Σιώτας και Δεληβοριάς έσωσαν τον κόσμο με ένα live γεμάτο ρομαντισμό (review)

Στην καρδιά του ελληνικού συναυλιακού καλοκαιριού, ο Φώτης Σιώτας ανέβηκε στη σκηνή του Gazarte και μας έπαιξε μουσικές που αγαπάμε, βγαλμένες από μια άλλη εποχή. Μαζί του ο υπέροχος Φοίβος Δεληβοριάς.

Σιώτας και Δεληβοριάς έσωσαν τον κόσμο με ένα live γεμάτο ρομαντισμό (review)
ΠΡΟΒΟΛΗ

30 χρόνια βιολιστής, ο ξεχωριστός Φώτης Σιώτας έχει αφήσει τα μουσικά του αποτυπώματα σχεδόν παντού. Τα τελευταία χρόνια, η συνάντησή του με τον ποιητή και στιχουργό Θοδωρή Γκόνη έφερε ως αποτέλεσμα δύο δίσκους, «Τα δεύτερα» και τα «Δύο λάθη», προκαλώντας μια στάση άξια αναφοράς για το ελληνικό τραγούδι. Το πάντρεμα διαφορετικών αισθητικών, όπως του ηλεκτρονικού folk με το λαϊκό τραγούδι, του εναλλακτικού με το ρεμπέτικο, δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο, ιδίως μάλιστα όταν όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από τον διάχυτο ρομαντισμό και τις πειραματικές διαθέσεις του. Μια τέτοια, «αγαπησιάρικη» βραδιά είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πριν από λίγες μέρες στη σκηνή της ταράτσας του Gazarte, όπου ο Φώτης Σιώτας, με εκλεκτό καλεσμένο τον Φοίβο Δεληβοριά, μας ταξίδεψαν και μας συγκίνησαν.

Το ρολόι δείχνει περασμένες δέκα και ο Φώτης Σιώτας ανεβαίνει στη σκηνή και, αφού μας χαιρετίσει, μας συστήνει στους μουσικούς του. Πλαισιώνεται από μια ταλαντούχα ομάδα φίλων, με τον Γιώργο Φουντούκο στην κλασική κιθάρα, τον Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Γιάννη Αγγελόπουλο, ή Γιαν Βαν, στα τύμπανα, τον Δημήτρη Τσεκούρα στο μπάσο και τον Κωστή Κωστάκη στη χαβάγια. Την επιμέλεια στα φώτα έχει αναλάβει ο Δημήτρης Σταμάτης, ενώ την επιμέλεια του ήχου ο Σταύρος Γεωργιόπουλος. Τα δύο τραγούδια με τα οποία ξεκινά τη μουσική βραδιά, το «Ο Ταύρος» και το «Πάσο» τα ακούμε με λίγο «μπουκωμένο» ήχο, αλλά ευτυχώς αυτό διορθώνεται γρήγορα για να απολαύσουμε το live κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

Αφού ακούσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή του «Πάρε τ’ αχνάρια μου», αλλά και την «Φαρμακωμένη», ο Σιώτας μας ενημερώνει πως ακολουθεί μια κατηγορία με «ρετρόλ» τραγούδια, που αποτελείται κυρίως από τραγούδια της τελευταίας του δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Δύο λάθη». Θα ακούσουμε μεταξύ άλλων τα «Ξεχασμένα δάκρυα», «Είναι θέμα ρυθμού», «Κάθομαι πάνω στο χρόνο μου», το «Εν οίδα ότι την είδα», ένα βραζιλιάνικο μπάλο, το «Κιβωτός» και το «Ράγισμα».

Και μετά από μια ειδική εισαγωγή, έρχεται η σειρά του Φοίβου Δεληβοριά. Ανεβαίνοντας πάνω στη σκηνή ερμηνεύει το «Μόνο ψέματα». Ένα πολύ προσωπικό τραγούδι, κάθε στίχος του οποίου κόβει σαν ξυράφι και λέει «όλη την αλήθεια» για τον ίδιο, όπως συνηθίζει να αναφέρεται σ’ αυτό στα live του. Στη συνέχεια θα μιλήσει για τη σχέση του με τον Σιώτα και για τα χρόνια της φιλίας τους, η οποία τους έφερε ακόμα πιο κοντά με το «ΑΝΙΜΕ».

Προτού μας ταράξει με την «Άγρια Ορχιδέα» του, αναφέρει πόσο καθοριστική ήταν η δουλειά που έκανε ο Σιώτας στο συγκεκριμένο κομμάτι και περιγράφει αναλυτικά το περίεργο, σουρεαλιστικό όνειρο που ενέπνευσε τη δημιουργία του τραγουδιού, που φέρνει λίγο σε Sex Pistols και είναι απόλυτα ταιριαστό με τη σημερινή πραγματικότητα. Στη συνέχεια θα μας παίξει το «Ένα γουρούνι λιγότερο» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, το «Άρχισαν τα όργανα», ενώ θα μας αφήσει με το τραγούδι του «Φώτης», ένα τραγούδι που μιλά για τη σχέση του με τον πατέρα του και θα το αφιερώσει, ένεκα της περίστασης, στον οικοδεσπότη.

Ο Φοίβος κατεβαίνει κι ο Φώτης παραμένει. Μαζί με την μπάντα του θα συνεχίσουν να παίζουν τα τραγούδια του, όπως το “George Best”, το «Τα λόγια είναι γράμματα» και το «Να είμαι κάτω απ' την μουριά» από τον δίσκο «Τα δεύτερα», μια πολύ ωραία διασκευή στο τραγούδι «Μ' αρέσει αυτό το σύστημα το καουμπόϊκο» του αξέχαστου «Τρίο Κιτάρα» και πολλά άλλα.

Παρά το θεωρητικά χαλαρό κλίμα της συναυλίας, οι εντάσεις ανέβαιναν σταδιακά και μέχρι το τέλος ο βιρτουόζος Φώτης Σιώτας δεν άφησε κύτταρο ασυγκίνητο. Στο σύνολό της ήταν μια τρυφερή βραδιά, με το δροσερό αεράκι του καλοκαιριού να συνεπαίρνει το σώμα και τις διαθέσεις σε μέρη που μόνο τα τραγούδια μπορούν να ορίσουν.

Φωτογραφίες: Ματθαίος Λεωνίδας

Επικοινωνία: zuma communications


Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Φώτης Σιώτας στο 2020mag.gr και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη λίγες μέρες πριν το live στο Gazarte.


 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ