Το χαρτζιλίκι του βαθέος Κράτους

Σε μία οποιαδήποτε άλλη χώρα, η επέτειος της δολοφονίας ενός 15χρονου αγοριού από ειδικό φρουρό θα ήταν η αφορμή να συζητάμε τον ρόλο της Αστυνομίας, τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, την σχέση της με τους πολίτες. Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε -παραμονή της δολοφονίας Γρηγορόπουλου- έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ για όλους τους ένστολους.

 

Το χαρτζιλίκι του βαθέος Κράτους
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Και τονίζω, κάποτε, θυμάστε, είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτήν εδώ τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς "το κράτος είστε εσείς". Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε. Όμως, δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες κάτι το οποίο θα έπρεπε, νομίζω, όλοι να το αντιλαμβάνονται: ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία, δεν το έχει κάποιος άλλος».

Αυτό είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega δύο χρόνια πριν. Ένας πρωθυπουργός που σε όλη τη διάρκεια της θητείας του παίζει επικίνδυνα με τα όρια της μορφής που θα πρέπει να έχει η κρατική βία για να θεωρείται νόμιμη.

Σε μία οποιαδήποτε άλλη χώρα, η επέτειος της δολοφονίας ενός 15χρονου αγοριού από ειδικό φρουρό, θα ήταν η αφορμή να συζητάμε τον ρόλο της Αστυνομίας, τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, την σχέση της με τους πολίτες. Θα συζητούσαμε τρόπους να μην συμβεί ξανά ένα ανάλογο τραγικό συμβάν. Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, η επέτειος αυτή είναι η αφορμή η ρήση του πατέρα του να αποκτήσει υλική υπόσταση. Με μία επικοινωνιακή κίνηση υψηλού συμβολισμού, ανακοίνωσε την παραμονή της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ για όλους τους ένστολους.

Λίγες ώρες πριν την εξαγγελία του μέτρου, αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη καταδίωξε 16χρονο που έβαλε βενζίνη κι έφυγε χωρίς να πληρώσει. Η κινηματογραφική καταδίωξη μέσα σε κατοικημένη περιοχή κατέληξε με τον αστυνομικό να πυροβολεί τον 16χρονο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αφήνοντάς τον εγκεφαλικά νεκρό. Οι υποστηρικτές της ακραίας αστυνομικής βίας αγνόησαν όχι μόνο τους κανόνες ενός κράτους δικαίου, αλλά και τους νόμους της φυσικής προκειμένου να δικαιολογήσουν τον αστυνομικό.

Το τραγικό αυτό συμβάν, αφορμή πανηγυρισμού και θαυμασμού για κάποιο σκοτεινό κομμάτι της κοινωνίας μας, όχι μόνο δεν απέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει την οικονομική στήριξη στους ένστολους, αλλά κατά την εξαγγελία της δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την αστυνομική αυθαιρεσία, δεν μίλησε καν για μεμονωμένες περιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος της Αστυνομίας. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Κορκονέας, ο αστυνομικός που πυροβόλησε χθες τον 16χρονο και οι αστυνομικοί που ένα χρόνο πριν είχαν σκοτώσει τον Νίκο Σαμπάνη είναι αναπόσπαστα, οργανικά μέρη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και για να ολοκληρωθεί το αφήγημα, ο εισαγγελέας άσκησε διπλή ποινική δίωξη. Στον αστυνομικό που πυροβόλησε και στον ίδιο τον 16χρονο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από πρόθεση. Είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς. Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη σε εγκεφαλικά νεκρό ανήλικο, προκειμένου να στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή του δράστη αστυνομικού και την κυβερνητική πολιτική, που αφήνει την αστυνομία εγκληματικά ανεξέλεγκτη. Ελπίζω, τουλάχιστον, να μην έδεσαν το παιδί με χειροπέδες στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Το μήνυμα το έχουν πάρει αυτοί στους οποίους απευθύνεται. Σήμερα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει το εκλογικό της κοινό, είναι διατεθειμένη να προκαλέσει πολιτική εκτροπή, ώστε να απομακρύνει τα βλέμματα από την ακρίβεια, τη διαφθορά, τις υποκλοπές. Οι χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους θα αφεθούν να επιβεβαιώσουν τον πατέρα Μητσοτάκη. Ότι το Κράτος είναι αυτοί. Όσοι δεν χώνεψαν ποτέ ότι το 2006 δεν αιματοκυλίστηκε η χώρα, έχουν επιστρέψει να πάρουν εκδίκηση.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ