Κατερίνα Κυρμιζή: «Η "Μπαλάντα της Μάνας" είναι το τραγούδι που τραγούδησα κλαίγοντας» (video)

Η «Μπαλάντα της Μάνας», με ερμηνεύτρια την Κατερίνα Κυρμιζή, από το νέο άλμπουμ «Ο Βασιλιάς της Λύπης» του Νίκου Γρηγοριάδη, ένα συνταρακτικό τραγούδι σε μουσική του ίδιου και ποίηση της Μελισσάνθης, είναι ένα πικρό νανούρισμα-μοιρολόι για όσους χάθηκαν και χάνονται ακόμη στον βυθό της θάλασσας στον δρόμο τους προς μια καλύτερη ζωή.

Κατερίνα Κυρμιζή: «Η
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι φορές που η πρώτη ακρόαση ενός τραγουδιού ενεργοποιεί μέσα σου ένα «ειδικό» συναίσθημα. Ένα συναίσθημα που «αιχμαλωτίζει» τις αισθήσεις σου όλο και περισσότερο σε κάθε επόμενη ακρόαση, καθώς βουτάς ολοένα και πιο βαθιά στους ήχους και τα νοήματα, όπως ένας δύτης στον βυθό.

Η «Μπαλάντα της Μάνας» ανήκει ανάμεσα στα τραγούδια που διαθέτουν αυτό το «ειδικό βάθος». Αρχής γενομένης από τον μελοποιημένο λόγο του, που αποτελεί μία στιχουργική ανασύνθεση του εκτενούς, ομότιτλου του τραγουδιού ποιήματος της σημαντικής ποιήτριας του προηγούμενου αιώνα Μελισσάνθης. Ένας λόγος βαθιάς και ταυτόχρονα λεπτής ευαισθησίας, που φέρνει στα χείλη της μάνας που θρηνεί την τραγική απώλεια του παιδιού της ένα απόκοσμο νανούρισμα που συνταράζει.

Στη μελοποίησή του, ο Νίκος Γρηγοριάδης μεταχειρίζεται τις λέξεις και τα νοήματα με σοφία, βαδίζοντας σε μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ελαφριά μελωδικότητα ενός παιδικού νανουρίσματος και τη βαριά υποβλητική ατμόσφαιρα ενός σπαρακτικού θρήνου. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί στην εξαιρετική ενορχήστρωσή του έναν συνδυασμό από λεπτούς, ανάλαφρους ήχους στα πλήκτρα του από τη μία και βαθιές, «ευρύχωρες» πλάτες από την άλλη, αλλά και ήχους ειδικά σχεδιασμένους ώστε να δίνουν την αίσθηση ενός υδάτινου βυθού, ενώ οι εξαιρετικοί μουσικοί που τον πλαισιώνουν βάζει ο καθένας τους ένα πολύτιμο «λιθαράκι» στην καλοδουλεμένη ατμόσφαιρα της μουσικής του τραγουδιού.

Η Κατερίνα Κυρμιζή, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λειτουργεί με απόλυτη συναίσθηση του εξισορροπητικού της ρόλου. Η ερμηνεία της είναι βαθιά γυναικεία και φυσικά εσωτερική, απαλλαγμένη από κάθε διάθεση να κυριαρχήσει ερμηνευτικά πάνω στις λέξεις ή να εκβιάσει το συναίσθημα, μεταφέροντας το κέντρο της ακρόασής μας στον ψυχικό κόσμο και την εσωτερική φωνή της ηρωίδας της. Εκεί όπου το νανούρισμα και ο θρήνος γίνονται ένα, στο βάθος της ψυχής μίας μάνας όπου το αίσθημα της απώλειας την ακινητοποιεί ως ύπαρξη στον τόπο και τον χρόνο, κρατώντας τη ζωντανή μόνο μέσα στην απόκοσμη διάσταση του αξεπέραστου ψυχικού της πόνου.

Εν κατακλείδι, με την καθαρή καλλιτεχνική ματιά της και τη συναισθηματική της επιδραστικότητα, η «Μπαλάντα της Μάνας» είναι ένα τραγούδι που προκαλεί τόσο αληθινή συγκίνηση όσο και την ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίησή μας για κάθε τραγική απώλεια ανθρώπινης ζωής, όπως οι τόσες και τόσες που έχουν σημειωθεί στα νερά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, στην αγωνιώδη προσπάθεια πολλών προσφύγων να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία συνεχιζόμενη ανείπωτη τραγωδία, την οποία ο «πολιτισμένος κόσμος» -μέρος του οποίου αποτελούμε όλοι μας- οφείλει με κάθε τρόπο να πάψει επιτέλους να «ανέχεται».

Η αναφορά μας στη συγκινητική «Μπαλάντα της Μάνας» κλείνει με τα λόγια της ίδιας της ερμηνεύτριας του τραγουδιού, Κατερίνας Κυρμιζή, αποκλειστικά για το 2020mag.gr:

“Η Μπαλάντα της Μάνας είναι το τραγούδι που τραγούδησα κλαίγοντας. Οι συνθήκες που το τραγούδησα χαράχτηκαν στη μνήμη μου και την ερμηνεία μου θα την ξεχωρίζω από όσες έχω κάνει. Αν και το είχα ακούσει όσο το μαστόρευε ο Νίκος, συνειδητοποίησα τους στίχους την ώρα που το τραγούδησα πρώτη φορά μπροστά στο μικρόφωνο - για να έχει ο Νίκος έναν οδηγό. Ένιωσα ότι μοιρολογώ σαν Παναγιά - μικρή, θνητή κι ανήμπορη, σιμά στη θάλασσα, μιας και δεν έχω τάφο να κλάψω το παιδί μου, αλλά ένα στοιχειό που χορταίνει με λείψανα τα αχόρταγα βάθη του. Η μπαλάντα της μάνας είναι ένα πικρό μοιρολόι-νανούρισμα. Κρατήθηκε η φωνή οδηγός, κι έτσι κυκλοφόρησε. Δύο takes όλα κι όλα, δεν άντεξα να πω τρίτο. Πλάνταξα”.

Η Mπαλάντα Tης Mάνας - Κατερίνα Κυρμιζή | Official Music Video


Διαβάστε τη συνέντευξη του Νίκου Γρηγοριάδη στο 2020mag.gr και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη για την κυκλοφορία του άλμπουμ του «Ο Βασιλιάς της Λύπης».


INFO

Η Μπαλάντα της Μάνας

Συνθέτης: Νίκος Γρηγοριάδης
Ποίηση: Μελισσάνθη (αποσπάσματα)
Ερμηνεύτρια: Κατερίνα Κυρμιζή

Digital Album: Ο Βασιλιάς Της Λύπης | FormiggArt 2021

Ηχογράφηση, Μίξη, Mastering: Ηλίας Λάκκας, Odeon
Ενορχήστρωση, Προγραμματισμός: Νίκος Γρηγοριάδης
Παραγωγή: Νίκος Γρηγοριάδης, Κατερίνα Κυρμιζή, Ηλίας Λάκκας

Έπαιξαν:
Τύμπανα: Δημήτρης Αντωνιάδης
Μπάσο: Γιάννης Γρηγορίου
Ακουστική Κιθάρα, Πιάνο, Keyboards: Νίκος Γρηγοριάδης
Ηλεκτρικές Κιθάρες: Προκόπης Κρανιδιώτης

Βίντεο: Νίκος Γρηγοριάδης

Νίκος Γρηγοριάδης 
Bandcamp | Facebook | Spotify | Deezer 

Κατερίνα Κυρμιζή 
YouTube Artist Channel | Instagram | Facebook | Twitter | Spotify

Επικοινωνία: Αλέξανδρος Καραμαλίκης, Τζίνα Φουντουλάκη 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ