Μήνυση για την διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου, εναντίον Ελλήνων στρατιωτών, κατέθεσαν Έλληνες νομικοί

Μήνυση για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα με ελληνική συμμετοχή κατέθεσαν σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορικής Ανατροπής του ΔΣΑ στην Εισαγγελία. Οι δικηγόροι που αγαπήσαμε.

Μήνυση για την διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου, εναντίον Ελλήνων στρατιωτών, κατέθεσαν Έλληνες νομικοί
ΠΡΟΒΟΛΗ

Για ακόμα μια φορά νομικοί και συγκεκριμένα έξι νυν και πρώην σύμβουλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», κρατούν ψηλά την σημαία της δικαιοσύνης.

Η μηνυτήρια αναφορά κατά πιθανών εγκλημάτων πολέμου και πράξεων γενοκτονίας κατατέθηκε την Δευτέρα 20 Μαίου 2024 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφορά άτομα ελληνικής ιθαγένειας που στρατεύονται στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου ως IDF. 

Ζητάμε όχι μόνο την διερεύνηση των εν λόγω εγκλημάτων, όχι μόνο να διερευνηθούν Έλληνες που πραγματοποιούν εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη, αλλά να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλοι όσοι επιστρέψουν από την εμπόλεμη Γάζα.

Πανό από το κέντρο της Αθήνας που αναγράφει «Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Νίκη στα όπλα της Αντίστασης - Διαρκής Αγώνας»

Η ανακοίνωση των διακεκριμένων νομικών και συμβούλων της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα 20 Μαίου 2024 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έξι νυν και πρώην σύμβουλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, όσον αφορά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ισραηλινό Στρατό με συμμετοχή και ελληνικής ιθαγένειας στρατιωτών που υπηρετούν στις τάξεις του.

Η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ της κατάθεσης προηγήθηκε ακρόαση των συμβούλων από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Προβατάρη.

 

Όπως εξηγούν στην αναφορά τους, οι δικηγόροι Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Ευγενία Κουνιάκη, Δημήτρης Σαραφιανός, Αγγελική Σεραφείμ και Θοδωρής Συμεωνίδης, από βιντεοσκοπικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει η τέλεση εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας για τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη διαθέτει την ποινική δικαιοδοσία εξαιτίας συμμετοχής Ελλήνων δραστών, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και με τη δημόσια χρήση της ελληνικής σημαίας από ένστολους σε επιχειρήσεις στη Γάζα.

Τι προκύπτει από το υλικό

Κατά τις επιχειρήσεις αυτές, όπως προκύπτει από βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, μαρτυρίες, κλπ, ο Ισραηλινός στρατός εκθέτει αμάχους (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους, καθώς και το σύνολο του άοπλου ανδρικού πληθυσμού που συλλαμβάνει) σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, βασανιστήρια και παράνομη βία, ενώ λεηλατεί χωρίς λόγο πολιτικές υποδομές της κατεχόμενης περιοχής. Οι πράξεις αυτές συνιστούν παραβίαση διατάξεων του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, του νόμου 3948/2011 (ΦΕΚ Α 71, 5.4.2011) με τίτλο “Προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με το ν. 3003/ 2002 (Α’ 75)”, καθώς και διεθνών Συμβάσεων που έχει κυρώσει η Ελλάδα (Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, Συμβάσεις της Γενεύης περί μεταχειρίσεως των αιχμαλώτων πολέμου, περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου, κλπ).

Με την αναφορά ζητείται από τις ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν συνολικά “την τέλεση πιθανών αξιόποινων, κατά τις διατάξεις του ν. 3948/2011, πράξεων από Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας κατά το τελευταίο εξάμηνο”.

Σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης, αρμόδιο για την εκδίκαση των αδικημάτων είναι κατα τον ελληνικό νόμο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ οι επαπειλούμενες ποινές είναι κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Το κατατεθέν υλικό θα το βρείτε εδώ, μαζί με το επίμαχο βίντεο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ