Η Γιώτα Νέγκα στο Faliro Summer Theater: Μες στο σκοτάδι, οι καρδιές λάμπουν (review)

Η Γιώτα Νέγκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Faliro Summer Theater, παρουσιάζοντας τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας και κορυφαίων ερμηνευτών και δημιουργών. Ο Ματθαίος Λεωνίδας βρέθηκε εκεί και μας μεταφέρει εντυπώσεις και συναισθήματα μιας βραδιάς που δικαίωσε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η Γιώτα Νέγκα στο Faliro Summer Theater: Μες στο σκοτάδι, οι καρδιές λάμπουν (review)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Χρησιμοποιούμε τη λέξη «αποκάλυψη» όταν θέλουμε να δηλώσουμε την ένταση μιας καταστροφής, αλλά και όταν μας φανερώνεται κάτι προηγουμένως άγνωστο, το οποίο αλλάζει κάπως την ουσία του βασικού μας μεταβολισμού. Εμείς μόνο μπορούμε να κρίνουμε αν ήταν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Σε ένα τέτοιο, δύσκολο, αμήχανο, αλλά προπάντων καθαρτήριο κλίμα διεξήχθη η συναυλία της Γιώτας Νέγκα, την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, στο Faliro Summer Theater, έναν καινούργιο πολιτιστικό χώρο, ο οποίος στήθηκε στο προαύλιο του γηπέδου Tae Kwon Do, λίγα μέτρα μακριά από τη Μαρίνα Φλοίσβου. Ένας χώρος που, όπως δήλωσε και η ίδια στο 2020mag.gr και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη, «ήθελε πολύ να γνωρίσει και να ανασάνει».

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες, με τις πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, πολλοί καλλιτέχνες προχώρησαν εύλογα σε ακυρώσεις των προγραμματισμένων συναυλιών τους. Όταν εξήγησε σε όλους για την προσωπική της απόφαση να μην ακυρωθεί η συναυλία, η Γιώτα Νέγκα δήλωσε πως ο λόγος ήταν πολύ συγκεκριμένος: «Γιατί σ’ όλες αυτές τις καταστροφές που βιώνουμε, σ’ αυτές τις απώλειες, σε αυτούς τους άδικους χαμούς, δεν γίνεται να είμαστε μόνοι μας. Δεν γίνεται να στέκουμε χωρίς το διπλανό μας και επειδή η τέχνη μάς φέρνει μαζί, επειδή μουσική αμέσως μας ενώνει, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε όσοι συναντηθούμε εδώ απόψε, να απαλύνουμε ο ένας τον πόνο του άλλου».

Και λέγοντας αυτά, κατάφερε να κάνει εντελώς δική της τη σκηνή του Faliro Summer Theater, παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα που περιλάμβανε όχι μόνο τις γνωστές επιτυχίες της, αλλά και εμπνευσμένες λαϊκές επιλογές από την ιστορία της ελληνικής μουσικής. Η βραδιά ξεκίνησε με τις επιτυχίες που της χάρισε ο Θέμης Καραμουρατίδης (Το δίκιο μου, Δεν με κρατάει ό,τι θυμάμαι). Αφού τραγουδήσαμε μαζί το «Ξενύχτησα στην πόρτα σου», ακολούθησαν τα «Έχω άνθρωπο», «Οξυγόνο», «Σε λάθος μάτια» και «Βρες μου έναν άλλο».

Για όλους τους «Αντώνηδες αυτού του κόσμου» και τους συνανθρώπους μας που είναι πλημμυρισμένοι, χαμένοι χωρίς λόγο, αφιέρωσε το ριζίτικο «Κόσμε χρυσέ» του Νίκου Ξυλούρη, το οποίο ερμήνευσε σαν προσευχή. Προτού μας χαρίσει μια πολύ συγκινητική ερμηνεία του «Ανοιχτοί λογαριασμοί», προηγήθηκαν ορισμένες πολύ εύστοχες διασκευές, όπως το «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου» της Βιολέτας Ίκαρη, το «Άνθρωποι μονάχοι», το «Το σίδερο» και, φυσικά, μια ακόμη συγκλονιστική ερμηνεία του διαχρονικού «Αυτή η νύχτα μένει».

Στο πιο λαϊκό μέρος του προγράμματος, οι επιλογές περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τα «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα» και «Πες πως μ' αντάμωσες», του Σταμάτη Κόκοτα, αλλά και τα «Ποια νύχτα σ' έκλεψε», «Τι κρίμα», «Πριν χαθεί το όνειρό μας», «Έρωτά μου αγιάτρευτε», «Επιστροφές-καταστροφές» κ.ά. Φυσικά, δεν θα είχαμε έρθει σε συναυλία της Γιώτας Νέγκα αν δεν ακούγαμε το «Όταν έχω εσένα», του Δημήτρη Μητροπάνου και το «Με τα μάτια κλειστά».

Τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια στα μέλη της μπάντας, τα οποία από κοινού έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της βραδιάς, ξυπνώντας μέσα μας συναισθήματα νοσταλγίας και εκπληρώνοντας κάθε προσδοκία. Ο λόγος για τον Νίκο Κατσίκη στο μπουζούκι, τον Κώστα Νικολόπουλο στις κιθάρες, τον Γιάννη Αγγελόπουλο (Γιαν Βαν) στα τύμπανα, τον Κώστα Πατσιώτη στο μπάσο και τον Γιώργο Δούσο στα πνευστά.

Εν ολίγοις, η Γιώτα Νέγκα, με τη μεστή εμφάνισή της σε ένα μισογεμάτο θέατρο, υπήρξε εντυπωσιακή και κατάφερε να γεμίσει κάθε κενή θέση. Κι αυτό στο οποίο καταλήξαμε όλοι αποχωρώντας μες στη δροσάτη νύχτα του Σεπτέμβρη, είναι πως μες στο σκοτάδι, οι καρδιές λάμπουν τελικά.


Επικοινωνία - προβολή στα media: Zuma Communications 

Παραγωγή: Celestial Arts & Entertainment Productions

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ