Η θρησκεία, η επιστήμη, ο Μόσιαλος και το τηλεσκόπιο


Ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων, μια ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών πιστών αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία τον κατηγορεί για προσβλητική επίθεση κατά του Χριστιανισμού.

Η θρησκεία, η επιστήμη, ο Μόσιαλος και το τηλεσκόπιο

ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΣΑΠΗΣ*

Η ανάρτηση που σατιρίζει τους αντιεμβολιαστές κάνει αναφορά στον αστικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κρατούσε κατά τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου έναν κρίνο, τον οποίον της προσέφερε ώστε να γίνει έτσι η Θεία σύλληψη.

Αν και ο συγκεκριμένος μύθος αμφισβητείται και από την ίδια την εκκλησία, καθώς δεν έχει έρεισμα στην Καινή Διαθήκη ή στη χριστιανική γραμματεία, η σατιρική αναφορά στο πρόσωπο της Παναγίας ήταν αρκετή ώστε να αναστατώσει μέχρι και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το κίνημα του αντιεμβολιασμού είναι ακμαίο, επιστήμονες δηλώνουν ανοιχτά ότι χρειάζεται θάρρος η δημοσίευση επιστημονικών ερευνών και της οποίας η κυβέρνηση αρνείται ανοιχτά την ύπαρξη επιστημονικών αποδείξεων όσον αφορά ζητήματα δημόσιας υγείας.

Το γεγονός όμως ότι την ημέρα των Χριστουγέννων τίθεται στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της πίστης στις γραφές, μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε καλύτερα ποιος είναι ο κοινός ρόλος της θρησκείας και της επιστήμης στην ζωή ενός ανθρώπου.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που έχει απασχολήσει τον άνθρωπο είναι αυτό της ζωής. Από την αυγή της ανθρωπότητας γνωρίζουμε πως οι πρόγονοί μας, οργανωμένοι σε κοινωνίες, προσπάθησαν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα όπως το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος και το από που προήλθε ο άνθρωπος. Στην εποχή μας, το κενό αυτό γνώσης υπόσχονται να το καλύψουν με διαφορετικό τρόπο δύο θεσμοί: αυτός της θρησκείας και αυτός της επιστήμης.

Η θρησκεία δίνει απαντήσεις στα υπαρξιακά μας ερωτήματα διηγούμενη ιστορίες όπως αυτή που είχε το θράσος να σατιρίζει ο κ. Μόσιαλος. Οι ιστορίες αυτές, βγαλμένες από πανάρχαιες γραφές, περιέχουν προαιώνιες αλήθειες που δεν επιδέχονται αντίρρηση.

Η επιστήμη από την άλλη, δίνει απαντήσεις στέλνοντας τηλεσκόπια στο διάστημα.

Είναι μια υπέροχη σύμπτωση το γεγονός πως σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, η Αμερικανική (NASA), Καναδική (CSA) και Ευρωπαϊκή (ESA) Διαστημική Υπηρεσία θα βάλουν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.
Στόχος αυτού του project που κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια είναι να γίνουν παρατηρήσεις που θα αποκαλύψουν την σύνθεση μακρινών πλανητών και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς αλλά και να παρθούν δεδομένα που θα δώσουν απαντήσεις στο πως σχηματίστηκε και εξελίχθηκε το σύμπαν.

Μέρες που είναι λοιπόν, χρειάζεται κάθε άνθρωπος να αποφασίσει ποια απάντηση θα δεχτεί: το βολικό ψέμα που μας διδάσκουν οι γραφές, ότι είμαστε το περιούσιο είδος- ο λόγος ύπαρξης του κόσμου τούτου ή την άβολη αλήθεια που θα μας πει το τηλεσκόπιο James Webb, ότι είμαστε το αποτέλεσμα μιας ακραίας σύμπτωσης, επιβαίνοντες σε μια ασήμαντη κουκίδα ύλης που ταξιδεύει χωρίς στόχο σε ένα απέραντα μοναχικό σύμπαν.

Αν μη τι άλλο, την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε το 2021, την χρωστάμε σε ένα όργανο: το τηλεσκόπιο.

Καλά Χριστούγεννα!


* Ο Σπύρος Κασάπης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος προπτυχιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα των Μηχανολόγων Αεροναυπηγών από το Πολυτεχνείο του Worcester, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα των Μηχανολόγων Ναυπηγών και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ