Γερμανία: Ο ένας στους πέντε πολίτες θέλει μια πιο «λευκή» εθνική ομάδα

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από δημόσιο ραδιοτηλεοτπικό φορέα, κανονικοποίησε ερώτηση που αφορούσε το χρώμα της επιδερμίδας των παιχτών της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας και οι περισσότεροι δεν το πήραν πολύ καλά...

Γερμανία: Ο ένας στους πέντε πολίτες θέλει μια πιο «λευκή» εθνική ομάδα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο προπονητής της εθνικής Γερμανίας Γιούλιαν Νάγκελσμαν δήλωσε την Κυριακή ότι μια δημοσκόπηση που παρήγγειλε ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ARD και η οποία ρωτούσε για το χρώμα του δέρματος των παικτών της εθνικής ομάδας ήταν ρατσιστική και δήλωσε έκπληκτος που ειπώθηκε στους ερωτώμενους.

Η δημοσκόπηση, που έγινε κατά παραγγελία του ARD, ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με δικαιώματα στο Euro 2024 που ξεκινά στη Γερμανία στις 14 Ιουνίου, ανέφερε ότι κάτι περισσότερο από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί περισσότερους λευκούς παίκτες στην εθνική ομάδα.

Το Σάββατο, ο παίκτης της εθνικής ομάδας Τζόσουα Κίμιχ χαρακτήρισε τη δημοσκόπηση ρατσιστική και ο προπονητής του συμφώνησε.

«Ο Τζος απάντησε πολύ καλά, με μια πολύ σαφή και μελετημένη δήλωση», δήλωσε ο Νάγκελσμαν σε συνέντευξη Τύπου. «Το βλέπω αυτό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτή η ερώτηση είναι τρελή».

Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας, δεν φαίνονται να έχουν αντίστοιχα προβλήματα.

Υπάρχουν αθλητές τουρκικής και αφρικανικής καταγωγής στην Εθνική Γερμανίας

Η ομάδα της Γερμανίας που αγωνίζεται στο Euro έχει μαύρους παίκτες, καθώς και παίκτες με τουρκική καταγωγή μεταξύ άλλων. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δήλωσε ότι ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν σε ένα ντοκιμαντέρ του ARD για το ποδόσφαιρο και τη διαφορετικότητα ήρθε επανειλημμένα αντιμέτωπος με δηλώσεις σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ.

Είπε ότι ανέθεσε τη δημοσκόπηση προκειμένου να έχει μετρήσιμα στοιχεία σχετικά με τέτοιες δηλώσεις. «Ήμουν σοκαρισμένος που τέτοιες ερωτήσεις γίνονται και οι άνθρωποι πραγματικά απαντούν», δήλωσε ο Νάγκελσμαν. «Είναι ρατσιστικό. Νιώθω ότι πρέπει να ξυπνήσουμε. Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να φύγουν αναζητώντας μια ασφαλή χώρα.

«Στη Γερμανία ζούμε καλά και τείνουμε να αποκλείουμε αυτά τα πράγματα. Μια ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πώς μπορούν να ενωθούν διαφορετικές κουλτούρες, θρησκευτικό υπόβαθρο και χρώμα δέρματος.

«Είναι καλό έτσι όπως είναι τώρα. Παίζουμε ένα Euro για όλους στη χώρα και όποιος παίζει κορυφαίο ποδόσφαιρο καλείται να είναι μέλος της εθνικής ομάδας. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ξαναδιαβάσω τέτοιες αηδίες σε δημοσκοπήσεις». Η Γερμανία ανοίγει το τουρνουά με τον αγώνα του ομίλου Α εναντίον της Σκωτίας στις 14 Ιουνίου.

Δεν είναι μόνο η ερώτηση ρατσιστική, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων είναι ρατσιστές

Η επίμαχη ερώτηση τέθηκε ως εξής «Συμφωνείτε με την πρόταση: Θα μου άρεσε περισσότερο αν στην εθνική ομάδα της Γερμανίας αγωνίζονταν περισσότεροι λευκοί;». Με το 21% να απαντά θετικά και το 65% να μην συμφωνεί. Μένει ακόμα ένα 14% που θεώρησε πως το χρώμα της επιδερμίδας ενός ανθρώπου είναι κάτι υπό συζήτηση αλλά δεν πήρε θέση.

Το ποσοστά φτάνουν το 47% σε όσους θα ψηφίσουν AfD στις εκλογές. Ένα συνοθύλευμα ναζί, ξενοφοβικών, ρατσιστών και λοιπών «Άρειων από τα LIDL». Με το υπόλοιπο 53% προφανώς να είναι αντίστοιχα ρατσιστές, αλλά να νιώθει ντροπή να το παραδεχθεί δημόσια.

Αντίστοιχα ερωτήθηκαν αν τους αρέσει που ο Ιλκάι Γκουντογάν, ο αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας είναι τουρκικής καταγωγής με το 17% να απαντά πως δεν τους αρέσει και το 67% να μην έχει πρόβλημα. 

Μια τέτοια ερώτηση μπορεί να τεθεί από κοινωνιολόγους και ειδικούς στο αντικείμενο, αλλά το να τίθεται από την δημόσια τηλεόραση μιας χώρας, είναι κάτι που δημιουργεί ένα προηγούμενο και θέτει το χρώμα της επιδερμίδας ενός ανθρώπου σαν κάτι υπό συζήτηση.

Να τονίσουμε πως με τα ποσοστά των Γερμανών μεταναστευτικής καταγωγής να είναι μεγάλα, ενδιαφέρον θα είχε η κοινωνιολογική προσέγγιση της ερώτησης όπου θα δημοσιεύονταν η φυλή των ερωτηθέντων, καθώς το ζήτημα είναι πως ο ρατσισμός μεταξύ των λευκών Γερμανών, θα έδινε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Πράγματα που αν τα δείτε στο 29:10 του ντοκιμαντέρ Χρυσή Αυγή μια Προσωπική Υπόθεση, θα καταλάβετε πως ούτε εμείς τα είχαμε ποτέ ακριβώς λυμμένα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ