Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 επιζώντες

Οι 9 επιζώντες που κατηγορούνταν ως υπεύθυνοι του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, κρίθηκαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι οι 9 επιζώντες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η απόφαση του Εφετείου της Καλαμάτας κατέδειξε πόσο αβάσιμη ήταν η προσπάθεια ενοχοποίησης των εννιά στο ναυάγιο της Πύλου, καθώς οι Αιγύπτιοι που κατηγορούνταν για λαθρεμπορία, επιβαρυμένη με τον θάνατο των επιβατών, πρόκληση ναυαγίου, παράνομη είσοδο και σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εγκλήματα, κρίθηκαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε αρμοδιότητα να δικάσει την υπόθεση διότι το ναυάγιο έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα. Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας σημείωσε ότι  «μόνο το κράτος σημαίας μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία σε σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα. […] Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως, πειρατεία, δουλεμπόριο, παράνομες ραδιοτηλεοπτικές προβολές […] η παράνομη μεταφορά μεταναστών δεν υπάγεται στην εμπορία δούλων».

Όπως σημείωσε η έδρα, η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, ενώ η ποινική δίωξη των 9 κρίνεται ως απαράδεκτη. Η απόφαση - που εκδόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα των συνηγόρων των Αιγυπτίων - έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος. 

Το κλίμα έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένος.

Μέλη σωματείων, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων της Μεσσηνίας, συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια, με τα ΜΑΤ, ωστόσο, να επιχειρούν να τους απομακρύνουν βίαια. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο διαδηλωτές, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, καταγγέλλοντας «την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ».

Σε ανακοίνωση του, το ΚΚΕ επισημαίνει για τα επεισόδια ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της Μεσσηνίας έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου διεξάγεται η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών του κράτους, της FRONTEX και της ίδιας της ΕΕ για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του»

Να σημειωθεί ότι οι εννέα Αιγύπτιοι, ηλικίας μεταξύ 21 και 41 ετών, συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά το ναυάγιο και έκτοτε παρέμεναν προφυλακισμένοι. Η απόφαση του δικαστηρίου τους δικαιώνει, καθώς τους αναγνωρίζει ως «αποδιοπομπαίους τράγους», την ώρα που οι πραγματικοί υπαίτιοι του δυστυχήματος παραμένουν στο απυρόβλητο.

Για την υπόθεση κατέθεσαν δύο λιμενικοί ως μάρτυρες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ