Εσύ, πόσο «επικίνδυνος για τη δημοκρατία και την πατρίδα» νιώθεις σήμερα;

Έχετε σκεφτεί, πόσες φορές και γιατί, ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης, έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια σε «κίνδυνο για τη δημοκρατία» και «την πατρίδα»; Μήπως είσαι ο επόμενος "κίνδυνος";

Εσύ, πόσο «επικίνδυνος για τη δημοκρατία και την πατρίδα» νιώθεις σήμερα;
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Μια επανεκλογή του σκληροπυρηνικά αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα ήταν επικίνδυνη για τη δημοκρατία», δήλωσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τυγχάνει να είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας.
Όχι, δεν το είπε σε κομματική εκδήλωση, αλλά στη Διεθνή Σύσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο. Μπροστά σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους απ’ όλο τον κόσμο.

Όχι ότι βέβαια είναι δύσκολο να το πιστέψεις.

Μιλάμε για τον ίδιο αρχηγό κόμματος, που το 2017 και ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν εν εξελίξει, είχε δηλώσει –σε μεγάλο διεθνές Μέσο, στο περιοδικό POLITICO- πως «Η Χρυσή Αυγή είναι σα να μην υπάρχει. Η βία στην Ελλάδα, προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά τα τελευταία χρόνια».

Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά από αυτή τη δήλωση, η ιστοσελίδα της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, δημοσίευσε πανηγυρικό κείμενο, δίνοντας συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΝΔ για την κατάρριψη της «σκευωρίας περί ρατσιστικής βίας»..

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα έγραφε: «Σε μια σαφέστατη ομολογία που καταρρίπτει πλήρως τις θεωρίες περί “ρατσιστικής βίας” της Χρυσής Αυγής, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο γνωστό περιοδικό “Politico”. Ιδού η μεγάλη αλήθεια που είπε ο Μητσοτάκης – και μπράβο του:Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εσωτερική τρομοκρατία, προερχόμενη από την άκρα αριστερά. Η βία προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέθρεψε μια κουλτούρα μίσους…”».

το 2021, το ίδιο περιοδικό (Politico) στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει αυτή την "αθωωτική" δήλωση για την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση, έκανε μεγάλο αφιέρωμα «στην επάνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται πως κάνει τα στραβά μάτια, ελπίζοντας να κρατήσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους στο πλευρό του» και πως «η χρυσή Αυγή έχει ακόμα επιρροή».

Τι άλλο είναι «επικίνδυνο για τη δημοκρατία», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Μα τα social media φυσικά.

4 Ιουλίου, του 2021, ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στη Βουλή, δηλώνει: «Οι αλγοριθμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι έτσι σχεδιασμένοι για να ακούμε μόνο απόψεις που ταιριάζουν με τις δικές μας. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα δημοκρατίας, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να απασχολήσει συνολικά τον δημόσιο διάλογο.


Μητσοτάκης: Tα Social Media είναι επικίνδυνα για τη δημοκρατία και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε (video)


Εδώ να υπενθυμίσουμε, πως η Νέα Δημοκρατία, με χρέη που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, έκανε μία από τις πιο πολυδάπανες διαφημιστικές καμπάνιες στο διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από το 2019 μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της google, το κυβερνών πλέον κόμμα είναι δεύτερο πανευρωπαϊκά στην σχετική λίστα.

Τι άλλο είναι «επικίνδυνο για τη δημοκρατία» σύμφωνα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Η ελευθερία του Τύπου.

Δεν τα λέω εγώ.

Όλες -μα όλες- οι διεθνείς, ανεξάρτητες δημοσιογραφικές ενώσεις και δημοσιεύματα στο εξωτερικό το λένε.
Και μάλιστα, πριν από τις διώξεις δημοσιογράφων όπως ο Κώστας Βαξεβάνης και η Ιωάννα Παπαδάκου, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis. Πριν τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Γιώργου Κυρτσου, που κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματός του πως θέλει να κουκουλώσει το σκάνδαλο.


Διεθνείς Ενώσεις Δημοσιογράφων κατακεραυνώνουν Μητσοτάκη: Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να "φιμώσει" τον Τύπο

Διεθνής διασυρμός: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειραγωγεί τον Τύπο και επιτίθεται σε δημοσιογράφους

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Είμαστε σοκαρισμένοι με το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα


Μέχρι και η η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιουρόβα παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα θεωρείται «προβληματική χώρα» όσον αφορά τα θέματα των μέσων ενημέρωσης.

Το έγκυρο ERUACTIV, έγραφε προχθές (18/02) πως η «συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν γνωστό μυστικό στις Βρυξέλλες εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η χώρα κατατάχθηκε ακόμη χειρότερα από την Πολωνία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, όπου έπεσε πέντε θέσεις από το προηγούμενο έτος.


Άρθρο - κόλαφος του EURACTIV για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα


Επιπρόσθετα, η πρόσφατη τροποιοποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», ουσιαστικά, "ευνουχίζει" την κριτική προς την κυβέρνηση.

Πρόκειται επι της ουσίας για επαναφορά του της χουντικής διάταξης 372 του 1969, η οποία προέβλεπε:

«Εις φυλάκισιν τουλάχιστον ενός έτους και εις χρηματικήν ποινήν τουλάχιστον εκατόν χιλιάδων μεταλλικών δραχμών καταδικάζεται όστις καθ’ οιονδήποτε τρόπον διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ή φήμας επιτηδείας να φέρωσιν ανησυχίας ή φόβον εις τους πολίτας, ή να κλονίσωσι την εμπιστοσύνην του κοινού προς την εξασφαλίζουσαν την κοινήν ειρήνην κρατικήν εξουσίαν, προς τας ενόπλους δυνάμεις της Χώρας και προς το εθνικόν νόμισμα, ή να ταράξωσι την υπό του Κράτους ακολουθουμένην πολιτικήν οικονομικής αναπτύξεως διά της ενθαρρύνσεως εγχωρίων ιδιωτικών επενδύσεων ή διά της προσελκύσεως ξένων κεφαλαίων χάριν δημοσίων ή ιδιωτικών επενδύσεων είτε την ανάπτυξιν της τουριστικής κινήσεως εν τη Χώρα, ή να επιφέρωσιν διαταραχήν εις τας διεθνείς σχέσεις του Κράτους».

Έτσι ακριβώς και στη νέα τροποποίηση Μητσοτάκη - Τσιάρα τιμωρούνται εξοντωτικά δημοσιογράφοι και Μέσα που με δημοσιεύματα μπορεί «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».

Συγκεκριμένα η αντικατάστασή του προηγούμενου άρθρου 191 του ποινικού Κώδικα, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη:

Άρθρο 36: Διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 191 ΠΚ: Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

Για την πατρίδα και όλους αυτούς…

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα Νέα Δημοκρατία, επικίνδυνα –όχι μόνο για τη δημοκρατία- για την πατρίδα είναι και τα «Παρών» σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

«Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας», έγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του που συνοδεύει φωτογραφία του στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τα Ραφάλ.

Ζούμε -ξανά- στην εποχή που όποιος διαφωνεί, για παράδειγμα, με εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων την ώρα που η κοινωνία πεθαίνει, κυριολεκτικά και οικονομικά, είναι «εχθρος της πατρίδος», «προδότης». Και ναι, όλοι ξέρουμε που συνήθως οδηγεί αυτό.

Παρεμπίπτοντος, μιλάμε για τον ίδιο πολιτικό, που από το βήμα της βουλής, ισχυρίστηκε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοτική και πως ο Τσίπρας «αντάλλαξε το Σκοπιανό με τις συντάξεις».

Τέλος, κάτι πολύ σχετικό με τα παραπάνω.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, υπουργός Ανάπτυξης, ιδρυτής της «Ελληνικής Αγωγής» και τηλεπωλητής νανοβιονικών γιλέκων, δήλωσε, σε άλλο ένα από τα κθημερινά, τηλεοπτικά του "διαγγέλματα" πως «Αν δεν υπήρχε καθόλου Αριστερά, το ρεύμα θα ήταν πιο φθηνό».

Δε νιώθετε πως είναι λίγο επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την πατρίδα, να χαρακτηρίζεις τόσους πολλούς, «επικίνδυνους για τη δημοκρατία και την πατρίδα»;

Όχι;

Μπορεί και να είναι ιδέα μου τότε.


Υγ. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριακου Μητσοτάκη, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Άκη Σκέρτσου, του Μάκη Βορίδη, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Θάνου Πλεύρη, είναι πως δεν είχαν προειδοποιήσει για τις προθέσεις τους.

Τον Αύγουστο, του 2018, ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, λέγοντας τα παρακάτω:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι κυβερνήσεις ευθύνονται για τη χρεοκοπία, αλλά περισσότερο απ’ όλα η ηγεμονία της ιδέας της αριστεράς ότι δεν πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές. 

Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει ένας δρόμος ελεύθερης οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η Αριστερά θέλει να ανατρέψει τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας. Αν αυτό δεν γίνει μέσα στην ίδια την κοινωνία, αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι αυτές οι ιδέες είναι εσφαλμένες, δεν θα έχουμε στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Το πρόβλημα βρίσκεται στις ίδιες τις ιδέες της Αριστεράς, αυτές είναι λάθος και αποστερούν την κοινωνία από τη δύναμή της»

Αυτά

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ