Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Λουκμάν και εμείς ακόμα μιλάμε για το αν πρέπει να υπάρχουν «Κασιδιάρηδες»

Απ' το «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπός» έως τη χρησιμοποίηση του φασισμού για ψηφοθηρία, δέκα χρόνια δρόμος και πολύς ανθρώπινος πόνος.

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Λουκμάν και εμείς ακόμα μιλάμε για το αν πρέπει να υπάρχουν «Κασιδιάρηδες»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πέρασε κιόλας μια δεκαετία από τη στυγερή δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ενός παιδιού από το Πακιστάν που είχε την ατυχία να συναντήσει στον δρόμο του δυο Χρυσαυγίτες, οι οποίοι με το «έτσι θέλω» επέλεξαν ότι ο 27χρονος Σαχζάτ δεν αξίζει να ζει.

Τα ονόματα των δολοφόνων, Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος. Δυο τύποι που όταν τους συνέλαβαν είπαν στους αστυνομικούς «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπός. Έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό».

Δυο τύποι που ποτέ τους δεν μετάνιωσαν για την πράξη τους και το δικαστήριο για να τους... επιβραβεύσει τους έσπασε την ποινή των ισοβίων, καθώς με 6-1 ψήφους τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Μια «καλή συμπεριφορά» η οποία υπήρξε μετά από μια στυγερή δολοφονία ενός ανθρώπου που δεν τους έκανε τίποτα, απλά έκανε το σφάλμα να είναι από άλλη χώρα.

Μετά την καταδίκη της Χρύσης Αυγής σε εγκληματική οργάνωση, οι δύο δολοφόνοι «έφαγαν» επιπλέον 6 χρόνια για συμμετοχή σε αυτή. Βέβαια εξέτισαν μόνο τα 2/5 της ποινής, καθώς υπήρξε ο «ευεργετικός υπολογισμός» αυτής.

Και ερχόμαστε στη 17η του Γενάρη του 2023. Δέκα χρόνια μετά τη συγκεκριμένη δολοφονία και ακόμα πολλές στο ενεργητικό της φασιστικής οργάνωσης. Με ρατσιστικές, και όχι μόνο, επιθέσεις σε δεκάδες άτομα όλα αυτά τα χρόνια και μια δικαστική απόφαση η οποία δικαίωσε και ανακούφισε όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής.

Η 17η Γενάρη του 2023 όμως μας βρίσκει και με μια άλλη είδηση που σχετίζεται με την παραπάνω. Η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούν να μην επιτρέψουν στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (ηγετικού μέλους της εγκληματικής οργάνωσης) να κατέβει στις εκλογές οι οποίες θα γίνουν σε λίγους μήνες.

Και εδώ κολλάει η, σιχαμερή κατά τα άλλα, απορία «Μα καλά, τώρα το θυμήθηκαν;». Γιατί, όπως όλοι θυμούνται, μιλάμε για ένα κόμμα που χωρίς να του σταθεί κανείς εμπόδιο δημιουργήθηκε το 2020 από τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή.

Τότε η ΝΔ μάλλον δεν είχε πάρει χαμπάρι την ύπαρξη του; Μάλλον όχι. Ίσως το ίδιο το κόμμα να θεωρούνταν, και αυτό, «ένα αυθεντικό κίνημα», όπως είχε ειπωθεί άλλωστε και για τη Χρυσή Αυγή από τον Ανδρέα Λοβέρδο του ΠΑΣΟΚ. 

Κακά τα ψέματα, η ΝΔ ποτέ δεν νοιάστηκε για την ύπαρξη των φασιστικών κομμάτων. Αντιθέτως «πάτησε» πάνω στον κόσμο τους για να βγει το 2019. Τώρα όμως που έχει αρχίσει η κατρακύλα στα ποσοστά της, λόγω διαρροής ψηφοφόρων της προς το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, τρέχει να μαζέψει τα αμάζευτα. Και δεν θα προλάβει, ήδη άφησε το φάντασμα να «μεγαλώσει» και να επανέλθει. Δέκα χρόνια μετά από ένα τόσο θλιβερό γεγονός, δεν μάθαμε τίποτα. Αντιθέτως, πράξαμε τα ίδια.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ