Η Θανατοπολιτική των Ιδιωτικοποιήσεων και το «Μετά θα λογαριαστούμε»

Δεν θα λογαριαστούμε μετά. Θα λογαριαστούμε τώρα. Αυτό το λάθος το έχουμε ξανακάνει και το πληρώσαμε με περισσότερους συνανθρώπους μας νεκρούς από την Θανατοπολιτική των Ιδιωτικοποιήσεων. 

Η Θανατοπολιτική των Ιδιωτικοποιήσεων και το «Μετά θα λογαριαστούμε»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι ιδιωτικοποιήσεις μέσα από τρικ με τα οποία οι Δημόσιοι Οργανισμοί δανείζονταν υπέρογκα για έργα υποδομής που θα έπρεπε να αναλάβει το κράτος, ήταν το πρώτο βήμα. Το κράτος μείωνε τις επιδοτήσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να απαξιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Μετά παρουσιάζονταν στον πολίτη σαν ζημιογόνοι οργανισμοί ΔΕΚΟ με εργαζόμενους «τεμπέληδες» που τοποθετήθηκαν με κομματικά κριτήρια (μάντεψε ποιος τους έβαλε ως ρουσφέτι). Ύστερα οι πολιτικοί δολοφόνοι των δημοσίων οργανισμών, αναλάμβαναν να τους «σπάσουν» σε κομμάτια, όπου το κομμάτι των υπηρεσιών πωλούνταν και τα ζημιογόνα κομμάτια των υποδομών έμεναν στο κράτος. Σταματούσαν τις προσλήψεις για την περαιτέρω απαξίωση εν μέσω μνημονίων. Είχαμε το υγιές κομμάτι που ξεπωλούνταν και το άρρωστο, το οποίο φορτώνονταν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο ή έκλεινε. Αυτή είναι η σύντομη περιγραφή, στο πόδι είναι η αλήθεια, για τη Θανατοπολιτική των Ιδιωτικοποιήσεων.

Συνέβη με τράπεζες, όπου το κράτος φορτώθηκε τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιώτες πήραν καταθέσεις και πελάτες. Χωρίς κανείς να ελέγξει τα θαλασσοδάνεια σε ημετέρους που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις και τακτοποιήθηκαν καθώς έκλειναν οι εταιρείες. Συνέβη με τον ΟΣΕ, όπου το Δημόσιο πήρε τα χρέη και τα βάρη και οι Ιταλοί πήραν το κομμάτι των μεταφορών, παίρνοντας τα χρήματα των εισιτηρίων με αυξημένο κόστος και επιχορηγήσεις για τις «άγονες γραμμές». Συνέβη με την Ολυμπιακή, τον αερομεταφορέα που δεν είχε ούτε μία συντριβή (από τις πιο ασφαλείς εταιρείες παγκοσμίως επειδή άνηκε στο Δημόσιο), όπου τα χρέη του κράτους προς αυτήν ήταν περίπου τα ίδια με τα χρέη της Ολυμπιακής προς τρίτους. Στον ίδιο δρόμο είναι τα νοσοκομεία που έχουν απαξιωθεί προ πολλού, χωρίς καν τις απαιτούμενες προσλήψεις. Όταν ακούτε για προσλήψεις στα νοσοκομεία, να γνωρίζετε πως αυτές είναι πάντα λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις. Γίνονται μόνο και μόνο για να κρατηθεί ο «ασθενής» στην ζωή και οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτα άδικες συμβάσεις. Άδικες για το λειτούργημα και για την ανθρώπινη υπόσταση. Στον ΟΣΕ είχαν να προσληφθούν σταθμάρχες από το 1999, όπου προσελήφθησαν 17. Ήταν προδιαγεγραμμένα τα ατυχήματα. Από το εξυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ που υπηρετούσε με συνέπεια την Θανατοπολιτική, έως τις Κυβερνήσεις Καραμανλή και αυτές των Μνημονίων. Η δε τηλεδιοίκηση λειτουργούσε μέχρι και πριν 4 χρόνια.

Το επόμενο Project της Θανατοπολιτικής Α.Ε. είναι το νερό. Όπου η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως μετά τις ιδιωτικοποιήσεις οι παρεχόμενες υπηρεσίες πέφτουν κατακόρυφα. Θα κάνετε ντους με λασπόνερα σαν τους ελέφαντες στην σαβάνα και θα πίνετε νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς. Σχεδόν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού έχουν πλέον γυρίσει σε Δήμους και Δημόσιο, καθώς οι «επενδυτές» έκοψαν χρήματα από την συντήρηση του δικτύου. Αντιστέκονται μόνο θατσερικού τύπου κυβερνήσεις που τις συντηρούν στην ζωή τα δικά τους ΜΜΕ της «αδικημενικής» ενημέρωσης και αυτές μέχρι να πέσουν με πάταγο. Πλέον η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λογίζεται ως αρνητική εξέλιξη από το 66% των πολιτών.

Οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν.
Ο καπιταλισμός σκοτώνει.
Το «Αόρατο Χέρι της Αγοράς» σε πνίγει.
Οι Χατζηδάκηδες σκοτώνουν, με λίγα λόγια (ΔΕΗ, Ολυμπιακή, ΟΣΕ), και συγκεκριμένα οι πολιτικές που υπηρετούν.
Η Θανατοπολιτική πάνω σε ανθρώπους και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να τελειώσει.
Το Κέρδος δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τον Άνθρωπο.
Δεν ξεχνάμε, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα λάθη των άλλων και προσχωράμε.
Δεν θα λογαριαστούμε μετά.
Θα λογαριαστούμε τώρα.
Αυτό το λάθος το έχουμε ξανακάνει και το πληρώσαμε με περισσότερους συνανθρώπους μας νεκρούς από την Θανατοπολιτική των Ιδιωτικοποιήσεων. 
Φιλιά από την θέση 108.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ