας παράλληλα τη μισθοδοσία των εργατών. Έχει αναφερθεί ότι η μητρική εταιρεία χρέωσε με δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλασματικά παθητικό. Τον Αύγουστο του 2011 η επιχείρηση προχώρησε σε παύση πληρωμών έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάιο του ιδίου έτους. Τον Οκτώβρη, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Έως σήμερα δεν έχει γίνει απόλυση σε κανέναν από τους 70 εργαζόμενους.

Τον Μάιο του 2012 η γενική συνέλευση των εργαζομένων, βάσει της οποίας πλέον λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, με συντριπτική πλειοψηφία 97% αποφάσισε την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου. Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τη λειτουργία του εργοστασίου παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού καθώς και κάποια από αυτά που παρασκεύαζαν και παλαιότερα. Σήμερα στο εργοστάσιο απασχολούνται 22 άτομα. Παράγει προϊόντα γενικού καθαρισμού, όπως καθαριστικά ρούχων, καθαριστικά πιάτων, σαπούνια κ.ά, τα οποία προωθούνται σε μικρά καταστήματα, ενώ έχουν δημιουργήσει και ηλεκτρονικό κατάστημα. Τα προϊόντα αυτά είναι κατά βάση οικολογικά, αφού αποτελούνται από βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες, οι οποίες είναι ακίνδυνες για το περιβάλλον. Από το 2016 έχουν αρχίσει εκ νέου και την παραγωγή οικοδομικής κόλλας. Πλέον έχουν κάνει άνοιγμα και στην ευρύτερη κοινωνία με την καθιέρωση του «αλληλέγγυου υποστηρικτή» όπου υπάρχει μια μικρή συνδρομή της τάξης των 3 ευρώ.

Στις 30 Μαρτίου 2020 η ΔΕΗ με τη βοήθεια των ΜΑΤ διέκοψε την παροχή ρεύματος στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν τη λειτουργία του εργοστασίου με τη χρήση γεννήτριας, ζητώντας παράλληλα μέσω της δημιουργίας μιας πλατφόρμας υπογραφών την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο δίκτυο της ΔΕΗ με ρολόι που θα έχει το ΑΦΜ της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ και πλήρη νομιμοποίητη του χώρου του εργοστασίου για την λειτουργία του. Το εργοστάσιο τυπικά δεν ανήκει στην ΒΙΟΜΕ, καθώς το νομικό καθεστώς για αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του σε πολλές προσπάθειες πλειστηριασμών της έκτασης των 160 στρεμμάτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου ασκεί την λειτουργία της. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 έχουν γίνει 15 προσπάθειες πλειστηριασμών, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Γιατί δεν νομιμοποιείται η δραστηριότητά της

Δεν έχει υπάρξει από καμία κυβέρνηση βούληση να δοθεί μία λύση και να νομιμοποιηθεί η δραστηριότητα, να παραχωρηθεί δηλαδή το κομμάτι γης στο οποίο λειτουργεί η ΒΙΟΜΕ στον συνεταιρισμό εργαζομένων.

Νομικό πλαίσιο υπάρχει στην Αργεντινή, όπου όταν μία επιχείρηση πτωχεύει το πρώτο που σκέφτονται είναι να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να την κρατήσουν ζωντανή. Σε άλλες χώρες όπου δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο υπάρχει νομική βούληση, όπως παραδείγματος χάριν στην Γαλλία, που έχει παρέμβει σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις η κυβέρνηση ώστε να παραχωρηθούν οι χώροι του εργοστασίου σε συνεταιρισμούς εργαζομένων.

Εδώ αυτό δεν έχει υπάρξει από καμία κυβέρνηση, ούτε και από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), που δήλωνε πως η διαρκής και η αλληλέγγυα οικονομία είναι κεντρικό κομμάτι του προγράμματός της.

Απολογισμός της ΒΙΟΜΕ

Η ΒΙΟΜΕ είναι αποτέλεσμα ενός αγώνα, μίας επίσχεσης εργασίας και μίας κατάληψης που έγινε γιατί οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι. Η αυτοδιαχείρηση δεν ξεκίνησε από την αρχή, αλλά ήταν αποτέλεσμα της επαφής με τα ευρύτερα κινήματα τα οποία συνεχίζουν και σήμερα να στηρίζουν την ΒΙΟΜΕ.

Παρουσίασε ένα όραμα και μία πρόταση της αυτοδιαχείρησης παντού και είχε μεγάλη απήχηση από την κοινωνία. Το ευρύτερο κίνημα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε μεγάλο βαθμό είναι προϊόν των ίδιων εργασιών και η ΒΙΟΜΕ είναι εμβληματικό εγχείρημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Η παραγωγή και η διανομή των προϊόντων της ξεκίνησαν από ένα επίπεδο πολύ μικρής τεχνογνωσίας από εργαζόμενους οι οποίοι δεν ήταν εξειδικευμένοι και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να γίνει μία εταιρία η οποία μπορεί να συναγωνιστεί οποιαδήποτε άλλη στον τομέα της.

Έχει ένα δίκτυο διανομής, υποκατάστημα στην Αθήνα και το 70% της παραγωγής της εξάγεται.

Είναι προϊόν σκληρών εσωτερικών διεργασιών και αγώνων, δεν θα γίνονταν όλα αυτά αν δεν είχε τη στήριξη ενός μεγάλου, ευρέως γνωστού κινήματος, το οποίο έδωσε αγώνες μαζί με τους εργαζομένους.

Το εργοστάσιό της είναι χώρος ανοιχτός στην κοινωνία, με δράσεις αλληλεγγύης για μετανάστες και πρόσφυγες.

Γενέθλια και εκδηλώσεις

Στις 17 και 18 Μαΐου σας καλούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την συνέχεια ενός εγχειρήματος μοναδικού στην Ευρώπη.

Στηρίζουμε την απεξάρτηση των εργαζομένων από αφεντικά, απαγκίστρωση από ιεραρχίες και ανισότητες στην εργασία.

Χρησιμοποιούμε φυσικά και οικολογικά καθαριστικά και προϊόντα περιποίησης που φτιάχνονται με μεράκι και συνέπεια 11 χρόνων από τους εργάτες της.

Γιορτάζουμε τα 11α γενέθλια στις 17-18 Μαΐου.

17 Μαΐου (από τις 20.00 και μετά):

  • Σπύρος Γραμμένος, Grup Yorum, Θάνος Σαρίγγελος & Qualia, Χρήστος Σαββάκης

18 Μαΐου:

  • 15.00 - 17.00 συνέλευση για τη δημιουργία υπερσυνεταιρισμού διακίνησης προϊόντων
  • Φωτεινή Βελεσιώτου, Στέλλα Χαρινά & Γυρολόγοι, ρεμπέτικα με τη Νεφέλη Λιάκου, ΑΧ ΡΕ Betty σε ένα ρεμπέτικο γλέντι που θα αφήσει ιστορία.
  • Προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ Έβρος - Θολό τοπίο του Γιώργου Κεραμιδιώτη.
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια θα είναι στο χώρο παραγωγοί με τους πάγκους τους, όπου μπορείτε να ψωνίσετε, στηρίζοντας τις ανεξάρτητες αγορές.

Στον χώρο θα υπάρχουν και πάγκοι με φαγητό (+ vegan επιλογές)

Αγοράστε και ενισχύστε:

https://viomecoop.com/proionta/

Δείτε:

https://www.youtube.com/watch?v=KEj16h4USfs

Ακούστε:

https://www.youtube.com/watch?v=y5ycGW1sFag

Πηγή: https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/10-chronia-viome-to-peirama-poy-petyche

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ