Μαζικές θανατώσεις περισσότερων από 70 αδεσπότων ψάχνουν απαντήσεις

Σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα, σε πολλά διαφορετικά περιστατικά, φέρεται να έχουν θανατωθεί περισσότερα από 70 αδέσποτα στην περιοχή του Σταυρού Θεσσαλονίκης. Όλα δείχνουν πως οι αρμόδιοι δεν έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση ανεύρεσης των δραστών.

Μαζικές θανατώσεις περισσότερων από 70 αδεσπότων ψάχνουν απαντήσεις
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μια κυρία που φρόντιζε εθελοντικά κάποια από αυτά, μετά από πολλά ξεχωριστά περιστατικά που οδήγησαν στην θανάτωση περισσότερων από 70 γατιών στην περιοχή του Σταυρού Θεσσαλονίκης κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων, χωρίς ακόμα να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο Βόλβης ή την Αστυνομία.

Η εθελόντρια ενημέρωσε για πολλά διαφορετικά συμβάντα τον Δήμο Βόλβης και όπως αναφέρει δεν πήρε καμία απάντηση. Αντίστοιχα και το 20 δυσκολεύτηκε να πάρει απάντηση από τους αρμόδιους φορείς,καθώς ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατόν να μιλήσουμε με τον αρμόδιο διοικητή του τμήματος για σχολιασμό ή την υπεύθυνη αντιδήμαρχο για ενημέρωση των πεπραγμένων του Δήμου για την ευζωία των αδεσπότων.

Στην κατάθεση μήνυσης στο ΑΤ Ασπροβάλτας κατ' αγνώστων, η αρμόδια αντιδήμαρχος ήταν παρούσα σύμφωνα με την μαρτυρία της εθελόντριας που φρόντιζε κάποια από τα αδέσποτα.

Τι ισχύει - Ποιος έχει την ευθύνη

Την απόλυτη ευθύνη για την φροντίδα και την ευζωία των αδέσποτων ζώων την έχουν οι οικείοι δήμοι στα σύνορα των οποίων μένουν τα αδέσποτα. Η ευθύνη συμπεριλαμβάνει την τροφή, το νερό, την υγειονομική περίθαλψη συμπεριλαμβανομένων των στειρώσεων και την συνολική ευζωία.

Είναι κατανοητό πως για μια σειρά λόγων, οι περισσότεροι Δήμοι αναλαμβάνουν μερίδα ή καμία από αυτές τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Είτε βασίζονται αποκλεισιτκά σε εθελοντές, είτε τους συνδράμουν με τροφές ή ορισμένες συμβάσεις με κτηνιάτρους. Οι περισσότεροι Δήμοι θα μπορούσαν με πρόσληψη «δημοτικών κτηνιάτρων» να μειώσουν το κόστος και να κάνουν πιο εφικτή την περίθαλψη και την ευζωία.

Οπότε το αρχικό πρόβλημα ξεκινά από τους Δήμους.Το επόμενο από την αστυνομία, όπου παρά την προσθήκη αστυνομικών με αντικείμενο τα αδέσποτα ζώα, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ασχολούνται ή δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν. Μόνο αν δώσει εντολή ο υπουργός για κάτι που βγήκε στο διαδίκτυο υπάρχει ελπίδα διερεύνσης. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και στην περίπτωση του Όλιβερ, με σαφείς υποψίες και συγκεκριμένο κατηγορητήριο, δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Τι δεν έχει γίνει

Αυτό που κυρίως πρέπει να συμβεί όταν έχεις 20-25 μαζικές θανατώσεις ζώων είναι αρχικά να υπάρχει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και ανάλογα με το αποτέλεσμα να διερευνηθούν άλλα αίτια, όπως η ποιότητα του νερού της περιοχής και περιβαλλοντικοί παράγοντες Την δεδομένη στιγμή, σίγουρα δεν έχει γίνει καμία πραγματογνωμοσύνη για κανένα από τα 70+ αδέσποτα και κανένας έλεγχος των υπολοίπων παραγόντων.

Τα περισσότερα από τα ζώα, έμεναν, έτρωγαν και κινούνταν μακριά από κατοικημένη περιοχή, πράγμα το οποίο αφενώς μειώνει τους υπόπτους και αφετέρου το περιστατικό δεν σχετίζεται με πιθανή «ενοχλητική συμπεριφορά των αδεσπότων» που θα δημιουργούσε αντιπάθειες στην γειτονιά. Θα επανέλθουμε με δηλώσεις του διοικητή του οικείου αστυνομικού τμήματος στον οποίο παραπεμφθήκαμε από τον αρμόδιοα αστυνομικό επιφορτισμένο για τα ζώα συντροφιάς και της αρμόδιας αντιδημάρχου. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ