1-5/2: Ο Παύλος Παυλίδης «συναντά» τον Γιάννη Μαρκόπουλο live στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Παύλος Παυλίδης διασκευάζει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης 16 από τις σημαντικότερες συνθέσεις του. Μια απρόσμενη μουσική συνάντηση σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή.

1-5/2: Ο Παύλος Παυλίδης «συναντά» τον Γιάννη Μαρκόπουλο live στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από 1 έως 5 Φεβρουαρίου, ένας σύγχρονος τραγουδοποιός «συναντά» έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και δημιουργεί μια μουσική παράσταση που μας ταξιδεύει στο μέλλον.

Ύστερα από πρόσκληση της οικογένειας του Γιάννη Μαρκόπουλου, μια απρόσμενη μουσική συνάντηση ξετυλίγεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, γεμάτη αναμνήσεις, έντονα συναισθήματα αλλά και ανεξερεύνητα ηχητικά τοπία. Ο Παύλος Παυλίδης δίνει νέα πνοή σε 16 από τα σημαντικότερα τραγούδια του συνθέτη και τα τοποθετεί σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, εμπλουτισμένα με ηλεκτρικούς και synth ήχους, λούπες και πολυφωνίες, φροντίζοντας παράλληλα ώστε να μην απομακρυνθούν από τη βαθιά ουσία τους. Διατηρώντας αναλλοίωτα τα μηνύματα των τραγουδιών του χθες και προσαρμόζοντάς τα ηχητικά, από τη δεκαετία του 1960 στο σήμερα, ο Παύλος Παυλίδης δημιουργεί μια μουσική παράσταση που μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένη από το μέλλον για το μέλλον.

Ο Παυλίδης, έχοντας πλάι του σπουδαίους συνεργάτες, βάζοντας τη σφραγίδα και το ιδιαίτερο ύφος του και συνδυάζοντάς τα αρμονικά με το μοναδικό καλλιτεχνικό στίγμα του διεθνώς αναγνωρισμένου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, αλλά και με τη συνοδεία των κατάλληλων visuals που συμπληρώνουν τον φουτουριστικό χαρακτήρα του «Πέρα από τη θάλασσα», σε αυτή τη συναυλία λέει μια ιστορία επί σκηνής. «Μπορεί να πει κανείς ότι ο Μαρκόπουλος καταφέρνει και κάνει το ασύλληπτο να ακούγεται σαν φυσιολογικό, ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και επαναπροσδιορίζει την ελληνικότητα ανοίγοντας ορίζοντες».

Η συνεργασία των δύο μουσικών γεννήθηκε το 2019, όταν η κόρη του συνθέτη, Λένγκα Μαρκοπούλου, μετέφερε στον Παύλο Παυλίδη την επιθυμία του πατέρα της να διασκευάσει εκείνος τραγούδια του.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Παυλίδης ξαναφαντάζεται τον Μαρκόπουλο και ο Χρήστος Σαρρής δημιουργεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ένα αξιοπερίεργο οπτικό περιβάλλον που συνοδεύει την παράσταση: ένα μελλοντολογικό μετα-τοπίο, όπου οι άνθρωποι αναζητούν ξανά και ξανά ένα καλύτερο αύριο, πέρα από μια θάλασσα. Ένα τρίπτυχο εικόνων και βίντεο για την ανθρώπινη βία που οδηγεί στη μετατόπιση, τη διαρκή ρευστότητα της ταυτότητας φύλου, μια εικόνα από το μέλλον της μετανάστευσης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κοινωνικά ζητήματα από το σήμερα, το χθες και το αύριο συνοδεύουν την περφόρμανς που μας προτρέπει να βυθιστούμε σε ένα σύμπαν όπου ο χρόνος σταματά να κυλά. Τα απομεινάρια ενός πολιτισμού του μέλλοντος που δεν υπάρχει πια. Και ξαφνικά, με το βλέμμα πάντα στο μέλλον, για ακόμη μία φορά το έργο του συνθέτη παραμένει μπροστά από την εποχή του αλλά και την δική μας.

Ο σπουδαίος «δικός μας» Παύλος Παυλίδης είναι υπεύθυνος για πολλά από τα πιο ωραία και σημαντικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής τα τελευταία τριάντα χρόνια, από τότε που, ως ηγέτης των Ξύλινων Σπαθιών, συνέβαλε σε μια καθοριστική τομή της εγχώριας νεανικής κουλτούρας, μέχρι και σήμερα, που διανύει πια την τρίτη δεκαετία μιας ιδιοσυγκρασιακής και πολυσχιδούς σόλο πορείας.

Από τα «Μαλαματένια λόγια» στα «Χίλια μύρια κύματα» και από εκεί «Πέρα από τη θάλασσα»: Ένας χαρισματικός τραγουδοποιός, που τολμά διαρκώς να εμπλουτίζει τον ήχο του με νέα στοιχεία, τώρα έχει τη δυνατότητα να «πειράξει» και το έργο ενός συνθέτη που θαυμάζει πολύ και από πολύ μικρός.

Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο Παύλος Παυλίδης στο 20/20 με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ του και τις παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. 

Σημείωμα του Γιάννη Μαρκόπουλου

Το 2019 γεννήθηκε η ιδέα από την κόρη μου, Λένγκα, της συνάντησης δύο μουσικών κόσμων, η περιδιάβαση του Παύλου Παυλίδη στο δικό μου έργο, μια προσέγγιση στη μουσική μου μέσα από τη δική του ευαίσθητη και ανήσυχη ματιά. Έδωσα στον Παύλο τη συναίνεσή μου να σχεδιάσει το ταξίδι του χωρίς να συμμετέχω ενεργά, παραμένοντας σταθερά σε απόσταση για όλο το διάστημα της εργασίας αυτής, για να μπορέσει να οραματιστεί και να χαράξει μια προσωπική πορεία μέσα σε αυτό, ώστε να προκύψει μια πραγματική συνάντηση. Το ταξίδι του Παύλου στα ίχνη της διαδρομής μου μετουσιώνεται στη δισκογραφική δουλειά «Πέρα από τη θάλασσα», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

Ευχαριστώ τον Παύλο για την αγάπη που έδειξε στο έργο μου και με την οποία αντιμετώπισε αυτή τη δουλειά, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της.

12 από τα τραγούδια της μουσικής παράστασης διαθέσιμα από τη δισκογραφική εταιρεία United We Fly

Το «Πέρα από τη θάλασσα» είναι διαθέσιμο από τις 20 Ιανουαρίου 2023, στις φυσικές και ψηφιακές του εκδόσεις, στο e-shop και στο Bandcamp της United We Fly. Ο εικαστικός Στέφανος Ρόκος συνεργάζεται για ακόμα μία φορά με τον Παύλο Παυλίδη, δημιουργώντας δύο εντυπωσιακά έργα ειδικά για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία του άλμπουμ.


INFO

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

1-5 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

Ώρα: 20.30

Διάρκεια: 70 λεπτά

Ομαδικές κρατήσεις στο 

Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης: 4 IAN 2023, 17:00

Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: 11 IAN 2023, 17:00

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΦΩΝΗ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ, BASS SYNTH: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

ΠΛΗΚΤΡΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΥΜΠΑΝΑ, ELECTRONIC PERCUSSION (PAD): ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ, SYNTHESIZER: ΑΛΕΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΙΟΛΙ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΖΗΣΗΣ

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΣ (ΒΙΟΛΙ), ΝΕΦΕΛΗ ΛΙΟΥΤΑ (ΒΙΟΛΙ), ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΒΙΟΛΑ), ΣΟΦΙΑ ΕΥΚΛΕΙΔΟΥ (ΤΣΕΛΟ)

ΦΩΝΗΤΙΚΑ: ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΔΙΩΝΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΛΙΟΥΣΗ, ΑΝΘΗ ΚΥΡΚΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΔΟΓΑΝΗ

ΣΚΗΝΙΚΑ: ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΑΚΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΕΛΙΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΥ

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΚΑ: ΦΙΛΑΝΘΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΙΣΤΗ: ΤΖΑΝΟΣ ΜΑΖΗΣ

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: FOH ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ | STAGE ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ VISUALS: SAGANS, ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΓΥΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ VISUALS

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΒΟΠΟΥΛΟΣ

DOP: ΚΟΡΑΛΙΑ ΔΟΓΑΝΗ

ΒΟΗΘΟΣ VIDEO CREW: ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΥΓΕΡΗ

ΜΟΝΤΑΖ: ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΝΑΣ

COLOR: ΜΑΝΘΟΣ ΣΑΡΔΗΣ

ΜΑΚΙΓΙΕΖ: ΜΟΡΦΗ ΜΕΝΕΜΕΝΟΓΛΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΑ VISUALS

ΧΟΡΕΥΤΕΣ: ZANDILE NGUBANE, IRENE ADWOA SACKEY, HELENE HABIA NZANGA, JANE NJERI MWAURA, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ // ΜΟΥΣΙΚΟΙ: DAUDA CONTEH, JUSTUS MALESI, YORRO KEITA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ DMITRI KESSEL, Φ.Α. ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, UNITED WE FLY

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΚΑΤΣΗΣ

onassis.org

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ