H Ευρώπη πιέζει, το Ισραήλ καίει ζωντανούς αμάχους

Η βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής συμπυκνώνεται στον βομβαρδισμό των εκτοπισμένων αμάχων, στη Ράφα.

H Ευρώπη πιέζει, το Ισραήλ καίει ζωντανούς αμάχους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η χθεσινή νύχτα στη Ράφα, ήταν η απάντηση του Ισραήλ στις πιέσεις της Δύσης. Μαφιόζικη απάντηση. Δείτε γιατί είμαστε ικανοί και μην μας ζορίζετε.

Η χθεσινή νύχτα στη Ράφα, ήταν μία ακόμα απόδειξη. Όχι της εγκληματικής δράσης του Ισραήλ, αλλά της ανεπάρκειας της Δύσης. Της ανεπάρκειάς μας.

Τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις. Υπάρχει η εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα που έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό καθώς και να επιτρέψει την είσοδο σε παρατηρητές.

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε παρατηρητές και να παρουσιάσει εντός μηνός στο Δικαστήριο τα μέτρα που έχει λάβει για να αποτρέψει τη γενοκτονία. Ο Ναουάφ Σαλάμ, επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου, είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα «επιδεινώθηκε περαιτέρω» από την τελευταία δικαστική απόφαση του Μαρτίου και ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον ως «καταστροφική».

Και αξιολογώντας «Τα προσωρινά μέτρα που ελήφθησαν ως ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν πλήρως τις συνέπειες της αλλαγής της κατάστασης» η απόφαση της Χάγης ήταν να διατάξει τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα. Για να πάρει την απάντηση από τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ:

«Η άσχετη εντολή του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να έχει μόνο μία απάντηση: την κατάληψη της Ράφα, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την πλήρη καταστροφή της Χαμάς – μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης νίκη στον πόλεμο». Πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Γιοάβ Γκάλαντ και τους ηγέτες της Χαμάς γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ και των ΗΠΑ που δεν δίστασαν να απειλήσουν τους αξιωματούχους του ΔΠΔ με κυρώσεις.

Η πίεση της αναγνώρισης 

Τουλάχιστον 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Μέχρι πριν από μία εβδομάδα μόνο εννέα ευρωπαϊκές. Με τις περισσότερες να έχουν λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις το 1988, όταν ακόμη ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ. 

Η απόφαση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να ανακοινώσουν ότι αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος είναι μια πράξη με ιδιαίτερη σημασία, που μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν στον τερματισμό της γενοκτονίας.

Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν επίσης ταχθεί η Σλοβενία και η Μάλτα, ενώ ανοιχτό έχουν αφήσει το ενδεχόμενο η Γαλλία και η Αυστραλία.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της έκδοσης εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Με συνέπεια τη δήλωση του υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (παραδοσιακό σύμμαχο του Ισραήλ) Άντονι Μπλίνκεν ότι θα συνεργαστεί με τους Αμερικανούς βουλευτές για την επιβολή πιθανών κυρώσεων κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Καθώς οφείλει «να αναλάβει δράση κατά της πολύ λανθασμένης απόφασης».

Το Ισραήλ απάντησε με ολοκαύτωμα στη Ράφα

Στη Ράφα με τον αναγκαστικό εκτοπισμό των πάνω από 1,5 εκατομμύριο αμάχων, που είχαν καταφύγει εκεί από τις μάχες σε άλλα μέρη της Γάζας, η σφαγή συνεχίζεται. Με ακραίο τρόπο. Το κράτος δολοφόνος, με τη συνδρομή της Δύσης τους παγίδεψε εκεί, λέγοντας τους ότι θα είναι ασφαλείς. Η ζώνη εκεχειρίας όσο εμείς κοιμόμασταν, πραγματικά και μεταφορικά μετατράπηκε σε κόλαση.

Το χρονικό της χθεσινής νύχτας

Ο IDF εισέβαλε στον καταυλισμό. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 55 νεκροί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και μητέρες, αφού τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια σειρά από σκηνές εκτοπισμένων στην πλατεία των αποθηκών της UNRWA βορειοδυτικά της Ράφα.

Υπάρχουν δεκάδες θύματα και οι αριθμοί αυξάνονται κάθε λεπτό. Τα εγκλήματα συνεχίζονται, στο πλαίσιο ενός συνεχιζόμενου πολέμου γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας για οκτώ μήνες.

Ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος το διατυπώνει απλά και καθαρά:

«Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε οικογένειες σε αντίσκηνα και έκαψε ζωντανούς τουλάχιστον 35 εκτοπισμένους Παλαιστινίους στην Ράφα. Ανάμεσα τους μωρά. 

Λίγες ώρες πριν, το είχε κυρήξει ασφαλές μέρος για τους Παλαιστίνιους. Πριν τους αφαιρέσει την ζωή, το Ισραήλ τους είχε στερήσει την στέγαση, το νερό, το φαγητό, το ηλεκτρικό ρεύμα και την περίθαλψη. 

Ότι και να κάνουν, το επίπεδο αποφασιστικότητας και αντίστασης στον παλαιστινιακό πληθυσμό είναι ασύλληπτο. 

Το Ισραήλ έχει ήδη χάσει».

Η βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής συμπυκνώνεται στον βομβαρδισμό των εκτοπισμένων αμάχων, στη Ράφα. Στην ανθρωπιστική ζώνη ασφαλείας.

Το βίντεο από τη νότια Λωρίδα της Γάζας δείχνουν μια μεγάλη έκρηξη και έντονες πυρκαγιές να καίνε τον καταυλισμό αμάχψν.

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ συνεχίζεται στη Ράφα, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης την Παρασκευή ότι πρέπει να σταματήσει.

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ πως διέπραξε «σφαγή» αμάχων στοχοποιώντας κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα.

«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς» και τη διεθνή «νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφας.

Μετά «τη φρικιαστική σιωνιστική σφαγή που διέπραξε απόψε ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής», γράφει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου κατ’ αυτόν «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες», προσθέτοντας ότι είναι «ενήμερος» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί «υπό εξέταση». 

Το επόμενο βήμα της Δύσης

Σήμερα συναντιούνται στις Βρυξέλλες για το Παλαιστινιακό  οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Ιορδανίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ αύριο -Τρίτη- η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική

  • Στις 6 Μαΐου οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ήταν στη Γάζα, ανάρτησαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ, την έκθεση τους για τα αίσχη που διαπράττει ο Ισραηλινός στρατός στην παλαιστινιακή γη
  • Συμπέραναν συστηματική επίθεση βίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά.
  • Ανακάλυψαν ακόμα και ομαδικούς τάφους με σχεδόν 400 ανθρώπους μερικοί εκ των οποίων είχαν θαφτεί ζωντανοί.
  • Διαπίστωσαν ότι πάνω από 183 γυναίκες γεννούν κάθε μέρα χωρίς φάρμακα για τον πόνο, εκατοντάδες μωρά έχουν πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος για τις θερμοκοιτίδες, οι αποβολές έχουν αυξηθεί 300%,το 95% των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών υποσιτίζονται.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ